Lesz raktárkapacitás a kukoricának, napraforgónak?

2023. július 18. 16:11
Az idegen gabona nagy mértékben csökkenti a hazai gazdák lehetőségeit. Amellett, hogy szűkíti a tárolókapacitást, az árat is letöri. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében ezért arra kérik a gazdákat, hogyha az értékesítéssel, vagy a bértárolással kapcsolatban problémába ütköznek, keressék fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyi falugazdászát, aki segít ezek megoldásában.
Lesz raktárkapacitás a kukoricának, napraforgónak?
Őszi árpából hat tonna körüli termésátlag várható a vármegyében, a minőség is elfogadható, talán a hektolitersúly valamennyivel kevesebb, mint a megszokott, de megfelelő minőségű terményt takarítanak be. Így összegezte az aratás eddigi mérlegét Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei elnöke, aki hozzátette: a csapadék eloszlása nem volt egyenletes, ezért ahol kevesebb hullott, ott az őszi búza betakarítása folyamatosan haladt, jelenleg 5 és fél, hat tonna közötti átlagos termés várható, de a több évtizedes tapasztalat alapján amennyi az árpa, annyi termést biztosít a búza is.
 
A gabona kenyérbúza minőségű, tehát elfogadható lesz. Minőséggel és mennyiséggel tehát nincs probléma, a termény értékesítéséhez van elég tároló kapacitás, esetleg rögtön a földről is eladhatják a búzát.
- Azok a kisebb területen gazdálkodók, akik nem rendelkeztek elegendő tárolókapacitással, a betakarítás során a felvásárló, integrátor cégnek ajánlják fel és értékesítik a gabonát. Ez a rendszer most megborult, ugyanis az idegen helyről érkezett gabona terheli, nyomja a raktárfelületeket és nehéz helyzetet teremtett azzal, hogy a megfelelő mennyiségű kapacitás már le van kötve, mert a tavalyról bent maradtak az átvonuló készletek, másrészt idegen készletek vannak megyeszerte. A nyári betakarítás során a gabonafélék elhelyezése nem okoz gondot, hiszen annyi szabad kapacitás rendelkezésre áll, ahol el lehet helyezni az őszi vetésű növényeket, így az árpát, tritikálét, búzát, viszont ha ezt nem sikerül megoldani - vagy továbbadni a felvásárlók részére -, akkor a kukorica és a napraforgó betárolásával lehetnek gondok -összegezte a vármegyei elnök.
 
Ezért azt a lehetőséget szeretnék kihasználni, hogy a nyári betakarítás terményeit – árpát, búzát – megfelelően tudják értékesíteni, illetve exportra juttatni, mert amennyiben ezt nem sikerül megoldani, akkor a fennálló raktárkapacitás nem biztosítja a lehetőséget a kukorica és a napraforgó elhelyezésére. Ha bármelyik gazdatársnak problémája van az elhelyezéssel, a bértárolással és az értékesítéssel, akkor jelezze a falugazdászon keresztül és a kamara mindenképpen segítséget nyújt a biztonságos, értékmegőrző tárolásra és értékesítésre.
 
Az idegen készletek tehát a tárolókapacitást is lekötik, de az árakat is olyan alacsony szinten tartják, ami indokolatlan. 
 
forrás: Növényvédőszer.hu

Kapcsolódó cikkek

A hűség ritka érték

2023. június 13. 15:37
Manapság a hűség kezd kiveszni az emberek jellemtárából. Cserélődnek a párkapcsolatok, a barátok, a munkahelyek, az állandóságnak leáldozott, a múlt elfeledett értéke maradt csupán, mi egykoron magától értetődő volt. A nyolcvanéves Mák József még a régi szellemben nevelkedett, jól példázza mindezt, hogy szakmai életútja páratlan módon fél évszázadig egy szolgálati helyhez kötődött.
Végiglépdelt a ranglétrán, és erdészeti igazgatóként sem az íróasztal mögött körmölt, inkább a területet járta és segédkezett a termelési folyamatokban.

A generációváltást és a helyi gazdálkodást segíti az új földügyi szabályozás

2023. július 13. 12:10
A generációváltást és a helyi gazdaságok megerősítését segíti az új földügyi szabályozás, amely egyszerűbbé teszi a földszerzést a gazdálkodásba kezdők számára az első 10 hektár föld tulajdonjogának megszerzéséig – tájékoztatott közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.