Magyar érdek a nyugat-balkáni országok csatlakozása

2020. november 23. 08:49
A járványhelyzetben a munkavégzésnek, a mezőgazdasági munkálatok folytonosságának, valamint az élelmiszerellátásnak zavartalannak kell lennie – emelte ki az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a délkelet-európai országok mezőgazdasági minisztereinek videokonferenciáján.
Magyar érdek a nyugat-balkáni országok csatlakozása

Belánszky-Demkó Zsolt hangsúlyozta, a magyar kormány gazdaságvédelmi akcióterve révén a járulékkedvezmények mellett az állam 25 milliárd forinttal segítette a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus okozta gazdasági nehézségek leküzdésében. Az élelmiszeripar kiemelt, 8 milliárd forintos keretösszeggel részesült a csomagból, amelyhez a felhívást kétszer is megnyitották, hogy mindenki hozzájuthasson a vállalkozását segítő összeghez.

Fotó: Fekete István

Belánszky-Demkó Zsolt emlékeztetett arra, hogy Magyarország alapvető nemzeti érdeknek tekinti a nyugat-balkáni térség teljes európai uniós integrációját, ezért teljes mértékben támogatja a Várhelyi Olivér bővítési biztos által kijelölt utat. Mint mondta, a térség Európai Unióhoz történő csatlakozási folyamatában fontos állomást jelent a nyugati-balkáni államok zöld átmenetéről elfogadott nyilatkozat. Hozzátette: tapasztalatainkat az agrárszféra területén is megosztjuk a nyugat-balkáni országokkal.
A videokonferencia keretei között megtartott esemény szervezője az SWG (Délkelet-Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport) következő évi elnöke, Szerbia. A találkozó célja, hogy a résztvevő miniszterek megtárgyalják a regionális együttműködés helyzetét, valamint a reformokat az agráriumban és a vidékfejlesztésben, a régió EU-hoz való közelítése szemszögéből.

 

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Az agrártechnológia megváltoztatja a szakképzést is

2019. szeptember 09. 08:31
Az új ismereteket elsajátítani képes diákokra, a modern technológiára jó válaszokat adó mezőgazdasági szakképzésre van szükség – mondta el Farkas Sándor államtitkár pénteken Bábolnán.

Nagy István: a helyi piacok nyitva vannak, de be kell tartaniuk az óvintézkedéseket

2020. március 25. 08:28
A biztonságos élelmiszer-ellátásban kulcsszerepe van a helyi piacoknak, ezért azok működése a koronavírus-járvány ideje alatt is kiemelten fontos, ugyanakkor az árusoknak és a vásárlóknak is fontos az óvintézkedések betartása - mondta el Nagy István agrárminiszter kedden az MTI-nek.