Ma van a tea világnapja – Főzz egyet te is!

2024. május 21. 15:55
Mielőtt az ünnepek rászoktatnak a kávéra és Coca Colára, egy pillanatra fordítsuk a figyelmünket a világ legnépszerűbb italára, a teára – hiszen ma van a világnapja!
Ma van a tea világnapja – Főzz egyet te is!
A legenda szerint a teát csaknem 4000 évvel ezelőtt fedezte fel Nun Shen kínai császár, amikor véletlenül falevelek hullottak a forró vizes kancsójába. Az ital illata aztán felkeltette a császár figyelmét, aki belekóstolt az ízesített vízbe, és azonnal beleszeretett. A 16. században aztán a tea Európába is megérkezett holland kereskedőknek köszönhetően, ahol a Brit Kelet-indiai Társaságnak köszönhetően széles körben elterjedt. Napjainkban több mint 35 országban termesztenek teát.
Podcast: Downton Abbey, ötórai tea, édes és sós finomságok, igazi angol  receptek – Vendég: Finy Petra | Anyanet
A tea nemzetközi napjának célja
Dél-Ázsiában és Tanzániában a teacserje (Camellia sinensis) levele fontos mezőgazdasági termék, itt már eddig is ünnepelték a tea napját. Végül aztán India kezdeményezésére és 78 ország által előterjesztve került az ENSZ Közgyűlése elé ennek kiterjesztése.
 
A fejlődő országokban a tea családok millióinak jelent munkalehetőséget és bevételi forrást, mivel a tea feldolgozása igen munka-erőigényes tevékenység, ráadásul a növény szerepe a fenntartható megélhetésben és a vidékfejlesztésben is fontos szerephez jut.
Utazómajom
Az egészséges életmódban és a társas kapcsolatokban szintén fontos a szerepe, és ennek a napnak az is a célja, hogy az embereket az egészséges életmódra ösztönözze, és felhívja a figyelmet arra, hogy milyen elengedhetetlen az egészségünk szempontjából, ha odafigyelünk arra, hogy mit fogyasztunk.
Mire jó a citromfű? | Házipatika
Ez a nap remek lehetőség, hogy emlékeztessük magunkat a teázás előnyös hatásaira, hiszen egy jó tea éppen olyan fontos lehet egy stresszes nap végén, mint egy vendég érkezésekor. Akár egy régi kedvencet fogyasztunk, akár kipróbálunk valami újat, érdemes elmerülni a tea világában, és összekapcsolódni ezzel a csodaszép itallal.
 
Hogyan teázz?
Minden tea más, és többféle módon készíthetjük el a teánkat, hogy az minden ízét igazán kibontakoztassa. Azonban fontos, hogy a nagyon magas hőmérsékleten történő vagy hosszú időn át tartó áztatás, valamint a gyenge minőségű tea általában nem végződik jó eredménnyel. Ugyanígy fontos, hogy megfelelő eszközöket válassz: kerüld a műanyagot, és lehetőleg a fémet is.
Kinto Unitea üveg teáskanna – műanyag szűrővel | Zhao Zhou tea
A gyógynövényteák elkészítése pedig még ennél is összetettebb attól függően, hogy a gyógyhatásukat vagy az élvezeti értékeiket szeretnénk előtérbe helyezni.
 
Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az italból, érdemes minél több ismeretre szert tenni az egyes teafajtákról, valamint a teák számos jótékony hatásáról. A tea világának felfedezése életre szóló élmény lehet, és egy kis odafigyeléssel biztosak lehetünk abban, hogy jót teszünk egészségünknek.
Gyógynövények, amelyeket mindenképpen illesszünk be a mindennapjainkba |  Gyógyszer Nélkül
A tea világnapja emlékeztet bennünket arra, hogy élvezni kell a kis dolgokat az életben, és hogy egy apró odafigyelés is nagy változást hozhat, ha az egészségünk és a jóllétünk a tét.
 
Mottó
„Jó kedved van? Készíts egy teát…
Rossz kedved van? Készíts egy teát…
Kimerültél? Készíts egy teát…
Bosszús vagy? Készíts egy teát…
Egy jó tea majdnem mindenre megoldást jelent.”
 
forrás: gyogyfuveskertem.hu

Kapcsolódó cikkek

Soha ne igyunk a felmelegedett vizes palackból!

2024. június 24. 13:40
Veszélyes lehet!
 
A nagy melegben talán még többször iszunk palackozott vizet, mint általában, és az is előfordul, hogy az időközben felmelegszik. Egy szakértő szerint azonban érdemes vigyázni a felmelegedett vizes palackkal, ugyanis árthat az egészségünknek – írja az origo.hu.

Könnyebben érnek a piacra

2023. június 13. 13:42
Négy lezárt évet tudhat maga mögött a Zöldség Világ Kft. Termelői Értékesítő Szervezet. 2018-ban 22 zöldségkertész döntött úgy, hogy mindenekelőtt a közös értékesítés előnyeinek kihasználására tészt alakítanak. Jelenleg 26 tagja van a tésznek, csak egyikük nem termel. Friss zöldségtermékeik zömmel az áruházak pultjaira kerülnek a termelői szervezet szegedi telephelyéről, ahol a legkorszerűbb gépsorokkal készítenek belőlük árut.