Magyar sonkával igazi a Húsvét
A szervezők a kóstoltatással is hangsúlyozni szeretnék, hogy a sertéshús a magyar gasztronómia egyik tradicionális alapanyaga, melynek konyhai felhasználása igen sokoldalú. Különösen aktuális ez húsvét közeledtével, amikor véget ér a böjti időszak, és ismét előkerülhetnek a finomabbnál finomabb húsételek, így például az ünnep egyik szimbóluma, a húsvéti sonka. Az persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hús kerül az asztalra.
A Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) Védjeggyel ellátott sertéshúsok és sertéshús készítmények megbízható, felelős magyar gazdaságokból származnak, előállításukat rendszeres, szigorú és folyamatos ellenőrzés kísérte, útjuk pedig az élőállattól a vásárlásig nyomon követhető. Mint minden terméknél, ez esetben is az alapanyag jelenti a biztosítékot a kiváló minőségre: az állatok csak gabona alapú, GMO-mentes kukoricát tartalmazó, hozamfokozóktól mentes takarmánnyal lettek táplálva. Ez eredményezi a KMS Védjegyes sertéshús sajátos, különleges ízét és illatvilágát, melyet a fogyasztók egyre több étteremben is megtapasztalhatnak. E Védjegy a kormány sertésstratégiájának egyik pillére, melynek alapja a teljes sertés termékpályát lefedő és átfogó terméktanúsítási rendszer. Használatára azok az állattartók, vágóhidak, feldolgozó üzemek, kiskereskedelmi vállalatok és vendéglátók (éttermek) pályázhatnak, akik az élőállat-tartástól a vásárlásig biztosítani tudják a Védjegy használatával szemben támasztott magas feltételeket, az ellenőrzött kiváló minőséget.
A Földművelésügyi Minisztérium által létrehozott Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) Védjegy használati jogosultja a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), amely a minisztérium megbízásából végzi a Védjegy odaítélését, a szigorú követelményeket teljesítő magyar vállalatoknak és gazdaságoknak. E minősítő Védjegy további célja, hogy a tisztességes versenyfeltételek fenntartása mellett bővítse a hazai piacot és növelje az itthon előállított sertéshús termékek arányát.
Az itthon előállított, KMS Védjegyes termékeket választva a fogyasztó is hozzájárul ahhoz, hogy növekedésnek induljon a hazai termékek fogyasztása a külföldről behozott, más ízvilágú sertéshússal szemben. A kereslet fellendülésével a hazai gazdaságok is tovább fejlődhetnek, a sertésállomány tovább növekedhet.
Forrás: FM