"Nem megtermelni nehéz a mézet, hanem eladni"

2024. március 22. 15:58
Nem a méz megtermelése jelenti ma a fő nehézséget, hanem az értékesítése, a piacszerzés. Vannak azonban megoldások (igaz, ezek sok plusz energiát igényelnek), melyekkel ez is lehetséges.
"Nem megtermelni nehéz a mézet, hanem eladni"
Ezt Szomor Balázs kiskőrösi méhész mondta az Agroinformnak. A szakember még csak néhány éve méhészkedik, de ez idő alatt is számos szakmai díjat kiérdemelt már munkájával. Propoliszos krémméze tavaly az Év kiváló magyar méze versenyen a különleges méz kategória első helyezettje lett, legutóbb pedig az Agrotrend Csoport Agrármarketing díját vehette át. Hogy mi a titka a Rendőrtiszti Főiskolát végzett, jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál főállásban pénzügyőrként dolgozó fiatalembernek? Elárulta.
 
– A párom révén kerültem kapcsolatba a méhészettel, az ő rokonságában méhészkedtek többen 2009-2010-ben, amikor megismerkedtünk – idézte fel a kezdeteket Szomor Balázs. – Az én családomban semmilyen hagyománya nincs a méhészetnek, ezt a feleségemnek köszönhetem. Ma már 100 családdal termelek, s habár nagyon szeretem csinálni, nem tudnám elképzelni, hogy csak ezzel foglalkozzam, mert a méhészet a mezőgazdaság időjárásnak, betegségeknek, piacnak leginkább kitett, bevétel szempontjából pedig legbizonytalanabb ága, rengeteg a buktató. Másrészt jelenlegi főállásom és a méhészkedés ragyogóan kiegészíti egymást, kár feladni ezt a stabilitást. Hozzáteszem, a 100 család már ad feladatot bőven, főleg, hogy szinte egész szezonban, márciustól augusztusig vándoroltatok. De feledteti a fáradtságot, amikor kimegyek a méhek közé, érzem a természet illatait, látom a színeket, gyönyörködhetek a méhek mozgásában és csodálhatom kiválóan szervezett társadalmukat – hihetetlen, csodálatos világ az övék!
 
Balázs felesége családjának egyik tagja, a nagyon tehetséges és precíz méhész, az azóta sajnos, már elhunyt Hajas Bálint mellett tanulta meg a méhészet gyakorlati fogásait, amit megfejelt egy OKJ-s méhész tanfolyammal is, így sikerült komplex tudáshoz jutnia.
 
– Tíz méhcsaláddal kezdtem, az első szezont teljes egészében Bálinttal csináltam végig, vele vándoroltam – mesélte. – Mindig belelesett ő is a kaptáraimba és tanácsokkal látott el, mit, hogyan kéne tenni éppen, s ezzel nagyon sokat segített, rengeteget köszönhetek neki. Az ember hamar bele tud bukni, ha csak a saját feje után megy, rengeteg a betegség és könnyen mellé lehet nyúlni. Bár volt mentorom, így se volt könnyű, de azért az elmúlt 10 évben egyszer sem sikerült annyira rosszul a szezon, hogy azt kellett volna mondanom: nem csinálom tovább. Természetesen, én is találkoztam téli veszteséggel, s arra is akadt példa, hogy felvittem a méheim Komárom-Esztergom vármegyébe és éppen csak annyi mézet tudtam pergetni belőle, hogy az üzemanyagköltségem fedezte... A munkát már nem is számoltam, mert akkor egyértelműen mínuszos lett volna az az év. Ezzel együtt sem adtam, fel, mert úgy érzem, a tendencia összességében pozitív: a vállalkozásom felfelé ível.
méz
A belbecs mellett fontos a külcsín is – forrás: Facebook/Szomor Balázs
 
Persze, ennek ára van. Balázs szerint igaz az a szakmai körökben elterjedt mondás, hogy a mézet sokkal nehezebb eladni, mint megtermelni. Ez manapság különösen igaz: az olcsó ukrán és a kínai méz (a hírekkel ellentétben utóbbi jelen nagyobb veszélyt) kiszorítja saját piacáról a magyar árut. Van azonban megoldás, igaz, sok plusz energiát és időráfordítást igényel.
 
– A piacot magam kutattam és kutatom fel, s úgy látom, a legjobb értékesítési módszer a rövid ellátási lánc, azaz hogy én magam közvetlenül értékesítem a termékeim – folytatta a szakember. – Idősotthonokba, cégeknek, magánszemélyeknek, delikátesz üzletekbe, éttermekbe, különböző kiskereskedelmi egységekbe szállítok, de ezek nem maguktól jöttek, nekem kellett végig járnom a potenciális vevőket, bekopognom hozzájuk és ajánlanom a portékáim. Nagyon sok helyet kellett felkeresnem, mire kialakult a mostani, stabilnak mondható vevőköröm. A kezdetek óta kiszerelve, üvegben értékesítek, a mai napig is aktívan keresem az értékesítési csatornákat, s hála Istennek, így működik a dolog, el tudom adni a mézem, nem is rossz áron. Hozzáteszem, ehhez az is kell, hogy a méhész próbáljon meg minél érdekesebb, különlegesebb árut előállítani: én jól megkülönböztethető fajtamézekkel foglalkozom, készítek viaszgyertyát, árusítok propoliszt, propolisz tinktúrát és vannak olyan különlegességek is a repertoárban, mint a propoliszos krémméz, melyet tavaly az Év kiváló magyar méze versenyen, a különleges mézek kategóriában első helyezéssel jutalmazott a szakmai zsűri.
méz
A propoliszos krémméz tavaly az év kiváló magyar méze lett a különleges mézek kategóriájában – forrás: Facebook/Szomor Méhészet
 
Szomor Balázs szerint rendkívül fontos, hogy a méhész ne álljon meg a termelésnél, foglalkozzon a marketinggel is, találjon ki különleges termékeket, törődjön azzal, hogy a csomagolás, az üvegre kerülő címke esztétikus és egyedi legyen, és az sem árt, ha elmélyed a vállalkozása gazdasági vonatkozásaiban is. Csak komplex szemlélettel lehet sikeresen és rentábilisan tevékenykedni.
 
Balázs méhészetének vannak más különleges termékei is: mint például a galagonyaméz és a helyi, kiskörősi virágokból, a városi kertekben gyűjtött mézből kiszerelt kiskőrösi méz – ez igazi unikum, minden évben megismételhetetlen. Címkéjén nagy költőnk, Petőfi Sándor szülőháza és a város címere látható – különleges köntös a különleges tartalomhoz.
 
Visszatérve a galagonyamézre, mert ha valami, akkor ez tényleg igazi ritkaság: ezt egy közeli Natura 2000-es területről gyűjtik a méhek, ahol nagy kiterjedésű érintetlen galagonyás található. A növény méze nem illatos, viszont nagyon selymes, kellemes ízű, kedvező hatást gyakorol a szív- és érrendszerre.
méz
A galagonyaméz igazi különlegesség – forrás: Facebook/Szomor Balázs
 
Érdekesség még a miniméz, 65 grammos kiszerelésben, hexagon, azaz hatszögletű üvegcsékben, ezek és a normál, 225 és 450 grammos kiszerelésekből karácsonyi ajándékdobozokat is készítenek.
 
– Hogy milyen tanácsot adnék a kezdő méhésznek? Legyen bátor, kreatív, ne másokat másoljon, hanem legyenek önálló gondolatai, ötletei. Kutassa fel a saját piacát, e tekintetben legyen fáradhatatlan, s természetesen, termeljen minőséget. Nem utolsósorban, hívő emberként vallom, hogy a sikerhez elengedhetetlen a Jóisten áldása is. Anélkül nem sikerülhet semmi – szögezte le végül.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Alltech ONE világkörüli turnéjának első állomása: Budapest

2023. június 02. 14:21
Az agráripari nagyvállalat befektetési lehetőségeket keres Magyarországon.
 
Közép-Európa agrártermelői​ jelentős szerepet fognak játszani az éghajlati- és élelmiszer-ellátási kihívások kezelésében világszerte. A régió agrár-élelmiszeripari vezetői együttműködési megoldásokat és sikerstratégiákat vitattak meg Budapesten, az Alltech ONE World Tour (ONE), első állomásán, elindítva egy olyan nemzetközi eseménysorozatot, amely az Egyesült Államokban évente megrendezett Alltech ONE ötleteit és inspirációját hozza magával.

Nem vicc: Lollobrigida betiltja a műhúst a mezőgazdaságért

2023. november 21. 16:55
Ez az első eset, hogy egy ország nemet mond a laboratóriumban előállított húsra – a mezőgazdasági miniszter nyomására.