"Nem megtermelni nehéz a mézet, hanem eladni"

2024. március 22. 15:58
Nem a méz megtermelése jelenti ma a fő nehézséget, hanem az értékesítése, a piacszerzés. Vannak azonban megoldások (igaz, ezek sok plusz energiát igényelnek), melyekkel ez is lehetséges.
"Nem megtermelni nehéz a mézet, hanem eladni"
Ezt Szomor Balázs kiskőrösi méhész mondta az Agroinformnak. A szakember még csak néhány éve méhészkedik, de ez idő alatt is számos szakmai díjat kiérdemelt már munkájával. Propoliszos krémméze tavaly az Év kiváló magyar méze versenyen a különleges méz kategória első helyezettje lett, legutóbb pedig az Agrotrend Csoport Agrármarketing díját vehette át. Hogy mi a titka a Rendőrtiszti Főiskolát végzett, jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál főállásban pénzügyőrként dolgozó fiatalembernek? Elárulta.
 
– A párom révén kerültem kapcsolatba a méhészettel, az ő rokonságában méhészkedtek többen 2009-2010-ben, amikor megismerkedtünk – idézte fel a kezdeteket Szomor Balázs. – Az én családomban semmilyen hagyománya nincs a méhészetnek, ezt a feleségemnek köszönhetem. Ma már 100 családdal termelek, s habár nagyon szeretem csinálni, nem tudnám elképzelni, hogy csak ezzel foglalkozzam, mert a méhészet a mezőgazdaság időjárásnak, betegségeknek, piacnak leginkább kitett, bevétel szempontjából pedig legbizonytalanabb ága, rengeteg a buktató. Másrészt jelenlegi főállásom és a méhészkedés ragyogóan kiegészíti egymást, kár feladni ezt a stabilitást. Hozzáteszem, a 100 család már ad feladatot bőven, főleg, hogy szinte egész szezonban, márciustól augusztusig vándoroltatok. De feledteti a fáradtságot, amikor kimegyek a méhek közé, érzem a természet illatait, látom a színeket, gyönyörködhetek a méhek mozgásában és csodálhatom kiválóan szervezett társadalmukat – hihetetlen, csodálatos világ az övék!
 
Balázs felesége családjának egyik tagja, a nagyon tehetséges és precíz méhész, az azóta sajnos, már elhunyt Hajas Bálint mellett tanulta meg a méhészet gyakorlati fogásait, amit megfejelt egy OKJ-s méhész tanfolyammal is, így sikerült komplex tudáshoz jutnia.
 
– Tíz méhcsaláddal kezdtem, az első szezont teljes egészében Bálinttal csináltam végig, vele vándoroltam – mesélte. – Mindig belelesett ő is a kaptáraimba és tanácsokkal látott el, mit, hogyan kéne tenni éppen, s ezzel nagyon sokat segített, rengeteget köszönhetek neki. Az ember hamar bele tud bukni, ha csak a saját feje után megy, rengeteg a betegség és könnyen mellé lehet nyúlni. Bár volt mentorom, így se volt könnyű, de azért az elmúlt 10 évben egyszer sem sikerült annyira rosszul a szezon, hogy azt kellett volna mondanom: nem csinálom tovább. Természetesen, én is találkoztam téli veszteséggel, s arra is akadt példa, hogy felvittem a méheim Komárom-Esztergom vármegyébe és éppen csak annyi mézet tudtam pergetni belőle, hogy az üzemanyagköltségem fedezte... A munkát már nem is számoltam, mert akkor egyértelműen mínuszos lett volna az az év. Ezzel együtt sem adtam, fel, mert úgy érzem, a tendencia összességében pozitív: a vállalkozásom felfelé ível.
méz
A belbecs mellett fontos a külcsín is – forrás: Facebook/Szomor Balázs
 
Persze, ennek ára van. Balázs szerint igaz az a szakmai körökben elterjedt mondás, hogy a mézet sokkal nehezebb eladni, mint megtermelni. Ez manapság különösen igaz: az olcsó ukrán és a kínai méz (a hírekkel ellentétben utóbbi jelen nagyobb veszélyt) kiszorítja saját piacáról a magyar árut. Van azonban megoldás, igaz, sok plusz energiát és időráfordítást igényel.
 
– A piacot magam kutattam és kutatom fel, s úgy látom, a legjobb értékesítési módszer a rövid ellátási lánc, azaz hogy én magam közvetlenül értékesítem a termékeim – folytatta a szakember. – Idősotthonokba, cégeknek, magánszemélyeknek, delikátesz üzletekbe, éttermekbe, különböző kiskereskedelmi egységekbe szállítok, de ezek nem maguktól jöttek, nekem kellett végig járnom a potenciális vevőket, bekopognom hozzájuk és ajánlanom a portékáim. Nagyon sok helyet kellett felkeresnem, mire kialakult a mostani, stabilnak mondható vevőköröm. A kezdetek óta kiszerelve, üvegben értékesítek, a mai napig is aktívan keresem az értékesítési csatornákat, s hála Istennek, így működik a dolog, el tudom adni a mézem, nem is rossz áron. Hozzáteszem, ehhez az is kell, hogy a méhész próbáljon meg minél érdekesebb, különlegesebb árut előállítani: én jól megkülönböztethető fajtamézekkel foglalkozom, készítek viaszgyertyát, árusítok propoliszt, propolisz tinktúrát és vannak olyan különlegességek is a repertoárban, mint a propoliszos krémméz, melyet tavaly az Év kiváló magyar méze versenyen, a különleges mézek kategóriában első helyezéssel jutalmazott a szakmai zsűri.
méz
A propoliszos krémméz tavaly az év kiváló magyar méze lett a különleges mézek kategóriájában – forrás: Facebook/Szomor Méhészet
 
Szomor Balázs szerint rendkívül fontos, hogy a méhész ne álljon meg a termelésnél, foglalkozzon a marketinggel is, találjon ki különleges termékeket, törődjön azzal, hogy a csomagolás, az üvegre kerülő címke esztétikus és egyedi legyen, és az sem árt, ha elmélyed a vállalkozása gazdasági vonatkozásaiban is. Csak komplex szemlélettel lehet sikeresen és rentábilisan tevékenykedni.
 
Balázs méhészetének vannak más különleges termékei is: mint például a galagonyaméz és a helyi, kiskörősi virágokból, a városi kertekben gyűjtött mézből kiszerelt kiskőrösi méz – ez igazi unikum, minden évben megismételhetetlen. Címkéjén nagy költőnk, Petőfi Sándor szülőháza és a város címere látható – különleges köntös a különleges tartalomhoz.
 
Visszatérve a galagonyamézre, mert ha valami, akkor ez tényleg igazi ritkaság: ezt egy közeli Natura 2000-es területről gyűjtik a méhek, ahol nagy kiterjedésű érintetlen galagonyás található. A növény méze nem illatos, viszont nagyon selymes, kellemes ízű, kedvező hatást gyakorol a szív- és érrendszerre.
méz
A galagonyaméz igazi különlegesség – forrás: Facebook/Szomor Balázs
 
Érdekesség még a miniméz, 65 grammos kiszerelésben, hexagon, azaz hatszögletű üvegcsékben, ezek és a normál, 225 és 450 grammos kiszerelésekből karácsonyi ajándékdobozokat is készítenek.
 
– Hogy milyen tanácsot adnék a kezdő méhésznek? Legyen bátor, kreatív, ne másokat másoljon, hanem legyenek önálló gondolatai, ötletei. Kutassa fel a saját piacát, e tekintetben legyen fáradhatatlan, s természetesen, termeljen minőséget. Nem utolsósorban, hívő emberként vallom, hogy a sikerhez elengedhetetlen a Jóisten áldása is. Anélkül nem sikerülhet semmi – szögezte le végül.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Elérhető az eGN új, frissített kitöltési útmutatója

2023. szeptember 26. 13:48
A gazdálkodókat érintő aktuális és gyakori kérdésekre ad választ.

Egy évtized levendula

2023. július 12. 14:33
A levendulatermesztés virágkora nagyjából öt évvel ezelőtt volt hazánkban, akkoriban igazi divattá vált a „levendulázás”. Továbbra is sokan szeretik a színe és az illata miatt, vagy a hozzá társított „vintage” vagy provance-i hangulata miatt – mondja Sabján-Ozsváth Emese, aki a Zala megyei Csömödéren közel egy évtizede foglalkozik levendulatermesztéssel és levendulás termékek készítésével.