Magyarország vár: Tokaj, ahol a világhírű aszú terem
2024. október 15. 16:14
Járjuk be akár borospohárral a kézben, akár túrabakancsban vagy biciklivel: Tokaj-Hegyalja történelmi levegőjével, természeti kincseivel, egyedülálló borkészítési hagyományaival páratlan élményeket tartogat.

A Tokaj legfőbb kincse az aszú (Fotó: Patricius Borház)
Tokaj urai fejedelmek és nemesi dinasztiák voltak, a vidék borait – a híres aszúval egyetemben – királyok és császárok udvarába szállították. A vulkanikus talajú, sajátos mikroklímájú terület 1737-ben a világ első zárt borvidéke lett. Hegyalja máig megőrizte évezredes egységét, az egyedülálló szőlészeti-borászati hagyományok mellett ezért is választották a világörökség részévé. Települései alatt pincékből álló, girbegurba labirintusrendszer kanyarog. Ezekben érlelik a tokaji borokat, amelyek közül a leghíresebb az aszú.
Tokaj aranya
A természeti adottságoknak és a máig élő tradícióknak köszönhetően Hegyalján olyan bortípusokkal is találkozunk, amelyek csak erre a vidékre jellemzők. Tokajról elsőként mindenkinek az aszú jut eszébe. Ennek a különleges, természetes édes bornak a születése igazi csoda: a folyók felől érkező párát, valamint az őszi csapadékos időjárást szerencsés években napsütéses, száraz nappalok követik. Az így kialakuló mikroklíma kedvez a nemespenész elszaporodásának, amely az érett szőlőszemen megtelepedve nemesrothadást, aszúsodást idéz elő. Gondos válogatás után ezekből a töppedt szőlőszemekből készül Tokaj legfőbb kincse, az aszú.
A borvidék másik különlegessége a szamorodni. Neve a lengyel „ahogyan termett” kifejezésből származik, ugyanis egészséges és aszúsodott szemeket egyaránt tartalmazó fürtökből préselik. Az erjedés folyamatától függően készülhet száraz és édes szamorodni.
Palackba zárt illatok
Tokaj-Hegyalja legnépszerűbb szőlőfajtája a furmint, amelyből ma már kiváló száraz borok is készülnek. Szintén jellegzetes helyi fajta a hárslevelű. Virágos-mézes illata, gazdag íze a nyarat idézi, a száraztól kezdve a magas cukortartalmú „késői szüret”-en át a tiszta aszúig többféle bor alapanyaga. Száraz változatát érdemes kipróbálni gazdagabb szószokkal kísért szárnyasokhoz, sertés- és borjúételekhez.
Önmagában ritkábban találkozunk a sárgamuskotállyal, a buja, parfümös illatú bor többnyire házasításokban szerepel. Ez a harmadik leggyakoribb szőlő a borvidéken, napsütéses illata és íze remek párost alkot zöldsalátákkal, könnyed natúr sajtokkal, csirkével, fehérhúsú halakkal, ázsiai tésztákkal, wokban készült ételekkel.

Dűlőtúrák, kóstolók
Az utóbbi években Tokaj-Hegyalját elkötelezett borászok, kádárok, sajtosok, méhészek, borecetkészítők, vendégfogadók töltötték meg újra élettel. A szőlőbirtokok és a vulkáni kőzetbe vájt pincék jó része bejárható, és számos helyen borkóstolókkal, borvacsorákkal, vezetett dűlőtúrákkal, gasztronómiai és kulturális rendezvényekkel várják a látogatókat. Érdemes hát útnak indulni, hogy alaposabban megismerjük a borvidék páratlan kincseit!

Dűlőtúrákon is részt vehetünk Tokaj-Hegyalján (Fotó: Kikelet Pince)
Száraz furmint
A 2000-es évektől vált népszerűvé a gazdag, összetett ízvilágú száraz furmint, amely levesekkel, zöldségekkel, szárnyasokkal, halakkal és sertéshúsból készült ételekkel is párosítható. Érdemes kipróbálni sajtokhoz is, különösen jó kísérője az érleltebb kecske- vagy a hegyvidéki tehénsajtoknak.
forrás: turizmus.com
Kapcsolódó cikkek
Új ernyőmárkát vet be turistamágnesként a rekordévet záró büki gyógyfürdő
2024. május 30. 16:30
Idén sem maradnak el a hatékonyságot és szolgáltatásminőséget javító fejlesztések a Bükfürdő Thermal & Spaban. A 2023-ban minden idők legsikeresebb gazdálkodási évét záró létesítmény az egymilliárd forintos beruházásokat saját forrásból finanszírozza.
Rezsitámogatási pályázat: íme a legfontosabb tudnivalók és a jelentkezők tapasztalatai
2023. március 09. 14:11
Január második felében a szálláshely-vendéglátás ágazat kis- és közepes vállalkozásai számára is megnyíltak a mintegy 70 milliárd forint keretösszegű KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022–2023 forrásai. Hazai szállodaláncokat kérdeztünk a programmal kapcsolatos tapasztalataikról.
A program indulása óta eddig több százan végezték el a regisztrációt – tudtuk meg Bődi Ivett-től, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettesétől. A szakember kiemelte, hogy érdemes élni ezzel az új lehetőséggel ahhoz, hogy az energiaköltségek a jövőben kevesebb gondot okozzanak a vállalkozásoknak, ezáltal működésük kiszámíthatóbbá, stabilabbá és egyúttal környezetileg is fenntarthatóbbá válhasson.