Lehet, hogy nem lesz kenyerünk se, ha tartja ezt a tempót a klímaváltozás
2024. augusztus 26. 15:19
Szakértők szerint a gazdáknak másképp kell gondolkodni, ha 5-10 év múlva is akarnak ennivalót tenni az asztalra.

A mezőgazdaság, illetve az erdőgazdálkodás erősen és egyre erősebben kitett az éghajlatváltozás hatásainak, a szezonalitás növekvő ingadozásai megzavarják a gazdálkodási ciklusokat, miközben jelentős kihívásokat jelentenek a változó esőzési minták és a szélsőséges időjárási események: hőhullámok, aszályok, viharok és árvizek.
A közös agrárpolitika célja az is, hogy a gazdálkodók ellenállóbbá váljanak az éghajlati bizonytalansággal szemben, ezzel párhuzamosan csökkentsék a kibocsátást és mérsékeljék az éghajlatváltozást.
A mezőgazdaságnak ugyanis igen fontos szerepe van az éghajlatváltozás mérséklésében: a kultúrnövények, erdősávok, fák fotoszintézis révén megkötik a szenet a légkörből, a megfelelően kezelt talajok és a gyepek védelme pedig hosszú távú széntárolást garantál.
Ezzel együtt az agrárium az üvegházhatást okozó gázok teljes kibocsátásának mintegy 11 százalékát is adja az EU-ban az energia, a közlekedés, a lakossági és a kereskedelmi szektor mögött.
Komolyan felmerül a kérdés egyre többekben: kerül-e majd kenyér az asztalra? – forrás: Pixabay
A mezőgazdasági gyakorlatokhoz az üvegházhatású gázok két típusa kapcsolódik: a metán az állatok emésztése, trágyakezelés során és rizstermesztésnél; a dinitrogén-oxid pedig a talajból keletkezik szerves és ásványi nitrogéntrágyázás kapcsán.
Az Európai Unióban a mezőgazdasági szektor 30 év alatt, 1990 és 2021 között 24 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását.
A Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója, Sergii Kharin szerint hosszabb távon a tartósan száraz, aszályos évek olyan növényeket igényelnek, amelyek képesek alkalmazkodni a magas átlaghőmérséklethez. Ez különösen nagy kihívást jelent a kutató-fejlesztő cégek számára, mivel 5-10 évre előre kell tekinteni és fel kell mérni, hogy az éghajlat milyen növények termesztését teszi majd lehetővé. Jelentősen megnő az öntözés országos kiterjesztésének szükségessége is. A mediterrán régióban szinte már elképzelhetetlen a növénytermesztés öntözés nélkül és ez az aszályos években kiemelkedő jelentőségű lesz. A következő évek legnagyobb kihívása a gazdák számára az, hogy egészséges és tápláló élelmiszert kell biztosítaniuk a világ növekvő népességének, eközben meg kell őrizniük nyereségességüket is.
A szárazságtűrő növények mellett tehát a hangsúly azokra a hatékony eljárásokra helyeződik, melyekkel rövid és hosszú távon ugyanakkora földterületen kevesebb ráfordítással többet lehet termelni.
A Corteva vezetője szerint a magyar gazdáknak jelenleg még nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük az utóbbi évek egyre szélsőségesebb időjárása, a szomszédos háború gazdasági hatásai és a terményárak hektikus ingadozása miatt.
Elmondta: a gabonatermesztés még egy ideig minden bizonnyal stabil marad, mivel az őszi vetésű növény várhatóan elegendő csapadékot kap, mely elegendő ősztől tavaszig. A piaci visszajelzések szerint az őszi gabonafélék vetésterülete a következő években növekedni fog, míg a kukorica vetésterülete tovább csökkenhet. A gabonatermesztés területe tehát összességében várhatóan nem csökken, csak az egyes kultúrák területének aránya fog változni. A gazdálkodók nyitottak az alternatív növények termesztésére, valamint a keresletet tekintve várhatóan a prémium minőségű búza vetésterülete is növekedni fog az országban.

A legújabb kukoricák átlagosan 3-4 százalékkal nagyobb termést adtak, mint az azonos tenyészidőbe tartozó korábbi hibridek – forrás: Pixabay
Globális szinten a gabonafélék, olajos magvak és bioüzemanyagok iránti rekordkereslet 2024-ben is folytatódik, ami biztató a magyarországi gabona- és olajosnövény termesztők számára.
Ugyanakkor ha a magyarországi termésátlagokat nézzük, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2019 és 2023 között a kukorica termésátlaga 8,5, a napraforgóé közel 6, a repcéé pedig 8 százalékkal maradt el a 2014 és a 2018 közötti termésátlagtól az elmúlt évek aszályos időjárása miatt.
Sokan sokáig hoaxnak próbálták beállítani a klímaváltozást, mely azonban ma már tagadhatatlan tudományos tény – kőkemény munka vár az egész emberiségre ahhoz, hogy fenntartsuk jelenlegi életminőségünket, s ebben komoly szerepe van a mezőgazdaságnak, illetve az élelmiszeriparnak is. Egyre komolyabban foglalkoztatja a társadalmat a kérdés, hogy ha ilyen szélsőséges időjárás pusztít a világban, ha továbbra is hosszú, forró, aszályokkal, villámárvizekkel teli időszakokkal kell szembe néznünk, mit fogunk enni? Mi lesz a búzával, a gabonával, lesz-e kenyerünk?
„Azok a gazdák, akik innovatívak, nyitottak az új megoldásokra és olyan hibrideket választottak, amelyek aszályos körülmények között is jól teljesítenek, sokkal jobb teljesítményt értek el" – húzta alá Sergii Kharin. – "Ha alapul vesszük a rendkívül aszályos 2022-es évet – folytatta a vállalat vezetője –, és megnézzük, hogy abban az évben a Corteva saját nemesítői kísérleteiben hogyan teljesítettek azok a Pioneer kukorica hibridek, amelyeket ezt követően 2023-ban és 2024-ben piacra hozott Magyarországon a vállalat, akkor jól látható az előrelépés, ugyanis ezek a legújabb kukoricák átlagosan 3-4 százalékkal nagyobb termést adtak, mint az azonos tenyészidőbe tartozó korábbi hibridek."
A Corteva vezetője kiemelte, hogy a nagy mezőgazdasági vállalatok egyre inkább olyan hibridek megalkotására koncentrálnak, amelyek ellenállóbbak az éghajlatváltozással szemben, valamint olyan növényvédő szerek fejlesztésére, melyek segítenek a gazdáknak az aszályos körülmények következményeinek kezelésében.
Forrás: Economx.hu
Kapcsolódó cikkek
A magyar méz sorsa a magyar vásárlókon múlik?
2024. augusztus 05. 18:37
Nyugat-Európában egyre nehezebb eladni a magyar mézet.
Következetes munkával el kell érni, hogy a jövőben minél több magyar honfitársunknál legyen az egészséges táplálkozás szerves része a méz. Az exportorientált magyar mézágazat és a méhészek megélhetése szempontjából kulcskérdés, hogy az európai piacokon uralkodó, tisztességesnek nem nevezhető versenyfeltételek újra egyenlők legyenek az unión belül megtermelt és az unión kívül előállított méztermékek között –mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára augusztus 4.-én, vasárnap, a XXXVI. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozón, Jászberényben.
Megtörtént az Év Pezsgőjének zsűrizése
2023. november 09. 13:29
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének mezőgazdasági tagozata az Év Pezsgőjét díjazta egy remek hangulatú szakmai beszélgetés mellett, amelynek képkockáit az Agrotrend Csoport is természetesen lencsevégre kapta.