Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2023: egy megmérettetés, ahol mindenki győztes

2023. október 11. 17:01
A Bor és Piac szaklap a MATE Budai Campusán megtartott eredményhirdetésen ismertette a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2023. évi győzteseit és helyezettjeit.
A Bor és Piac szaklap a MATE Budai Campusán megtartott eredményhirdetésen ismertette a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2023. évi győzteseit és helyezettjeit.
Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2023: egy megmérettetés, ahol mindenki győztes
A rendezvény megnyitóján Bozzai Zsófia főszerkesztő és Dr. Szakács László, a Bor és Piac lapigazgatója köszöntötte a megjelent döntősöket, borszakírókat és a jelen lévő borbarátokat. 2023-ban tizenkettedik alkalommal írták ki pályázatukat.
A „legszebbek”: Szakács László, Vesztergombi Csaba, Kartaly Attila, Tornai Tamás és Bozzai Zsófia
 
Az eredményhirdetésen mind a kilenc döntőbe került birtoknak lehetősége volt bemutatkozni, illetve egy – a kisfilmeket Bozzai Attila készítette – a borászatokat, a kategóriákat három zsűritag szóban is bemutatta:
 
a Kis- és középbirtokokról Dékány Tibor borszakíró, tájépítész, fotóművész, a Nagybirtok kategóriáról Dr. Csemez Attila tájépítészmérnök, nyugalmazott egyetemi tanár beszélt részletesen.
A 10 hektár alatti birtokok a Kisbirtok, a 11-50 hektáros szőlőterülettel rendelkező borászatok a Középbirtok, míg az ezen felüliek a Nagybirtok kategóriába tartoznak. Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, idén is a Szekszárdi Borvidék képviseltette magát a legtöbb jelölttel, négy kiváló birtokot szavaztak be a fogyasztók döntőbe. A Mátra két, míg a Badacsonyi, a Balatonfüred-Csopaki és a Somlói borvidék egy-egy jelölttel került a legjobbak közé. A pályázat kiírását a borturizmus fellendítésén túl az a szándék vezérelte, hogy egyre inkább megbecsültek legyenek hazánk szőlővel borított területei, hiszen a szőlő tájalkotó tényező, a Pannon táj lényeges alkotóeleme.
 
Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka Kisbirtok kategóriában a Tagyon Birtok (Balatonfüred-Csopak) került ki győztesen, megelőzve a Németh János Pincészetet (Szekszárd), illetve a Folly Arborétumot és Borászatot (Badacsony). Kartaly Attila, a Tagyon Birtok tulajdonosa elmondta, hobbiként indult a ma már 3 hektáros vállalkozás a Hegyestű oldalában, nem akartak mást, mint másoknak is megmutatni a hely adta szépséget, lehetőséget. Nem tartják magukat profitorientált borászatnak, a 2009-ban vásárolt birtok első bora 2014-ben jelent meg a fogyasztó közönség előtt.
 
MAGYARORSZÁG LEGSZEBB SZŐLŐBIRTOKA KÖZÉPBIRTOK KATEGÓRIÁBAN A VESZTERGOMBI PINCE VESZTERGOMBI PINCE (SZEKSZÁRD) ELŐZTE MEG A HEIMAN CSALÁDI BIRTOKOT (SZEKSZÁRD), ÉS A SZŐKE MÁTYÁS PINCÉSZETET (MÁTRA).
Vesztergombi Csaba elmondta, az egyik legrégebbi család Szekszárdon, címerük az 1600-as évek elejére datálódik, a település első hegybírója Vesztergombi György volt. A ma 30 hektáros gazdaságot nem tervezik bővíteni, ahogyan a szakember elmondta, ez a méret még családi keretekben kezelhető. Édesapja Vesztergombi Ferenc harmadikként nyerte el az Év bortermelője címet, a Szekszárdi Bikavér helyreállítója, életbentartója.
 
MAGYARORSZÁG LEGSZEBB SZŐLŐBIRTOKA NAGYBIRTOK KATEGÓRIÁBAN A TORNAI PINCÉSZET JELESKEDETT (SOMLÓ),
mögötte pedig holtversenyben a Szeleshát Szőlőbirtok (Szekszárd), és a Sol Montis Borászat (Mátra) végzett.
 
AZ IDEI KIÍRÁS ABSZOLÚT GYŐZTESE – AMELY A SZAVAZÁS SORÁN LEGMAGASABB ÁTLAGPONTSZÁMOT ÉRTE EL – A TORNAI PINCÉSZET LETT.
Tornai Tamás, a cég tulajdonosa elmondta, vállalkozásukat még édesapja, Tornai Endre indította, aki a Juhfarkot az elvadult, régi ültetvényekből szelektálta ki. A fajta meghálálta az odafigyelést, meghozta a Somlónak a hírnevet. A kezdeti 0,8 hektár mára 70 hektárra nőtte ki magát. A szakember kiemelte, a Somló nem csal lehetőség, hanem felelősség is. Munkájuk eredményességét bizonyítja, hogy két évtizede, amióta nagy nemzetközi borversenyekre járnak, még nem tértek haza üres kézzel.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Legendás rózsabemutató

2023. július 17. 12:41
Az Egyesült Királyság legnagyobb rózsabemutatóján rekordszámú kiállítót köszönthettek a szervezők. A sheppertoni Squire’s Garden Centers adott otthont az immár 46. alkalommal megrendezett eseménynek, amelyre az ország egész területéről érkeztek rózsatermesztők.
 

Fókuszban a hígtrágya

2023. február 27. 10:30
Az alternatív gazdálkodás lehetőségei a műtrágyahasználat csökkentése vagy teljes kiváltása érdekében.
 
A MAGREEN Kft., UNITRADE '94 Kft. és az AGROSZTÁR Kft. szervezésében kerül sor a "Fókuszban a hígtrágya, avagy az alternatív gazdálkodás lehetőségei a műtrágyahasználat csökkentése, teljes kiváltása érdekében" című előadásra és gyakorlati bemutatóra.