Magyarország is ott volt az egyik legfontosabb zöldség-gyümölcs rendezvényen

2023. június 05. 12:15
Szó esett a fajtainnováció legújabb fejleményeiről is.
 
A MACFRUT a gyümölcs-zöldség-fűszernövény szektor fontos nemzetközi eseménye, amelyre idén május 3. és 5. között már 40. alkalommal került sor az olaszországi Riminiben. A rendezvényen a gyümölcs és szőlő szakterület, valamint a fajtanemesítés és a szaporítás kiemelt szekcióként szerepeltek.
Magyarország is ott volt az egyik legfontosabb zöldség-gyümölcs rendezvényen
A MACFRUT a gyümölcs-zöldség-fűszernövény szektor fontos nemzetközi eseménye, amelyre idén már 40. alkalommal került sor az olaszországi Riminiben 
 
Magyarországot Kovácsné Dr. Békefi Zsuzsanna, a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont tudományos főmunkatársa képviselte, a cseresznye nemesítésünk eredményeit bemutató előadásában. Az esemény szintén magyar vonatkozású mozzanata volt, hogy a chilei Katolikus Egyetem cseresznye nemesítési programjának vezetője külön kiemelte azt a szakmai segítséget, amelyet munkájukhoz érdi és budatétényi kutató kollégáiktól kaptak.
 
A hagyományos nemesítési módszerek kiegészülnek a legmodernebb tudományos eredményekkel
A fajtainnováció legújabb fejleményeit több gyümölcsfajnál (alma, cseresznye, szamóca, kivi) és a csemegeszőlő kultúrában mutatták be a tanácskozáson. Számos ország nemesítő és fajtainnovációs szervezete számolt be munkájáról. A hagyományos nemesítési módszerek már kiegészülnek a legmodernebb tudományos eredményekkel (molekuláris markerek, embrió-mentés, gén szerkesztés), így rövidül az új fajták létrehozásának időigénye. Ezenfelül nagy hangsúlyt kapott a nemzetközi, globális hálózatok szerepe, mind a nemesítésben, mind a kutatói együttműködésekben és a fajtainnováció eredményeinek felhasználása során.
 
A fajtanemesítés hangsúlyai változóban vannak, ezt a rendezvény valamennyi szekciójában érzékelni lehetett.
 
Első helyen szerepelnek a fogyasztók számára fontos minőségi tulajdonságok: az íz-aroma, konzisztencia, fogyasztási-élvezeti érték nem szorulhat háttérbe a fajták küllemét vagy akár tárolhatóságát meghatározó paraméterek mellett.
 
A fajtajelöltek értékelési szempontjai közé tartozik a gyümölcsökben található egészségvédő anyagok, pl. antioxidánsok és flavonoidok mennyisége. Ezeken kívül a nemesítőknek figyelembe kell venniük a termesztők számára fontos, a gazdaságos termesztést biztosító szempontokat is: magas, évről-évre kiegyenlített termőképesség, a fajták növekedési jellege, a fák habitusa tegye lehetővé az intenzív művelési formák kialakítását, vagy a kisebb munkaerő ráfordítással történő termesztést.
 
Felértékelődtek a post-harvest tulajkdonságok
Az előadók hangsúlyozták, hogy a globális piacon a post-harvest tulajdonságok felértékelődtek, és a gyümölcs minőség értékelését kiegészítik a tárolási, szállítási időszak utáni értékeléssel. Pl. a chilei cseresznye nemesítési programokban 30 nap hűtőtárolás után értékelik a gyümölcs minőséget.
 
Két, napjainkban egyre fontosabb szempontot kell még kiemelni. A változó, egyre nagyobb szélsőségeket mutató környezeti hatásokkal szemben elvárás a fajták jó stressztűrő és alkalmazkodó képessége, például kisebb öntözési igény, jobb szárazságtűrés, vagy akár az „esőállóság": az éréshez közeli gyümölcsök viseljék el, ne legyenek érzékenyek felrepedésre. A másik feltétel a rezisztencia, ugyanis a fogyasztók minőségi és biztonságos gyümölcsöt szeretnének, ezért a fejlesztésben gyakorlatilag minden fajnál a kórokozó rezisztencia vált az egyik a legfontosabb kritériummá. Az ilyen gyümölcsöket lényegesen kevesebb kémiai növényvédelemmel lehet megtermeszteni. Például az új nemesítési programokból származó almafajták szinte mindegyike rezisztens vagy toleráns a varasodással és a lisztharmattal szemben.
 
A nemesítői jogok, a fajták oltalmazása, kontrollált szaporításuk és a termesztésük is fontos téma volt az eseményen. Megkerülhetetlen terület a törzsültetvényekre épülő, igényes szaporítási rendszer működtetése is. A MACFRUT-on elhangzottakból érzékelhető volt a folyamatos fejlesztés igénye: mivel a klímaváltozás és globalizáció miatt a szaporítóanyag előállításban is egyre nagyobbak a növényegészségügyi kihívások, ezért a szaporítási és ellenőrzési protokollokat folyamatosan fejleszteni szükséges.
bizonyítvány
A szaporítóanyag előállításban is egyre nagyobbak a növényegészségügyi kihívások
 
A tanácskozáson még ismertetésre került az olasz gyümölcstermesztőket, nemesítőket és szaporító vállalkozásokat képviselő szakmaközi szervezet (CIVI Itália) koordinációja alatt kidolgozott, és 2022-ben nemzeti jogszabályi szinten is bevezetett, a szaporítóanyag certifikációhoz kapcsolódó önkéntes minőségbiztosítási rendszer.
 
Ez elsősorban a legmagasabb növényegészségügyi kockázatot jelentő, ún. járványszerű kórokozóknál az EU követelményeknél is szigorúbban ellenőrzött technológiát és nagyobb vizsgálati intenzitást jelent a magas biológiai értékű ültetési anyagok előállítása érdekében.
 
forrás: Nébih

Kapcsolódó cikkek

FruitVeb: jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek.

2023. január 27. 18:08
Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden az MTI-vel.
 
Bár sem az enyhe tél, sem a kiszámíthatatlan tavasz nem kedvez az almatermelésnek, a csapadékkal telítődött talaj segíti a gyümölcsfák tavaszi kihajtását. Ha nem kellene számolni rendkívüli időjárással a következő hónapokban, a tavalyi gyenge termés után legalább átlagos mennyiségre lehetne számítani az idén – írták.

Átadták Magyarország legnagyobb sütőüzemét

2023. március 01. 11:21
Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban kedden, a Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forintos új üzemének átadásán a pénzügyminiszter egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai célja a rendszerváltás idején meggyengített hazai élelmiszeripar újjáépítése.
 
Varga Mihály kiemelte: a rendszerváltás éveiben az addig meghatározó élelmiszeripari vállalatok egy része külföldi tulajdonba került. Hiányuk ma, egy világjárvány után és egy szomszédban zajló, elhúzódó háború idején jobban érezhető, mint az elmúlt bő három évtizedben bármikor.