Mikroalgákból minimális környezetterheléssel kiváló minőségű étolajok készíthetők
2024. július 05. 17:30
Ez a megoldás enyhén vajas ízprofilt kínál, amely javítja az ételek ízét.

A foodingredienstfirst.com, angol nyelvű hírportál érdekes tájékoztatást közöl arról, hogy a klímaváltozás egyes élelmiszerek csoportjait különösen érzékenyen érinti, és köztük a növényi olajok termelési hatékonyságát, illetve lehetőségeit is erősen lerontja.
Alternatív források keresése
Olíva olajból Európa legnagyobb termelője, Spanyolország a 2022. évi rendkívüli szárazság nyomán a korábbi évek termelésének alig több mint felét tudta előállítani, ami rekordmagasságba nyomta fel az árakat. Ezért az étolajok felhasználói alternatív forrásokat keresnek a nélkülözhetetlen étolajok gyártásához.
A keresésben elsőként az amerikai Algae Cooking Club (ACC) járt sikerrel, rámutatva arra, hogy a mikroalgák kiváló minőségű étolajok legtisztább forrását képezhetik, sőt azok étrendi hatása a növényi olajokénál kedvezőbb, mivel 93%-os arányban tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, előállításuk pedig sokkal kisebb káros-gáz kibocsátással jár.
Ez a magas koncentráció erősíti az oxidatív stabilitást, és az 535 Farenheit fokos, magas füstpontot eredményez, ami jóval magasabb, mint az olívaolajé, és az avokádóolaj oxidatív stabilitásának az ötszöröse. Egy kg algaolaj gyártásánál 1,27 kg CO2 kerül a levegőbe, miközben az olívaolajnál ez a mennyiség 2,2 kg, az avokádóolajnál pedig 2,67 kg. Az ilyen típusú étolaj semleges, de enyhén vajas ízprofilt kínál, amely javítja az ételek ízét.

Előállításuk sokkal kisebb káros-gáz kibocsátással jár - fotó: pexels.com
Mikroalgákat használnak fel
Fentiek alapján az ACC új olaja az élelmiszer gyártásban és a vendéglátó iparban várhatóan hamarosan tért hódít, ma már az USA-ban több min 150 üzletben értékesítik. Ehhez az is hozzájárul, hogy az algaolaj viszonylag egyszerűen és termőföld igénybe vétele nélkül előállítható. A gyártáshoz a mikroalgákat cukorral táplálják, és ez néhány nap alatt olajsavban gazdag olajat eredményez.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Több magyar élelmiszert kínálnak a hazai üzletláncok
2024. június 07. 12:21
Az Agrárminisztérium a jövőben is minden rendelkezésre álló eszközt használni fog annak érdekében, hogy a hazai élelmiszeripar töretlenül fejlődhessen, ezáltal a magyar emberek minél nagyobb arányban juthassanak hozzá a kiváló minőségű hazai élelmiszerekhez – mondta Nagy István a Co-op Star Kereskedelmi Zrt. megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen június 6.-án csütörtökön, Gödöllőn.
Visszaélnek a Nébih nevével – eladásra kínálnak forgalomból kivont élelmiszereket
2023. július 12. 13:57
Az elmúlt napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nevével és adataival visszaélő csalók emailben léptek kapcsolatba gyanútlan ügyfelekkel: lefoglalt élelmiszereket kínáltak eladásra, melyekről díjbekérőt is kiállítottak. A hivatal felhívja a lakosság és a vállalkozások, egyéb szervezetek figyelmét, hogy a Nébih nem végez értékesítési tevékenységet és nem kereskedik a forgalomból kivont termékekkel, így díjbekérő számlákat sem állított ki erről! Amennyiben csalásra gyanakodnak, jelezzék a Nébih ügyfélszolgálatán vagy tegyenek feljelentést a rendőrségen.