Lendületet kaphatnak az új élelmiszertechnológiai megoldások

2018. április 04. 19:23
Magyarország fogja össze az agrár- és élelmiszertechnológiai innováció meghatározó nemzetközi szereplőit annak érdekében, hogy új projektek induljanak a régióban

Budapesten találkoznak szerdán és csütörtökön a robotika, a gyártástechnológia élelmiszeripari alkalmazási területei, az élelmiszerbiztonsági elemzési módszerek és a nagy adatbázisok kezelésének megoldásait kutató-fejlesztő vállalkozások, egyetemek, kutatóhelyek képviselői.
– Az élelmiszer-technológia területén az új megoldások kifejlesztése az ipari és kutatóhelyi együttműködésekre építve lehet eredményes. A 2014 óta meghirdetett tematikus nemzeti kutatás-fejlesztési programok keretében mintegy 25 milliárd forint támogatás fordítható az élelmiszer-technológiához kapcsolódó programokra, többek között a víz-egészség-élelmiszer, a tiszta ivóvíz, valamint az agrár-innováció és biotechnológiai program keretében. Kaposváron 4,2 milliárd forintos támogatással fenntartható mezőgazdasági technológiákat fejlesztő felsőoktatási és ipari együttműködési központ jött létre. A 2015 óta hazai forrásból és az uniós strukturális alapokból támogatott innovációs projektek közel negyede, mintegy 93 milliárd forint támogatással kapcsolódik az egészséges és helyi élelmiszerek, agrárinnováció ágazati prioritáshoz – mondta Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese az esemény megnyitó előadásában. – Szükséges a hazai vállalkozások és kutatóhelyek nemzetközi kapcsolatainak erősítése is. Az élelmiszer-biztonsághoz, a fenntartható mezőgazdasághoz kapcsolódó területen több mint 5 milliárd forint támogatást nyertek el a hazai kutatóhelyek és vállalkozások uniós versenyben, az Európai Bizottság Horizont 2020 keretprogramjának pályázatain, többnyire nemzetközi konzorciumokhoz csatlakozva.

Sebők András élelmiszeripari innovációs szakértő, a rendezvény szakmai vezetője szerint az IKT, a fejlett gyártás, az automatizálás területéről származó tudás, a más hasznosító iparágak (pl. autóipar, gyógyszeripar) számára kifejlesztett, már rendelkezésre álló megoldások számos esetben adaptálhatók az élelmiszer-feldolgozás speciális feladataira és feltételeire. 
– Ez az esemény újabb projektek indítását alapozhatja meg a feldolgozási folyamatok működésének javítását, az Ipar 4.0 élelmiszeripari alkalmazását, az energia, a víz, az anyag, a munkaerő hatékony felhasználását, veszteségeinek csökkentését elősegítő megoldások fejlesztését érintő előadásokkal és workshopokkal – tette hozzá.

A 13 ország 130 hazai és nemzetközi szakembereinek részvételével zajló kétnapos rendezvény során az adatkezelési megoldásokról és a fenntartható technológiákról tematikus szekciókban tájékozódhatnak az érdeklődők. Az eseményt az NKFIH közreműködésével a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. és a Szlovén Kereskedelmi és Ipari Kamara - Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vállalatok Kamarája szervezte az Európai Bizottság Regionális és Városfejlesztési Főigazgatóságának támogatásával.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb fontos lépés az illegális vetőmagpiac ellen

2016. augusztus 08. 08:17
Nagyon fontos döntésnek tartja a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, hogy a Földművelésügyi Minisztérium előírta, hogy a szántóföldi- és zöldség vetőmagok forgalmazásánál azok címkéjén a hatósági nyilvántartásra utaló sorszámot fel kell tüntetni. Ezzel újabb komoly lépés történt a nyomonkövethetőség elősegítése és az illegálisan forgalmazott vetőmagok visszaszorítása érdekében.

Sütőipar az internetes médiában

2017. január 27. 09:03
Nem csitul a közvélemény érdeklődése szakmánk iránt. Ennek számos oka van, a Magyar Élelmiszerkönyv változásai, a kézműves kontra többi szaktárs pengeváltásai, vagy az alapvető élelmiszerekből kifelejtett kenyér és a belengetett áremelés összefüggései mind lehetőség a média számára a kenyérgyártással kapcsolatos vélekedések bemutatására. Az alábbiakban a présház hírportál két interjúja érdemes a szakmai figyelemre.