Már a svédek is drágállják a zöldségeket
2023. április 05. 13:01
Az egész Európára jellemző drágulás Svédországot is sújtja. A skandináv országban az elmúlt 72 év legnagyobb mértékű élelmiszerár-emelkedéséről, és az utóbbi három évtized legmagasabb inflációjáról számoltak be a szakemberek.
A magas jövedelmű országok fogyasztóiár-indexének (CPI) legfrissebb adatai szerint az infláció Svédországban 12%-ra emelkedett 2023 februárjában, így egyre többeknek okoz gondot az alapvető élelmiszerek vásárlása is.
A póréhagyma és a karfiol példátlan mértékben, mintegy 80%-kal drágult 2022 februárja óta, a paprikáért pedig 54%-kal kell többet fizetni.
Az inflációs rátát befolyásolta az élelmiszerárak széles körű emelkedése, de a zöldségek valamivel jobban drágultak, mint más élelmiszerek, fogalmazott Mikael Nordin, a Svéd Statisztikai Hivatal tisztviselője. Az ország egyik legnagyobb termelői szervezete, a Svenska Odlarlaget munkatársa, Peter Horvath szerint az ukrán–orosz konfliktus és a magasabb energiaárak az okai a svéd gyümölcs- és zöldségfélék drasztikus áremelésének. Az energiahordozók drágulása minden európai országban növeli a termelési költségeket, amit nem biztos, hogy a fogyasztói piac el tud fogadni. Mivel számos kertész visszafogta a termelését a bizonytalanságok miatt, a kisebb kínálat még magasabb árakhoz vezetett. A helyzetet nehezíti, hogy Európa déli régióiban a rossz időjárás további terméskiesésekhez vezetett.
A svéd versenyhatóság egyébként már vizsgálja, hogy nem élnek-e vissza a kereskedők a helyzettel, és nem értékesítenek-e indokolatlanul magas áron, miközben a kiskereskedők arról számolnak be, hogy egyes üzletek csődközeli helyzetben vannak a megnövekedett költségeik miatt.
Peter Horvath arra számít, hogy a frisstermékek ára tavasszal visszatér a megszokott szintre, és Észak-Európában ismét felpörög a termelés.
Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.de
Kapcsolódó cikkek
P-vitaminnak is nevezik, de nem vitamin: ám az érrendszer hálás érte...
2023. február 13. 12:25
P-vitaminnak is nevezik, de nem valódi vitamin. A rutin egy bioflavonoid anyag, amely a C-vitamin kísérőjeként fordul elő, megvédi a C-vitamint az oxidációtól és ezzel segítve annak felszívódását.
A rutin, vagy rutozid, (kvercetin-3-rutinozid, szoforin – van néhány neve...) egy flavonoid glikozid, amely megtalálható többek között a citrusfélék gyümölcseiben, a hajdinában, a rebarbara-fajokban, és a kerti ruta nevű gyógynövényben. Emellett találunk az almában és a paprikában is azaz a magas C vitamin tartalmú gyümölcsökben, zöldségekben általában rutin is van.
Varga Mihály: meg kell erősíteni a magyar gazdaság szuverenitását, a hazai élelmiszeripart
2024. május 21. 15:06
Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése – hangoztatta a pénzügyminiszter ma Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.