Majd idővel belerázódik vagy kihullik

2019. október 24. 08:19
Hogyan pazaroljuk el az egyébként kiváló munkaerőt (esettörténet)

Az alábbi írásban egy ténylegesen megtörtént esetet olvashatunk egy magyar munkavállaló angliai tapasztalataként. Érdemes átgondolni HR-esként, illetve belső oktatóként, hogy hol tud elcsúszni egy-egy munka- illetve betanítási folyamat, és bizony sokszor egyáltalán nem lenne nehéz javítani, fejleszteni rajta.

“Angliában élek és dolgozom már évek óta. Több cégnél kaptam betanítást különböző munkakörökre. Mindig voltak vele problémák. A legutóbbi munkahelyem az angol postánál volt. Ez egy hatalmas szervezet. Csomagkiszállítóként dolgozom náluk. Mondhatjuk, hogy nem egy bonyolult munkakör és volt egy tapasztalt magyar ember, aki betanított. A betanítás annyi volt, mint általában máshol is, hogy járkáltam vele két napig és mindent megmutogatott, illetve elmondott. Írásban semmi sem volt.

Mi ezzel a probléma? Elvileg minden egyszerű, de amikor magamra maradtam és elkezdtem egyedül dolgozni, akkor kijöttek a problémák. Nem emlékeztem, vagy rosszul emlékeztem apróságokra. Elfelejtettem, hogy pontosan hogyan is kell kitölteni egy nyomtatványt, ami miatt nem tudtam rendesen leadni csomagokat. Ennek határozottan nem örült a vezetőség. Én meg persze butának éreztem magam.

Reggel van egy sorrend, hogy hogyan veszi fel az ember a munkát. Be kell jelentkezni, átvenni dolgokat, felpakolni, megcsinálni az útvonaltervet, idelépni és odalépni a gépben, kinyomtatni, jelenteni, hogy kész vagyok és elindulni. De ez az egyszerű művelet kb. 10 különböző lépésből áll, amit nem csinálhatok rossz sorrendben, mert nem mehetek tovább, haragszik a főnök, összezavarom a dolgokat.

Igen, de mivel csak szóban volt elmagyarázva, ezért keveredhetnek az információk és mindig valakitől meg kell kérdeznem. Persze, ha jól is csinálom, akkor sem vagyok az elején biztos benne és nincs egy mankóm, amire támaszkodhatok, hacsak nem készítem el saját magam. Ilyenkor megkérdezem a betanítómat, vagy valaki mást, de ezzel mindenki csak az idejét pazarolja.

A betanításnál pedig – mivel a gyakorlatban történik – nincs arra idő, hogy jegyzeteljek, hanem figyelni kell. Élesben történik minden. Azzal is megy az idő, hogy közben magyarázza nekem valaki.”

Sok munkahelyen a stabil pont az, hogy “majd idővel belerázódik vagy kihullik”.

Ez teljesen helytelen hozzáállás és némileg felelőtlen is a munkavállalóval szemben! A kezdeti buktatókon simán átlendülhetne, ha lenne egy könnyen áttekinthető dokumentáció a szóbeli betanítás mellett. Képes lenne ellenőrizni, ha valamiben nem biztos, nem a betanító, illetve más munkatársak idejét rabolná és nem veszítené el az önbizalmát a “belerázódási időszak” alatt.

Itt kezdődik tehát minden: készíts legalább egy rövid tananyagot, amely ha több nem is, de legalább mankóként szolgál majd az új munkavállalónak, amíg meg nem tanul mindent fejből.

Ez – bár banálisan egyszerű – sajnos számos helyen egyáltalán nem létezik.

 

Mentor Training Kft.
https://mentortraining.hu/

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

A fluktuáció nem szűnik meg, amíg nem kezelik a kiváltó okát

2019. április 04. 07:59
Sokan külföldi munkavállalókkal oldanák meg a munkaerőhiányt

2022. évi munkaszüneti napok, áthelyezett munkanapok – így tervezzen!

2021. december 02. 14:01
Jövőre két munkanap áthelyezéssel kell tervezniük a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Az első hosszú hétvége 2022-ben március 15-re esik majd, összesen öt hosszú hétvégével és három négynapos hétvégi pihenővel lehet tervezni jövőre – írja az RSM Blog.