Magyar vezetésű munkacsoport is segíti a Mezőgazdasági Európai Innovációs Partnerség fejlesztését

2019. szeptember 27. 09:37
Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szeptember 26-án Brüsszelben átadta Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosnak a Mezőgazdasági Kutatási Állandó Bizottság (SCAR) magyar vezetéssel működő Agrár-tudás és Innovációs Rendszerek (AKIS) munkacsoportja által készített jelentést, amelyet több tagállam közösen dolgozott ki.

A jelentésben foglaltak fontos szerepet játszanak majd a Közös Agrárpolitikában már most is meglévő, a 2021-2027 közötti időszakban pedig még hangsúlyosabban megjelenő Mezőgazdasági Európai Innovációs Partnerség (EIP-AGRI) eszköz továbbfejlesztésében.

Az agrárbiztos megköszönve a jelentést kiemelte, az AKIS csoport munkája stratégiai jelentőségű, a most átadott jelentés nagyban segíti majd az Európai Bizottság munkáját az EIP tovább fejlesztésében. Emlékeztetett, a jelentésben leírtak emellett a tagállamoknak is jelentős segítséget nyújtanak abban, hogy a Közös Agrárpolitika keretében olyan interaktív innovációs modellt dolgozzanak ki, amely a kiegészítő ismeretekkel és szakértelemmel rendelkező partnerekre koncentrál, a helyi sajátosságokra, szakértelemre és tudásra alapoz, illetve képes a jó európai példákon keresztül elősegíteni a nemzeti intézkedések megvalósulását, ezzel is hozzájárulva a vidék fejlődéséhez.

Juhász Anikó - aki 2016 óta társelnöke az AKIS stratégiai munkacsoportnak - kiemelte, hogy a következő programozási periódusban a kutatás és innováció, illetve a tudástranszfer fontos eleme lesz a Közös Agrárpolitika intézkedéseinek. Az EIP-AGRI célja, hogy az agrárgazdasági és erdőgazdálkodási ágazatok termelékenyebbé és fenntarthatóbbá váljanak, és könnyebben alkalmazkodjanak az olyan aktuális kihívásokhoz, mint az élesebb verseny, a változékony piaci árak, az éghajlati változások, vagy a szigorúbb környezetvédelmi szabályok. Az EIP-AGRI talán legfontosabb szerepe az, hogy összeköti a kutatási és a vidékfejlesztési alap támogatási forrásait, amely alkalmas arra, hogy hatékony tudástranszfer valósulhasson meg a gazdálkodók és a kutatók között – zárta beszédét a helyettes államtitkár.

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

Sajátos magyar modell az agrárképzésben

2020. augusztus 11. 08:17
Gyuricza Csaba: A képzés a felsőoktatásban sok esetben nem a mindennapi gyakorlat előtt járt, így nem azokat az eredményeket alkalmazta a mérnök a munkája során

Győrffy Balázs: Már közel a megoldás a családi gazdaság jogi személlyé alakítására

2019. április 29. 08:40
Tavaly hirdette meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai programcsomagját az erősebb agrár- és élelmiszer-gazdaságért, valamint a jólétében gyarapodó vidékért. A programcsomag 9 pontból áll, ezek mindegyikében történtek előrelépések - hangzott el a Portfolio Nyugat-magyarországi Agrárfórumán, Pápán.