LENDÜLETBEN AZ ÉLELMISZERIPAR
2023. június 08. 12:56
A kormány célja, hogy a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédje a magyar családokat és nyugdíjasokat, továbbá kivédje a recessziót és év végére egy számjegyűre csökkentse az inflációt – közölte dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az FMCG TOP Szakmai Konferenciáján, Budapesten.
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a koronavírus, a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt elszálltak az energiaárak, ezáltal sérültek az ellátási láncok és megnőttek a szállítási költségek. A kialakult helyzet miatt a kormány több inflációellenes eszköz bevezetésével segítette és segíti a magyar családokat. Ilyen volt a benzin- és az élelmiszerárstop, a most bevezetett kötelező akciózás és a júliusban elinduló online árfigyelő rendszer. A két új intézkedés várhatóan jelentős versenyt generál a kiskereskedelemben, így plusz lökést adnak az élelmiszerárak csökkenésének. Kifejtette, hogy az előző hónaphoz képest már csökkent többek közt a tejtermékek, a száraztészta, a kenyér, a vaj, a kolbász ára is, és ugyanez tapasztalható az üzemanyagok és a háztartási energia áraknál is.
Dr. Nobilis Márton kiemelte, hogy a 2014-2020-as támogatási időszakban az élelmiszeripar számára több mint 468 milliárd forint forrás megítélésére került sor. Már ez egy kimagasló összeg volt, ami segítséget tudott nyújtani az ágazat szereplőinek, azonban a mostani, 2021-2027-es támogatási időszak még ennél is nagyobb forrással tervez, 750 milliárd forint került elkülönítésre az élelmiszeripari fejlesztésekre. Egy iparág akkor lehet sikeres, ha a hazai piacokon és a nemzetközi porondon is helyt tud állni. Ehhez elengedhetetlen a terület sajátosságainak ismerete, a kapcsolódó célirányos beavatkozások és fejlesztések. Ezért fontos, hogy az élelmiszeriparban is legyenek nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon is helytállnak majd - tette hozzá.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország sikere az eredményes magyar vállalkozások, vállalatok működéséből adódik össze. A növekedés és versenyképesség motorja hosszú távon csak a vállalkozások alkotó ereje, hagyományokon nyugvó innovációja és fejlesztései lehetnek, csak így lehetünk az élelmiszer-előállítás új korszakának nyertesei - zárta sorait.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Akik a hobbi borászkodást is komolyan vették
2023. augusztus 22. 18:11
Mondhatnák, szűzkéz szerencsét hoz, de a borászatban a szerencsén túl sok mindenre van még szükség. Szívre, szakmai tudásra, elkötelezettségre, szorgalomra. Mindez pedig a nadapi Bakos Borászatnál összejött, hiszen már első boruk – egy Rajnai rizling - a legjobb Velence-tavi fehér lett, majd 2021-es rozéjuk a vármegye bora címet nyerte el, s a Vinagoráról is aranyéremmel tért haza.
Répa, retek... Ezzel az 5 zöldséggel indítsd a vetési szezont!
2024. február 12. 13:13
A sárgarépa, a retek, a fejes saláta, a zöldborsó és a petrezselyem is vethető hamarosan! Vess hát pár pillantást rájuk cikkünkben.
Répa, retek, mogyoró... Ismerjük a régi mondókából. A répa és a retek pedig igazán aktuális most is, hiszen amint elmúlnak a talaj menti fagyok, már kerülhetnek is a vetőmagok a talajba. De nem csak a sárgarépát és a retket lehet már ilyen korán elvetni. Minden olyan magot bátran elvethetünk, amelyik alacsony hőmérsékleten is képes csírázni, és az átmeneti fagyok sem tesznek benne kárt. Így hát hamarosan eljön az ideje a sárgarépa, a hónapos retek, a petrezselyem, a fejes saláta és a borsó vetésének is.

