Magyarország különösen elkötelezett az élelmiszerveszteség csökkentése iránt

2016. április 11. 08:54
A klímaváltozás következményeit, az élelmezés-biztonság kérdéseit és az élelmiszerveszteséget nevezte a XXI. század legjelentősebb kihívásainak Nagy István földművelésügyi miniszter-helyettes a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mezőgazdaságért felelős minisztereinek párizsi értekezletén.

Az OECD országok és a partnergazdaságok mezőgazdasági miniszterei a termelékeny, fenntartható és ellenállóképes globális élelmezési rendszer létrehozását segítő hatékonyabb szakpolitikákat vitatják meg a szervezet párizsi székhelyén 2016. április 7-én és 8-án.

A találkozón Nagy István hangsúlyozta: Magyarország különösen elkötelezett az élelmiszerveszteség csökkentése iránt. Egyre több élelmiszerhulladék keletkezik a világban, ám ezen változtatni kell, elsősorban a világ növekvő népességének biztonságos élelmezése érdekében. Áttörő eredmény az élelmezésbiztonságban csak akkor érhető el, ha a tudásalapú fejlesztés és az innovációk gyakorlati hasznosulása megfelelő hangsúlyt kap – mondta.

Az államtitkár arról is szólt, hogy a jelenlegi agrártámogatási rendszer nem biztosít a mezőgazdasági termelők számára kiszámítható, stabil jövedelmet, ezért új agrárpolitikai megközelítés szükséges. Hazánk felismerte azt, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kockázat-megelőzési és kockázatkezelési eszközök alkalmazására, ezért 2012 óta kétpilléres mezőgazdasági kockázatkezelési rendszert működtet (a növénytermesztés időjárási és természeti kockázataira kiterjedő kárenyhítést és biztosítási díjtámogatást), mely a jövőben tovább bővül egy harmadik pillérrel, az állattenyésztők kockázatait, valamint a piaci kockázatokat (árat, árfolyamot, költséget) is kezelő mezőgazdasági jövedelemstabilizáló rendszerrel – szögezte le.

Kiemelte továbbá, hogy novemberben második alkalommal rendezik meg a Budapesti Víz Világtalálkozót. Emlékeztetett arra, hogy hazánk az ország GMO-mentességét a legerősebb jogi szinten, az Alaptörvényben deklarálta. Ez a törekvés egyértelműen gazdasági előnyökkel jár, hiszen az exportpiac igényt tart a GMO-mentes termékekre.

Magyarország alapvető érdeke a mezőgazdaság fenntarthatóságának megőrzése, hiszen a nemzetgazdaság egyik kiemelkedő ágazatáról van szó – húzta alá Nagy István.

A párizsi értekezlet kiemelt jelentőségű hazánk számára, mivel Magyarország 20 éve tagja az OECD által képviselt értékközösségnek, amely folyamatosan keresi a helyes szakpolitikai válaszokat a jelen és a jövő gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásaira a polgárok életminőségének, jóllétének javítása érdekében. Ennek eredményeképpen az elmúlt években – az OECD ajánlásait is figyelembe véve – sikerült a magyar gazdaságot kiegyensúlyozott növekedési pályára állítani.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Új élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek a „fekete élelmiszerek”

2018. október 24. 09:30
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította az ún. fekete élelmiszerek csoportját.  Ezek, a napjainkban divatot, trendet képviselő élelmiszerek az aktív szénnek, ritkább esetben más élelmiszer-színezékeknek köszönhetően nyerik el a különlegességnek számító, egyeseknél averziót, másoknál fogyasztási kedvet kiváltó fekete színüket. Érdemes azonban azzal számolni, hogy az aktív széntartalom hosszú távú fogyasztás esetén hiányállapotok kialakulásához vezethet, gyógyszert szedőknél pedig akut egészségkárosodást idézhet elő.

Nem adnak pénzt a migránsválságra az uniós agrárminiszterek

2018. március 21. 07:48
Nem lehet majd migrációs célokra felhasználni a 2020 utáni uniós Közös Agrárpolitika (KAP) forrásait a tagországok agrárminisztereinek döntése szerint. Várhatóan megmaradnak a területalapú támogatások is.