Legyen sokkal több támogatás? - Most üzenhet Brüsszelnek

2017. március 16. 10:33
Május elejéig várja az Európai Bizottság egy online kérdőíves felületen a gazdálkodók, az érdekvédelmi és szakmai szervezetek, valamint más intézmények véleményét a jelenlegi Közös Agrárpolitikáról (KAP). Az Európai Bizottság a válaszokat figyelembe veszi a 2020 utáni új KAP kialakításakor.

Az Európai Bizottság február 2-tól online kérdőív formájában társadalmi véleményezésre bocsátotta a jelenlegi Közös Agrárpolitikát (KAP), és várja az ágazati szereplők észrevételeit. A kérdőív a KAP szinte minden részletére kiterjed, így egyaránt megtalálhatók benne a jelenlegi rendszer problémáit, a KAP által teremtett hozzáadott értékeket, a jövő agrárpolitikai kihívásait, valamint a KAP által elérni kívánt célokat érintő felvetések.

A nyilvános konzultáción összesen 30 kiegészítendő és eldöntendő kérdésen keresztül fogadják az újabb reformhoz szükséges javaslatokat. Az eredményeket várhatóan 2017 nyarán mutatja be az Európai Bizottság úgynevezett „fehér papírként”, és a benne foglaltak mentén alkotják majd meg az új KAP-rendeleteket a következő években.

A „fehér papír” elkészítéséhez a konzultáción beérkezett véleményeken túl felhasználják többek között a zöldítés 2016-os nyilvános véleményezése és felülvizsgálata során tett észrevételeket is, illetve a civilpárbeszéd-munkacsoportok üléseinek eredményét. Utóbbi fórumokon delegáltjai révén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is képviselteti magát – derül ki a köztestület közleményéből.

A várható menetrend szerint előreláthatóan 2017 végén az Európai Bizottság megalkotja a KAP-ra vonatkozó konkrét jogszabályi javaslatait, amelyről 2018-ban intézményi vita keretében dönt majd az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament. A folyamat során 2018 végére, 2019 elejére várható a végleges KAP-rendeletek megjelenése, amelyek a 2020 utáni agrárpolitika kereteit meghatározzák majd.

Az online felületen május elejéig lehet megtenni az észrevételeket. Az angol nyelvű online kérdőíves felület itt érhető el.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Koordinátorhálózat az agrárkamaránál

2018. október 17. 07:41
Régiónként egy élelmiszeripari koordinátor kezdte meg a munkát, hogy az ágazati szereplőket jobban bevonja az agrárkamarai információáramlásba – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtótájékoztatóján.

A KAP rendszere garantálja a biztonságos és megfizethető élelmiszert

2018. február 16. 10:12
A V4 országok parlamentjei mezőgazdasági bizottságainak találkozóját tartották az Országházban. A delegációvezetők aláírtak egy közös nyilatkozatot. A dokumentum alapüzenete az, hogy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások rendszerét továbbra is fenntartsák.