Veszélybe került a rögös túró, de még nincs minden veszve

2024. február 12. 11:29
Az utóbbi két év inflációs hullám maga alá temette a hagyományos magyar terméket.
 
 
A Tej Terméktanács bízik abban, hogy a nehéz helyzet és a hatalmas inflációs hatás ellenére van még remény, ami a rögös túrót illeti. Felmérték a 2022-ben marketingkampány alá vont élelmiszer 2024-es helyzetét - írta meg az Infostart.
Veszélybe került a rögös túró, de még nincs minden veszve
Különleges élelmiszer
4 évvel ezelőtt az Európa Unió a Rögös túrót, mint hagyományos különleges élelmiszert elismerte és felvette a nyilvántartásába. A Tej Terméktanács ennek okaként a túrófajta ismertségének elősegítése céljából 2022-ben kétéves marketing kampányt indított, aminek hatását aztán az infláció szinte azonnal semlegesítette.
 
A szervezet az Infostarthoz eljuttatott közleményéből kiderült, hogy a tejágazaton kívülről ért gazdasági hatások miatt a túrófogyasztás sokat szenvedett. Az élelmiszer az elsők között van, amely először marad ki a vásárlók kosarából, ha azt jelentősebb áremelkedés éri. A decemberben végzett felmérés szerint, ha karácsonykor - vagy éppen húsvétkor - kevesebb túrós sütemény készül, az bizony meglátszódik a statisztikákban.
10 százalékos esés
Sajnos 2023-ra a túró belföldön értékesített mennyisége minimum 10 százalékkal esett vissza, aminek fő oka az előállítási költségek jelentős emelkedése. A statisztikákból kiderült, hogy minden második kiló túró az EU által is elismert rögös túróként kerül értékesítésre.
 
A Trend International Market Research Kft. kutatásából kiderült, hogy a túróvásárlást az utóbbi években főleg az ártényezők és az akciók mozgatták.
 
"Jellemzően ott és akkor vásárolnak túrót a fogyasztók, ahol és amikor akciós. A márkahűség csak minimális mértékben jellemző, miközben jól érzékelhető a saját márkás termékek iránti nyitottság" - írták közleményükben.
 
Biztató jövő
A kutatási eredmények azonban biztató jövőt mutatnak. Bár a fogyasztási tendencia csökkenést mutat, mivel a vásárlók főleg a túró drágulása miatt nem vásárolták a terméket, így valószínűleg az élelmiszer újra bekerül majd a kosarakba. Az infláció ugyanis csökkenő tendenciát mutat, az árak sok esetben esnek, így előfordulhat, hogy a túró esetében is ezt tapasztalhatjuk majd.
Pihe puha túrós batyu | Fruzsina receptje - Cookpad receptek
Pozitív tendencia, hogy míg 2022-ben még minden második túróvásárló fogyasztáscsökkentésről számolt be, tavaly ezt már csak minden harmadik személy tette. A jövőt tehát optimistábban látják, hiszen korábban még minden harmadik vásárló úgy vélte, hogy csökkenni fog a fogyasztása a jövőben. Most azonban ez már csak 12 százalék, közben pedig a vásárlók 16 százaléka tervet fogyasztásnövelést.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

FOGYASSZUNK BÁTRAN HAZAI GYÜMÖLCSÖKET

2023. június 13. 13:05
A felelős és tudatos döntés minden téren a természetes érési időben szüretelt hazai gyümölcs fogyasztása – közölte Nagy István agrárminiszter.
 
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre többen vannak, akik a külföldi import helyett megvárják a magyar gyümölcsök érési szezonját és a hazai termelők termékeit választják. A mindent akarunk mindenkor életérzés és fogyasztói szokás rendkívüli módon terheli az ökoszisztémát.

Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet

2023. február 23. 12:54
Táplálkozáskutatók dolgoznak az egészségesebb kenyér és pékárú összetevőin. Máris találtak egy alapanyagot, ami sikeresnek bizonyult a vércukorszint normalizálásában.
A hagyományos kenyér és pékáruk sok ember számára alapvető táplálékot jelentenek, de néha megfeledkezünk a szervezetünkre gyakorolt hatásukról.
 
Az Amerikai Táplálkozási Társaság kutatást és kísérletet végzett a kenyerek összetevőinek változtatásra, és kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből, mint kifejtik, olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Ez pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásában nyilvánulhat meg.