Lendületet kaphatnak az új élelmiszertechnológiai megoldások

2018. április 04. 19:23
Magyarország fogja össze az agrár- és élelmiszertechnológiai innováció meghatározó nemzetközi szereplőit annak érdekében, hogy új projektek induljanak a régióban

Budapesten találkoznak szerdán és csütörtökön a robotika, a gyártástechnológia élelmiszeripari alkalmazási területei, az élelmiszerbiztonsági elemzési módszerek és a nagy adatbázisok kezelésének megoldásait kutató-fejlesztő vállalkozások, egyetemek, kutatóhelyek képviselői.
– Az élelmiszer-technológia területén az új megoldások kifejlesztése az ipari és kutatóhelyi együttműködésekre építve lehet eredményes. A 2014 óta meghirdetett tematikus nemzeti kutatás-fejlesztési programok keretében mintegy 25 milliárd forint támogatás fordítható az élelmiszer-technológiához kapcsolódó programokra, többek között a víz-egészség-élelmiszer, a tiszta ivóvíz, valamint az agrár-innováció és biotechnológiai program keretében. Kaposváron 4,2 milliárd forintos támogatással fenntartható mezőgazdasági technológiákat fejlesztő felsőoktatási és ipari együttműködési központ jött létre. A 2015 óta hazai forrásból és az uniós strukturális alapokból támogatott innovációs projektek közel negyede, mintegy 93 milliárd forint támogatással kapcsolódik az egészséges és helyi élelmiszerek, agrárinnováció ágazati prioritáshoz – mondta Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese az esemény megnyitó előadásában. – Szükséges a hazai vállalkozások és kutatóhelyek nemzetközi kapcsolatainak erősítése is. Az élelmiszer-biztonsághoz, a fenntartható mezőgazdasághoz kapcsolódó területen több mint 5 milliárd forint támogatást nyertek el a hazai kutatóhelyek és vállalkozások uniós versenyben, az Európai Bizottság Horizont 2020 keretprogramjának pályázatain, többnyire nemzetközi konzorciumokhoz csatlakozva.

Sebők András élelmiszeripari innovációs szakértő, a rendezvény szakmai vezetője szerint az IKT, a fejlett gyártás, az automatizálás területéről származó tudás, a más hasznosító iparágak (pl. autóipar, gyógyszeripar) számára kifejlesztett, már rendelkezésre álló megoldások számos esetben adaptálhatók az élelmiszer-feldolgozás speciális feladataira és feltételeire. 
– Ez az esemény újabb projektek indítását alapozhatja meg a feldolgozási folyamatok működésének javítását, az Ipar 4.0 élelmiszeripari alkalmazását, az energia, a víz, az anyag, a munkaerő hatékony felhasználását, veszteségeinek csökkentését elősegítő megoldások fejlesztését érintő előadásokkal és workshopokkal – tette hozzá.

A 13 ország 130 hazai és nemzetközi szakembereinek részvételével zajló kétnapos rendezvény során az adatkezelési megoldásokról és a fenntartható technológiákról tematikus szekciókban tájékozódhatnak az érdeklődők. Az eseményt az NKFIH közreműködésével a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. és a Szlovén Kereskedelmi és Ipari Kamara - Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vállalatok Kamarája szervezte az Európai Bizottság Regionális és Városfejlesztési Főigazgatóságának támogatásával.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Ez lehet az egységes kérelem buktatója! Június 15-ig még módosíthat!

2016. május 26. 08:50
Csak az előírás szerinti keverékek jogosultak a szálas fehérjenövények termeléshez kötött támogatására.

A helyi termék még nem hívószó

2017. augusztus 22. 08:21
Furcsa helyzetnek tűnik, de ha az ember bemegy bárhol az országban egy nagyobb élelmiszerboltba, elvétve talál csak olyan terméket vagy terményt, amely az adott település környékéről, vagy akár csak az ottani tájegységből származik. Miért nem lehet Csopakon csopaki bort kapni? Kecskeméten kiskunságit? Balatonvilágoson Hedon söröket? Vagy mégiscsak lehet?