Megdöbbentő számok: 50-60 ezer tonna áru hiányzik évente a hazai hagymapiacról

2024. augusztus 13. 18:02
Tavaszi vetésű hagyma fajtabemutatót tartottak Kamuton, ahol a hagyma kereskedelméről is szó esett.
 
A FruitVeB és a Nemzeti Agrárkamara közös szervezésében nagy érdeklődés mellett, közel 100 gazdálkodó részvételével zajlott az idei év második hagyma rendezvénye, a tavaszi vetésű hagyma fajtabemutatója és növényvédelmi szakmai napja Kamuton, a Földesi család hagymatábláján – írja a nak.hu.
Megdöbbentő számok: 50-60 ezer tonna áru hiányzik évente a hazai hagymapiacról
Mint írják, a kísérleti ültetvényeken bemutatott, tavaszi vetésű vörös, lila és fehér hagymafajták ismertetése során a klasszikus sikerfajták, mint pl. az ’Elenka’ és a ’Pantano’ mellett a jelenleg még kevésbé ismert és elterjedt, újabb fajták is megtekinthetők voltak.
 
A bemutató során nyilvánvalóvá vált, hogy a hazai hagymatermesztők számára igen nagy és változatos, minden piaci igényt kielégítő fajtaválaszték áll rendelkezésre. A gazdálkodók számos, Magyarországon igen magas hozam mellett sikeresen termeszthető, megbízható minőséget eredményező fajta közül választhatnak.
kamut
Résztvevők a tavaszi vetésű hagyma fajtabemutatón Kamuton – fotó: NAK
 
A fajtabemutatót követően a szakmai nap gyomirtási és kórtani konzultációval, illetve az aktuális növényvédelmi teendők ismertetésével folytatódott. A növényvédelmi előadások kiemelt témája volt a hagyma sztemfíliumos fertőzése.
 
A széllel terjedő Stemphylium botryosum a hűvös csapadékos időt kedveli, jellemzően hagymaperonoszpóra (Peronospora destructor), botritisz (Botrytis sp.) vagy alternáriás betegségek (Alternaria porri) után másodlagos kórokozóként jelentkezik. Rendkívül sok tápnövénnyel rendelkezik, mind gyomnövényeken, pl. Solanum nigrum, Datura stramonium, mind kultúrnövényeken, pl. napraforgó, szója szaporodik – írja a nak.hu.
 
A tápnövények jelenlétén és az időjáráson túl a fertőzés terjedését számos tényező befolyásolja:
  • fajta: a korai fajták érzékenyebbek
  • öntözés: minél hosszabb ideig nedves a levélfelület, annál nagyobb a fertőzés veszélye és annál súlyosabb fertőzés alakulhat ki
  • tősűrűség: a nagyobb egyedszám kedvezőtlenül hat a fertőzés kialakulására
  • kártevők jelenléte: pl. a tripsz fertőzés nagy mértékben súlyosbítja a fertőződést
A növényvédelmi előadásokat követően Varga István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hagyma munkacsoportjának vezetője és FruitVeB alelnök számolt be a hagyma aktuális piaci helyzetéről, illetve a várható kilátásokról.
 
Hangsúlyozta, hogy az EU hagymapiacát továbbra is az alacsony, 0,18-0,20 EUR/kg közötti árak jellemzik és valószínűsíthető, hogy ez a tendencia az elkövetkező 4-5 évben nem fog változni.
 
Ezzel egyidejűleg a hagyma kereskedelme egyre nagyobb mértékben lesz globális jellegű: számos EU-n kívüli ország, így pl. Törökország, Irán, Pakisztán egyre nagyobb volumenben termel hagymát, amely az utóbbi időszakban végbement technológiai fejlődés következtében a világ bármely pontján értékesíthető.
 
Ugyanakkor a hazai hagymapiacról 50-60 ezer tonna áru hiányzik évente, így a termelők számára a hazai kereslet kielégítése, ellátása is perspektivikus piaci lehetőséget jelent. Varga István összefoglalója szerint a jövőben a saját piacunk megtartása, illetve a termelési színvonal fenntartása, illetve emelése a cél – olvasható a nak.hu összefoglalójában.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem erre számítottak az erdélyi cukorrépa-termesztők, de talán így se járnak rosszul

2023. február 09. 11:48
Újraindják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát – írja az MTI az Agrointel.ro szakportál nyomán.
 
Az egyik utolsó erdélyi cukorgyár eladását szerdán jelentette be az eddigi tulajdonos, a francia Tereos vállalat. A 150 alkalmazottat foglalkoztató Maros megyei gyárat az élelmiszeriparban érdekelt két romániai vállalkozó, Mihaela Neagu és Mihail-Daniel Matache vásárolta meg.
 
Az új tulajdonosok tárgyalásokat folytatnak a térség mintegy 300 cukorrépa-termesztőjével, akik 3200 hektárnyi területen termesztenének alapanyagot a gyár számára.

A magyar élelmiszeripar stratégiai ágazat

2024. március 06. 13:18
A VI. SIRHA Budapest Expo remek lehetőséget teremt arra, hogy a magyar élelmiszeripar szereplői bemutassák a fejlesztéseiket, és a legmodernebb technológiák alkalmazását - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium államtitkára a nemzetközi kiállításon, kedden, az Agrárminisztérium standjának megnyitóján.