M1: tartós vízhiányos időszak kihirdetését kérte a NAK

2017. június 29. 07:40
Egy-egy aszályos év csak a kukoricatermelést tekintve 100 milliárd forint kárt tud okozni, a helyzet megoldása érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) június 1-től visszavonásig tartós vízhiányos időszak kihirdetését kérte Pintér Sándor belügyminisztertől – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke június 28-án az M1 televízióban.

Ha a belügyminiszter kihirdeti a tartós vízhiányos időszakot, akkor a gazdáknak az öntözéshez használt víz után nem kell kifizetniük az úgynevezett vízkészlet-járulékot – hangsúlyozta Győrffy Balázs. Az öntözés főként a magas hozzáadott értékkel rendelkező kultúráknál fontos, ilyen például a csemege kukorica, a vetőmagok és a rizstermesztés – tette hozzá.

  

 


Győrffy Balázs példaként említette, hogy Magyarországon egy aszályos évben 6-6,5 millió tonna kukorica terem, amikor azonban az időjárás kedvező, akkor 9 millió tonna is teremhet. 
A Kamara elnöke kiemelte: a vidékfejlesztési programban 50 milliárd forint áll rendelkezésre öntözésre.

További információk a témában itt

http://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/94265-vizhianyos-idoszak-kihirdeteset-kezdemenyezte-a-nemzeti-agrargazdasagi-kamara

 

www.nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Elutasítottuk, hogy Brüsszel migránsoknak adja az agrárpénzeket

2017. december 13. 12:46
Elutasította Magyarország Brüsszelben, hogy az unió migrációs célokra fordítsa a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak egy részét. Az uniós agrárminiszteri tanács most először egyeztetett az Európai Bizottság (EB) november végén nyilvánosságra hozott, új KAP-terveket tartalmazó hivatalos közleményéről. Jogszabályi javaslatok jövő júniusban várhatók.

Trükköznek a bérekkel a munkaadók

2018. február 13. 11:39
Trükköznek a bérekkel a munkaadók, a cégek a dolgozók átminősítésével és a munkaórák csökkentésével próbálják kikerülni a kötelezően megemelt javadalmak kifizetését – írja a Népszava.