Magyar műhold segíti az aszály nyomonkövetését

2024. szeptember 02. 14:17
2024. augusztus 16-án indult útnak Magyarország kisműhold rendszerei közül a WREN-1 (Water Resources in Efficient Networks) CubeSat.
 
A  műhold felbocsátása 3 éves élettartamra a kaliforniai Vandenberg Űrbázisról valósult meg 2024. augusztus 16-án 20:56 perckor.
Magyar műhold segíti az aszály nyomonkövetését
A C3S Kft. legújabb kisműholdja, a COMBIT Számítástechnikai Zrt. által vezetett konzorcium tagjaival az Óbudai Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem együttműködésében valósult meg.
 
A 6U (20 cm × 10 cm × 34.05 cm) méretű nanoműhold 2024. augusztus 16-án este indult útnak a SpaceX Falcon-9 rakétájával. Pályára állítását követően Magyarország területéről küld rendszeresen távérzékelt adatokat.
 
Az európai uniós támogatásból finanszírozott projekt a precíziós mezőgazdaság magyarországi gyors terjedésével, a digitális agrometeorológiai adatszolgáltatásra megnőtt igény alapján jött létre.
wren 1 műhold
A küldetés célja, hogy az egyre gyakoribb csapadékhiányos időszakokban előre lehessen jelezni az aszállyal veszélyeztetett területeket. Ehhez folyamatosan frissülő adatokat szolgáltat a rendszer, amivel hozzájárul az aszálykárok mérsékléséhez.
A WREN-1 (Water Resources in Efficient Networks) a talaj felső rétegének nedvességtartalmát és a növényzet fejlődését vizsgálja. A fedélzeti multispektrális képalkotó rendszer a földfelszínt 16 x 16 méteres részletességgel térképezi fel. Egy áthaladás alatt közel 10 000 négyzetkilométeres területre vonatkozóan fogja megbecsülni a talaj nedvességtartalmát. A növényzet fejlődésének megfigyeléséhez a látható, közeli infravörös és rövid hullámú infravörös hullámhosszban gyűjt adatokat.  A műhold nagy előnye, hogy nem csak azt a területet képes lefotózni, ami felett áthalad, hanem oldalra is ki tud tekinteni, amivel sűrűbben készíthet képeket egy adott területről.
 
A műholdfelvételek feldolgozását követően a rendszer nagy felbontású biofizikai és biokémiai adatokat küld majd, melyeket egy gépi tanulási algoritmusokat használó rendszer dolgoz fel.
 
A tervek szerint az eszköz alacsony Föld körüli pályán mozog majd a Föld felszínétől 515-520 km-re és napi 15 alkalommal kerüli majd meg a Földet.
A küldetés garanciáját a C3S Kft többszörös repülési múltja, az eddigi űrbe bocsátott műholdjainak 100%-os hibátlan működése, nagy megbízhatóságú és hosszú élettartamú 6U platformja és adatkezelési szolgáltatása biztosítja. A műholdat a teljes küldetése alatt a C3S Kft. fogja üzemeltetni.
 
A pályára állítás után első és legfontosabb feladat a műhold és a földi állomás közötti kapcsolat létrehozása, majd a fedélzeti alrendszerek beindítása. A műhold fedélzetén elhelyezett egységek biztosítják a működéshez szükséges energia előállítását, a kamerák vezérlését, a megfelelő kapcsolat létrejöttét. A helyzetstabilizáló alrendszer működésével állnak irányba a kamerák. A kamerák kalibrációját követően pedig készülnek az első felvételek, amiket a WREN tárol és továbbít a földi állomásra, ahonnan a kutatásban résztvevő projektcsapat kapja meg további értékelésre.
wren 1 műhold
A SpaceX Falcon 9 Transporter 11 rakétáján utazott az 6U méretű nanoműhold. A zökkenőmentes leválás után másfél órával már fogni lehetett a műhold első rádiójeleit.
 
Forrás: COMBIT Zrt.

Kapcsolódó cikkek

A világ első precíziós lézerpuskás gyomirtó robotja

2023. október 19. 10:02
Régen kapáltunk, aztán fésűztünk, ma növényvédőszerezünk és kultivátorozunk – holnaptól csak ráengedjük a táblára az intelligens robotot, ami felismeri és lézerrel elégeti a gyomokat.

Már lehet jelentkezni a MATE új gyümölcs- és zöldségfeldolgozó képzésére

2022. december 15. 15:42
Naprakész piaci ismeretekkel indít gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa 2023. márciusában.