Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

2019. június 25. 08:22
A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó- mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten.

A miniszter ismertette, hogy az utóbbi három évben az élelmiszergazdasági export értéke folyamatosan 8 milliárd euró fölött alakult. Ehhez az is kellett, hogy a magyar mezőgazdaság termelékenysége 2010 és 2018 között jelentősen javult, melynek következtében érdemi felzárkózás ment végbe a régi tagországokhoz képest - tette hozzá.

Az agrárexport aránya a teljes nemzetgazdasági exporton belül 2018-ban 8,3 százalék volt és az agrárgazdaság közel 2,9 milliárd euróval járult hozzá a nemzetgazdaság majdnem 5,6 milliárd eurós többletéhez. 2010 és 2018 között az export 49 százalékkal, az import 57 százalékkal, így az egyenleg 35 százalékkal növekedett.

Kép letöltése
 
Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

 

Agrár-környezetvédelmi területen jelenleg 13 állomáshelyen lát el feladatot agrár- és környezetügyi szakdiplomata. Az exportnövekedés és mezőgazdasági – környezetügyi kapcsolatok döntő része nagymértékben az  agrárattasé hálózatnak köszönhető.

Nagy István kijelentette, hogy az élelmiszeripar stratégiai ágazatnak minősül, ezért az a 2014-2020-as támogatási időszakban 300 milliárd forint támogatásban részesül.  Emlékeztetett arra, hogy az eddigi adatok alapján 2014 óta az élelmiszeriparba áramlott támogatások nagysága mostanáig meghaladta a 300 milliárd forintot. Az élelmiszeriparban nyilvántartott közel 5 ezer vállalkozásból, nagyjából ezer végez exporttevékenységet. Az exportáló vállalatok által realizált árbevétel, már megközelítette az 1.300 milliárd forintot.

Kép letöltése
 
Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

 

Az élelmiszeripar árbevételének jelenleg több mint 30 százaléka származik exportból és az arány fokozatosan nő. A legtöbb exportárbevétel a húsiparban, az állateledel-gyártásban és a zöldség-gyümölcs feldolgozásban jelentkezik.

Az agrártárca vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a világ legszigorúbb, az EU által kialakított állat- és növényegészségügyi előírásait követi és alkalmazza.  Elmondta, hogy a kivitelben megjelenő magyar élelmiszergazdasági termékek betegségektől mentesek és kiváló minőségűek. Aláhúzta, hogy Magyarország csak olyan export- és importtevékenységet támogat, amely figyelembe veszi hazánk mezőgazdaságának érzékenységét és hozzájárul az állat- és növényegészségügyi előírások betartatásához.

A miniszter kiemelte, Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agráriumban és az élelmiszeriparban van. Jelezte, hogy hazánk továbbra is nyitott azokra az értékteremtő beruházásokra, amelyek előre viszik a mezőgazdaságot, és segítik a vidék versenyképessé válását.

(AM Sajtóiroda) / kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszeripar a terítéken: jön az egységes védjegy, a pálmaolaj meg megy

2018. november 14. 08:18
Élelmiszeripari körkép címmel tartottak november 12-én szakmai konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében Budapesten. A rendezvényen Dr. Nagy István agrárminiszter ismertette az újjáalakult agrárminisztérium élelmiszeripart érintő tevékenységeit, terveit. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az agrárium sikerének alapfeltétele a megfelelő élelmiszer-feldolgozás.

Idén 160 ezer tonna görögdinnye termett

2020. szeptember 02. 08:09
Itthon idén 160 ezer tonna görögdinnye termet, ez tízezer tonnával kevesebb, mint tavaly, ugyanakkor a termőterület nagyobb arányban, mintegy húsz százalékkal csökkent - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára hétfőn Győrben.