Már a tengeri sóban, a mézben és a szálló porban is van műanyag
Az elmúlt időszakban nem egy tanulmány és portál foglalkozott az asztali vagy az egészségesnek tartott tengeri só, esetleg kősó kérdésével, és nem véletlenül.
Tengeri vagy asztali só?
- A tengeri sót az óceáni víz vagy a sósvízi tavak elpárologtatásával állítják elő, általában kis feldolgozással. A vízforrástól függően különböző nyomelemeket tartalmazhat. A benne lévő ásványi anyagok más ízeket és színt adnak ennek a sónak.
- Az asztali sót jellemzően a földalatti lerakódásokból bányásszák. Az asztali só feldolgozása során előfordulhat, hogy csökken a benne lévő ásványi anyagok mennyisége, mindemellett a finomított fajtája csomósodásgátló adalékanyagokat is tartalmaz. A legtöbb asztali só jódot is tartalmazott, amely nélkülözhetetlen tápanyag, amely segít az egészséges pajzsmirigy fenntartásában.
Összességében elmondhatjuk, hogy a tengeri só és az asztali só majdnem ugyanazokkal a tulajdonságokkal és tápértékkel rendelkezik, bár sok esetben a tengeri sót kiáltották ki győztesnek. Eddig.
Az East China Normal Egyetem kutatása szerint a tengeri só már nemcsak nátrium-kloridot és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem mikro-műanyagrészecskéket is. Egy kilogramm tengeri só akár 600 mikroműanyag részecskét is tartalmazhat, így ha a napi ajánlott mennyiségű sófogyasztást tekintjük (napi 5 gramm), akkor naponta három mikroméretű műanyag is a szervezetünkbe kerül. A számok valószínűleg eltérőek, attól függően, hogy hol és milyen módszerrel bányásszák, állítják elő a tengeri sót.
A probléma egyre nagyobb, hiszen a Föld világtengerei és óceánjainak mintegy 98%- szennyezett, vagyis szinte nincs a vizeknek olyan kis területszakasza sem, ahonnan ha mintát vennénk, ne tartalmazna több-kevesebb mikro-műanyagrészecskét.
A riasztó jelek már túlmutatnak a tengereken is, hiszen a műanyag belépett az élelmiszerláncba. A mézben és a sörben is kimutatták, hogy szokatlanul nagy mennyiségű műanyag-mikroszemcsét tartalmaznak. A beltéri porban is jelen van, így óhatatlanul bekerül otthonunkba, konyháinkba, ételeinkbe. A műanyagok használatának korlátozására vagy éppen tiltására már akadnak jó példák.
Az vagy, amit megeszelHa a műanyaggyártásunk nem csökken jelentősen, akkor a műanyag-szennyezés hamarosan az egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetéssé válik. Amikor a sóban, a vízben, sőt a porban is jelen van, akkor ez nagyon is valós probléma.
sokszinuvidek.24.hu