Mikroalgákból minimális környezetterheléssel kiváló minőségű étolajok készíthetők

2024. július 05. 17:30
Ez a megoldás enyhén vajas ízprofilt kínál, amely javítja az ételek ízét.
 
Mikroalgákból minimális környezetterheléssel kiváló minőségű étolajok készíthetők
A foodingredienstfirst.com, angol nyelvű hírportál érdekes tájékoztatást közöl arról, hogy a klímaváltozás egyes élelmiszerek csoportjait különösen érzékenyen érinti, és köztük a növényi olajok termelési hatékonyságát, illetve lehetőségeit is erősen lerontja.
 
Alternatív források keresése
Olíva olajból Európa legnagyobb termelője, Spanyolország a 2022. évi rendkívüli szárazság nyomán a korábbi évek termelésének alig több mint felét tudta előállítani, ami rekordmagasságba nyomta fel az árakat. Ezért az étolajok felhasználói alternatív forrásokat keresnek a nélkülözhetetlen étolajok gyártásához.
 
A keresésben elsőként az amerikai Algae Cooking Club (ACC) járt sikerrel, rámutatva arra, hogy a mikroalgák kiváló minőségű étolajok legtisztább forrását képezhetik, sőt azok étrendi hatása a növényi olajokénál kedvezőbb, mivel 93%-os arányban tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, előállításuk pedig sokkal kisebb káros-gáz kibocsátással jár.
 
Ez a magas koncentráció erősíti az oxidatív stabilitást, és az 535 Farenheit fokos, magas füstpontot eredményez, ami jóval magasabb, mint az olívaolajé, és az avokádóolaj oxidatív stabilitásának az ötszöröse. Egy kg algaolaj gyártásánál 1,27 kg CO2 kerül a levegőbe, miközben az olívaolajnál ez a mennyiség 2,2 kg, az avokádóolajnál pedig 2,67 kg. Az ilyen típusú étolaj semleges, de enyhén vajas ízprofilt kínál, amely javítja az ételek ízét.
Előállításuk sokkal kisebb káros-gáz kibocsátással jár - fotó: pexels.com
 
Mikroalgákat használnak fel
Fentiek alapján az ACC új olaja az élelmiszer gyártásban és a vendéglátó iparban várhatóan hamarosan tért hódít, ma már az USA-ban több min 150 üzletben értékesítik. Ehhez az is hozzájárul, hogy az algaolaj viszonylag egyszerűen és termőföld igénybe vétele nélkül előállítható. A gyártáshoz a mikroalgákat cukorral táplálják, és ez néhány nap alatt olajsavban gazdag olajat eredményez.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ma van a tea világnapja – Főzz egyet te is!

2024. május 21. 15:55
Mielőtt az ünnepek rászoktatnak a kávéra és Coca Colára, egy pillanatra fordítsuk a figyelmünket a világ legnépszerűbb italára, a teára – hiszen ma van a világnapja!

Újabb pandémia a láthatáron: van okunk az aggodalomra?

2023. március 21. 12:48
A vakcinagyártók is készülnek. Az Európai Bizottság már két beszerzési szerződést is kötött.
 
Továbbra sem csillapodik Európában a madárinfluenza járvány, az újabb fertőzések egyre nagyobb számban a tengeri madarak, főként a sirályok között terjednek. A magas patogenitású vírustörzset azonban emlősökben is kimutatták, ami egyre jobban aggasztja a szakembereket. Bár a vírus pillanatnyilag a lakosságra nem jelent veszélyt, de ez bármikor megváltozhat.