ÓRIÁSI LEHETŐSÉGEK VANNAK AZ ÉLELMISZERIPARBAN
2023. május 26. 13:29
A kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, nem véletlen, hogy a korábbi 468 milliárdról ebben az uniós ciklusban 750 milliárd forintra emelte az ágazat fejlesztésére fordítható forrásokat - mondta az Agárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára május 25.-én, csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszabercelen.

Nobilis Márton az ágazati képzőközpont megalapítása alkalmából tartott konferencián emlékeztetett, a kabinet 2010-ben döntött a szakképzés megerősítéséről, a folyamat következő lépéseként 2020-ban létrehozta a szakképzési centrumok rendszerét, amelyekben a szakemberek képzése kapott kiemelt prioritást.
Az agrároktatásba érkező fejlesztési források révén a diákok a legmodernebb eszközök segítségével sajátíthatják el szakmájuk alapjait, ezzel a tudással versenyképesen léphetnek ki a munkaerőpiacra - értékelt az államtitkár.

Nobilis Márton hangsúlyozta, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború felhívta a figyelmet arra, milyen fontos egy ország számára a mezőgazdasági önellátás, az agrártermékek saját erőből történő előállítása. Ennek az alapja azonban a tudás megszerzése, vagyis a szakképző intézményekben olyan diákok kinevelése, akik az új feldolgozóipari létesítményekben dolgoznak és megtermelik az ország számára szükséges agrártermékeket - hangoztatta az államtitkár.
Az eseményen Lévai Imre, a négy vármegyében tíz szakképző intézményt irányító Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója a projektről szólva elmondta, a több mint 278 millió forint értékű, uniós támogatású programban egy ágazati képzőközpont jött létre a tiszaberceli tagintézményben.
A beruházás során a precíziós gazdálkodás bemutatásához és oktatásához erő- és munkagépeket vásárolnak, valamint kialakítják az eszközök tárolásához szükséges infrastruktúrát. Emellett a projekt keretein belül a központ tevékenységét támogató, a munkavállalók precíziós gazdálkodást megalapozó ismereteit fejlesztő képzést is indítanak.

forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Cefrézés: ne csak üssön a pálinka, hanem íze is legyen
2023. augusztus 23. 10:52
Bár sok évvel ezelőtt még a cefrébe rendszerint a hullott, hibás, kissé beteg gyümölcsök is bekerültek, ez jelentősen megváltozott az idők során. Jó pálinkához ugyanis jó alapanyag kell…
Cukorgyári szappanopera Romániában
2023. október 27. 14:25
A cukorgyárak romániai helyzete híven tükrözi a mezőgazdaság és az élelmiszeripar helyzetét az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országokban.
A cukorgyárak romániai helyzete híven tükrözi a mezőgazdaság és az élelmiszeripar helyzetét az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országokban.