Már a svédek is drágállják a zöldségeket
2023. április 05. 13:01
Az egész Európára jellemző drágulás Svédországot is sújtja. A skandináv országban az elmúlt 72 év legnagyobb mértékű élelmiszerár-emelkedéséről, és az utóbbi három évtized legmagasabb inflációjáról számoltak be a szakemberek.

A magas jövedelmű országok fogyasztóiár-indexének (CPI) legfrissebb adatai szerint az infláció Svédországban 12%-ra emelkedett 2023 februárjában, így egyre többeknek okoz gondot az alapvető élelmiszerek vásárlása is.
A póréhagyma és a karfiol példátlan mértékben, mintegy 80%-kal drágult 2022 februárja óta, a paprikáért pedig 54%-kal kell többet fizetni.
Az inflációs rátát befolyásolta az élelmiszerárak széles körű emelkedése, de a zöldségek valamivel jobban drágultak, mint más élelmiszerek, fogalmazott Mikael Nordin, a Svéd Statisztikai Hivatal tisztviselője. Az ország egyik legnagyobb termelői szervezete, a Svenska Odlarlaget munkatársa, Peter Horvath szerint az ukrán–orosz konfliktus és a magasabb energiaárak az okai a svéd gyümölcs- és zöldségfélék drasztikus áremelésének. Az energiahordozók drágulása minden európai országban növeli a termelési költségeket, amit nem biztos, hogy a fogyasztói piac el tud fogadni. Mivel számos kertész visszafogta a termelését a bizonytalanságok miatt, a kisebb kínálat még magasabb árakhoz vezetett. A helyzetet nehezíti, hogy Európa déli régióiban a rossz időjárás további terméskiesésekhez vezetett.
A svéd versenyhatóság egyébként már vizsgálja, hogy nem élnek-e vissza a kereskedők a helyzettel, és nem értékesítenek-e indokolatlanul magas áron, miközben a kiskereskedők arról számolnak be, hogy egyes üzletek csődközeli helyzetben vannak a megnövekedett költségeik miatt.
Peter Horvath arra számít, hogy a frisstermékek ára tavasszal visszatér a megszokott szintre, és Észak-Európában ismét felpörög a termelés.
Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.de
Kapcsolódó cikkek
A műhús, vagy az igazi a környezetszennyezőbb? Meglepő eredmények születtek
2023. május 11. 15:34
Egy kiló laborhús előállítása legalább négyszer, de akár huszonötször akkora szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint egy kilónyi marhahúsé.
Egy friss kutatásból az derül ki, hogy mégsem a laborhús fogja megmenteni a Földet, ugyanis a Kaliforniai Egyetem kutatói meglepő eredményekre jutottak – írja a qubit.hu.
Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerellenőrzés
2024. március 07. 17:08
A közelgő húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelt el. Az országos ellenőrzés hagyományosan a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek köré fonódik. Az egy hónapig tartó ellenőrzési időszakban a hatóság szakember.