Mikroalgákból minimális környezetterheléssel kiváló minőségű étolajok készíthetők

2024. július 05. 17:30
Ez a megoldás enyhén vajas ízprofilt kínál, amely javítja az ételek ízét.
 
Mikroalgákból minimális környezetterheléssel kiváló minőségű étolajok készíthetők
A foodingredienstfirst.com, angol nyelvű hírportál érdekes tájékoztatást közöl arról, hogy a klímaváltozás egyes élelmiszerek csoportjait különösen érzékenyen érinti, és köztük a növényi olajok termelési hatékonyságát, illetve lehetőségeit is erősen lerontja.
 
Alternatív források keresése
Olíva olajból Európa legnagyobb termelője, Spanyolország a 2022. évi rendkívüli szárazság nyomán a korábbi évek termelésének alig több mint felét tudta előállítani, ami rekordmagasságba nyomta fel az árakat. Ezért az étolajok felhasználói alternatív forrásokat keresnek a nélkülözhetetlen étolajok gyártásához.
 
A keresésben elsőként az amerikai Algae Cooking Club (ACC) járt sikerrel, rámutatva arra, hogy a mikroalgák kiváló minőségű étolajok legtisztább forrását képezhetik, sőt azok étrendi hatása a növényi olajokénál kedvezőbb, mivel 93%-os arányban tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, előállításuk pedig sokkal kisebb káros-gáz kibocsátással jár.
 
Ez a magas koncentráció erősíti az oxidatív stabilitást, és az 535 Farenheit fokos, magas füstpontot eredményez, ami jóval magasabb, mint az olívaolajé, és az avokádóolaj oxidatív stabilitásának az ötszöröse. Egy kg algaolaj gyártásánál 1,27 kg CO2 kerül a levegőbe, miközben az olívaolajnál ez a mennyiség 2,2 kg, az avokádóolajnál pedig 2,67 kg. Az ilyen típusú étolaj semleges, de enyhén vajas ízprofilt kínál, amely javítja az ételek ízét.
Előállításuk sokkal kisebb káros-gáz kibocsátással jár - fotó: pexels.com
 
Mikroalgákat használnak fel
Fentiek alapján az ACC új olaja az élelmiszer gyártásban és a vendéglátó iparban várhatóan hamarosan tért hódít, ma már az USA-ban több min 150 üzletben értékesítik. Ehhez az is hozzájárul, hogy az algaolaj viszonylag egyszerűen és termőföld igénybe vétele nélkül előállítható. A gyártáshoz a mikroalgákat cukorral táplálják, és ez néhány nap alatt olajsavban gazdag olajat eredményez.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Egekben a tejtermékek ára, de lesz ez még rosszabb is!

2022. december 09. 12:27
Raskó György szerint tavasszal újabb ársokk jöhet a tejtermékeknél.
 
Hol van az a lélektani határ, ahol a vásárlók már nem vesznek le egy terméket a polcról? Mikor fékezhet az infláció? Raskó György agrárközgazdászt kérdezte az egyre dráguló tejtermékekről az rtl.hu
 
A szakember szerint szó sincs szankciós áremelkedésről
Ha az áremelkedések a szankciók miatt történnének, akkor minden tagállamban hasonló drágulás lenne, mint Magyarországon. A novemberi 22,5 százalékos hazai inflációval viszont elsők lettünk az Európai Unióban. Rengeteg élelmiszer van a legjobban dráguló tételek között, köztük több hazai előállítású tejtermék is.

Az élelmiszeripar támaszkodhat az agrárszakképzési rendszerre

2024. március 12. 15:23
Az innovatív mezőgazdaság és élelmiszeripar működtetéséhez és fenntartásához szükség van jól képzett szakemberekre – közölte Nagy István agrárminiszter hétfőn, a Soós István Borászati Technikum Budafoki Tangazdaságban.