Magyar technológia és vetőmag iránt érdeklődik Azerbajdzsán

2016. május 26. 08:47
Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hivatalos látogatáson fogadta Heydar Asadov azeri partnerminisztert.

A miniszter elmondta, elsősorban a magyar technológia, vetőmagok iránt érdeklődik Azerbajdzsán. Dr. Fazekas Sándor partnere figyelmébe ajánlotta a magyar kapacitásokat ezen a téren, valamint elmondta, hogy a szarvasmarha ágazat is együttműködési terület lehet, ugyanakkor vágó- és tejelő szarvasmarha tekintetében is van lehetőség a kereskedelmi kapcsolatok bővítésére. A két fél egyetértett abban, hogy a Magyarországon nem, vagy az éghajlat miatt csak korlátozottan előállítható egyes termékek – pl. gránátalmalé – esetében lehetőség van az azeri export növelésére is, valamint egyeztetett a felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatokról is.

Dr. Fazekas Sándor jelezte, hogy a magyar szőlő- és borkultúra tapasztalatai hasznosak lehetnek Azerbajdzsán számára is, mivel az országban jelenleg is folyik a korábbi évtizedekben leépült ágazat kormányzati támogatással zajló fejlesztése. A két miniszter a bilaterális kérdéseken túl egyeztetett a globális élelmiszerpiacok jelenlegi állapotáról is.

A hivatalos és üzleti delegáció kíséretében érkezett azeri tárcavezető kétnapos magyar programja során felkeresett több magyarországi mezőgazdasági létesítményt is.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Nébih: több mint 100 raklapnyi visszahívott Mars-termék érkezett Magyarországra

2016. február 26. 08:20
Több mint 100 raklapnyi visszahívott Mars-termék érkezett Magyarországra - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtök reggel. 
A cég is még vizsgálja, hogyan kerülhettek a műanyagdarabok a termékbe 

Egy új tanulmány szerint a biohús és -tej több egészséges zsírsavat tartalmaz.

2016. február 25. 08:57
Két új, a The British Journal of Nutrition folyóiratban megjelent, tudományos cikk újfent felmérte az ökológiai gazdálkodásból származó húsok és tejek, illetve az ezek „nem organikus” megfelelői közötti különbségeket.