Ma is élő hagyományos étel a ceglédi laska

2019. június 11. 12:15
Tavaly év végén nyerte el a ceglédi laska a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyet az Agrárminisztériumtól. A helyiek tudása, tapasztalata, átörökített szokása jelenik meg ebben az egytálételben, amely a hagyományos, tájjellegű ételek között is megkülönbözteti a ceglédiek hírességét – köszöntötte Feldman Zsolt a XII. Ceglédi Laskafesztiválra kilátogató érdeklődőket és a főzőverseny résztvevőit.
 

A ceglédiek összetartó közössége "élteti" évtizedek óta azt az ételt, amelyet az agrártárca HÍR védjeggyel díjazott, ezt kiérdemelték a helyiek – fogalmazott a mezőgazdaságért felelős államtitkár.

Mint mondta, a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek minőségi garanciát jelentenek, amelyeket a HÍR program működtetésével támogat az Agrárminisztérium. A ceglédiek a Kossuth-kultusz életben tartásával, a neves és híres Ceglédi óriás barackfajtával - épp úgy, mint a ceglédi laskával is - olyan értékeket karolnak fel, amelyekre méltán lehetnek büszkék – emlékeztetett Feldman Zsolt.

A pünkösdi hétvégén rendezett laskafesztiválon közel száz bográcsban főzték a laskát. A legjobb, legkülönlegesebb étket készítőket értékes ajándékokkal díjazták, de nem csak ők, hanem az eseményre kilátogatók valamennyien részesei lehettek a múltidézésnek és a hagyománytiszteletnek.

(AM Sajtóiroda) / kormany.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Prémium termékekkel népszerűsítik a magyar élelmiszereket Kínában

2018. november 07. 09:53
Az Agrármarketing Centrum (AMC) látványkonyhával és egy 90 négyzetméteres agrárpavilonnal népszerűsíti a magyar élelmiszereket Sanghajban, a Kínai Nemzetközi Import Expón. Az eseményen a résztvevők prémium borokat, minőségi ásványvizeket, kacsa- és libapehely termékeket, sajtokat és tejtermékeket, illetve édességeket kóstolhatnak.

Mit kezdjünk a tejföl tetején megjelenő savóval?

2020. február 19. 07:42
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: "a tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett, alvasztással készült savanyú tejszín." Hasonlóan állítják elő, mint a joghurtot, a pasztörizált tejhez baktériumkultúrákat adnak, majd megalvasztják.