Többlet forrás az ifjú gazdáknak

2023. március 17. 15:12
Nagy István agrárminiszter a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Ifjú Gazda Tagozatának kongresszusán Gödöllőn elmondta, hogy mivel a fiataloknak kevesebb felhalmozott tőkéjük van, az ifjú gazdák számára induló támogatást terveznek, és kedvezőbb feltételekkel hirdetik meg az alaptámogatás feletti kiegészítő támogatást.
Többlet forrás az ifjú gazdáknak
A miniszter szerint az év elején hatályba lépett gazdaságátadási törvény gördülékenyebbé teszi az ilyen ügyek adminisztratív végig vitelét. Anyagilag is támogatják a feltételeknek megfelelő – vagyis családon belüli – átadó és átvevő feleket: az előbbieket 50–70 ezer euró, utóbbiakat pedig 40–100 ezer euró vissza nem térítendő dotációval. Ezzel a magyar agráriumban kulcsszerepet játszó családi gazdaságok helyzetét is megerősítik.
 
Erősödtek az új uniós közös agrárpolitikában a természetvédelmi feltételek betartásához kötött előírások, de a magyar támogatási rendszerben sikerült megtalálni azokat a megoldásokat, amelyekkel az agrárium versenyképessége megmaradhat
– mondta Feldman Zsolt, az agrártárca államtitkára a kongresszuson. Előadásában a fiatal gazdák területalapú támogatásának változásairól adott részletes tájékoztatót.
 
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, hogy ahogy Európában, úgy hazánkban is magas a mezőgazdaságban dolgozók átlagéletkora, ezért a generációváltás kulcsfontosságú. Az agrárium hazánk kiemelt, stratégiai ágazata, az új támogatási ciklussal lehetőségek sora nyílik, soha nem látott mennyiségű támogatás jut a mezőgazdaság fejlesztésére.
A kamara pedig segíti a gazdákat a források minél eredményesebb lehívásában, valamint a MAGOSZ-szal és társzervezetekkel összefogva az érdekérvényesítés terén is.
 
Hollósi Dávid, az MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. ügyvezető igazgatója az ifjú gazdák számára tartott előadásában a hazai és a nemzetközi agrárpiaci tendenciák mutatta be. Kiemelte, hogy a föld lakossága nő és városiasodik, a termőföldek mérete csökken. Így nagy lehetőségek állnak az ágazat előtt, ami a fiatalok számára is perspektívát jelenthet.
A bankok számára fontos az agrárium finanszírozása, de ennek mértéke akkor tud növekedni, ha a jövedelemtermelő képesség is növekszik.
Holland példával élve felhívta a figyelmet arra, hogy az alapanyag termelés mellett az agráriumhoz kötődő, úgynevezett „agrobussines” is jelentős jövedelemforrást biztosíthat.
Az Agrárminisztérium elítéli és ellenzi a helyi földadók bevezetésének minden formáját - mondta az agrárminiszter Gödöllőn, amikor átvette a helyi földadók bevezetése ellen a MAGOSZ és a NAK szervezésében összegyűjtött 120 ezer aláírást.
Az Agrárminisztérium elítéli és ellenzi a helyi földadók bevezetésének minden formáját - mondta az agrárminiszter Gödöllőn, amikor átvette a helyi földadók bevezetése ellen a MAGOSZ és a NAK szervezésében összegyűjtött 120 ezer aláírást.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Mindenáron megvédjük a magyar gazdák érdekeit

2023. július 26. 15:59
Magyarország bármilyen eszközzel és mindenáron megvédi a magyar gazdák érdekeit, akkor is, hogyha az Európai Unió esetleg szeptember 15. után nem hosszabbítaná meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó uniós tilalmat - jelentette ki a magyar agrárminiszter Brüsszelben kedden.

Így módosult a Natura 2000 felhívás

2023. március 14. 11:48
A változások az erődterületekhez kapcsolódó kompenzációs kifizetéseket érintik.
 
A palyazat.gov.hu-n megjelent közlemény szerint alábbiak szerint módosult a „Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések" című (VP4-12.2.1- 16 kódszámú) felhívás.
 
A 3.4.1.1. Műszaki és szakmai elvárások fejezet I. Jogosultsági kritériumok 2. bekezdésének módosítása alapján azok az erdőgazdálkodók is támogatásban részesíthetők, amelyeknek 2021. december 31-én megszűnt a megbízási szerződése és a 2022. évi egységes kérelem utolsó napja előtt az erdészeti hatóságnál kezdeményezte a nyilvántartásba vételi eljárás megindítását, amely kérelem alapján 2022.09.30. napján bejegyzett erdőgazdálkodóként szerepel az Országos Erdőállomány Adattárban, továbbá 2022.09.30. napján az adott erdőrészlet vonatkozásában rendelkezik az erdészeti hatóság által jóváhagyott jogerős erdőtervvel, vagy jóváhagyott jogerős erdőtelepítési kivitelezési tervvel.