Már a két évvel ezelőtti, rettentő aszályhoz hasonlítják a jelenlegi helyzetet

2024. augusztus 02. 14:03
A talaj felső fél méteres rétege csak foltokban tartalmaz kielégítő mennyiségű nedvességet, hazánk túlnyomó részén kritikusan száraz, nedvességtartalma, illetve hiánya hasonlít a két évvel ezelőtt tapasztalt aszályos időszakhoz. Lényeges különbség azonban, hogy a fél méternél, különösen az egy méternél mélyebb régióban az idén vannak még nedvesség tartalékok, bár ez is egyre kevesebb – írja a HungaroMet.
Már a két évvel ezelőtti, rettentő aszályhoz hasonlítják a jelenlegi helyzetet
Kiemelik, hogy a nyári növényekre vonatkozó aszály fokozódott az elmúlt egy hét során.
 
Országos aszálytérkép
Egyre nagyobb területen súlyos az aszály Magyarországon:
Aszálytérkép
Aszálytérkép 2024. augusztus 1-jén – Fotó: HungaroMet
 
Hozzátették, hogy a következő héten az ország nagy részén tovább szárad a talaj és az aszály további súlyosbodása várható.
 
Az aszálykár bejelentése a kárenyhítési rendszerben
Az aszálykárt annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül lehet bejelenteni a kárenyhítési rendszerben.
 
Fontos! A kárbejelentés nemcsak a növénykultúra teljes egészére, hanem annak a részterületére is megtehető, sőt a kárbejelentést akár vissza is lehet vonni – akár a bejelentett terület egy részére is.
 
Vonatkozó jogszabály: 27/2014. (XI. 25.) FM rendelet a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről.
 
A hőség jelentős károkat okoz a kukoricában
Június végéig a sok esőnek és a viszonylag enyhe időnek köszönhetően kiemelkedőnek ígérkezett a kukoricatermés, ami a gyakorlatban azt eredményezte, hogy a növények két, akár három gazdag csövet is kineveltek. Ám most az extrém hőséget már nehezen bírják a növények, lassul az anyagcseréjük, és úgynevezett hőstressz éri őket. [...] Pár hete még 13-14 tonnát ígért egy-egy kukoricatábla, ma már csak jó 10 t körül terem majd. Ha még egy hétig nem jön komoly eső, 7-8 tonnánál nem lesz több – véli Raskó György, agrárközgazdász.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A világ első precíziós lézerpuskás gyomirtó robotja

2023. október 19. 10:02
Régen kapáltunk, aztán fésűztünk, ma növényvédőszerezünk és kultivátorozunk – holnaptól csak ráengedjük a táblára az intelligens robotot, ami felismeri és lézerrel elégeti a gyomokat.

XII. Magyar Kertépítő Verseny és show és EUROSKILLS válogató

2024. április 05. 15:57
Elindult az előregisztráció.
 
Helyszín: CONSTRUMA Otthonteremtési kiállítási csokor „F” pavilon
Időpont: 2024. április 10-14.