Megduplázták a tehenek tejhozamát. Szárnyal az orosz tejipar?

2024. június 04. 12:28
Tejexport-statisztikát nem közölnek, de úgy tűnik, tényleg jelentős a változás.
 
A Szovjetunió széthullását követően Oroszországnak az évenkénti 30 millió tonna körüli belső tejfogyasztás 25-30 százalékát rendszeresen importból kellett pótolnia.
Megduplázták a tehenek tejhozamát. Szárnyal az orosz tejipar?
A 15-20 évvel ezelőtt tejtermékekből nettó importőr ország azonban – a belső fogyasztás jelentős növekedése mellett – jelenleg már évi 400 millió dollár értékben értékesít ilyen termékeket külföldre.
 
A közeli jövőben pedig – amint Artyom Belov, a Szojuzmoloko csoport képviselője elmondta – az ország évi 15-20 százalékkal kívánja növelni a tejexportját, termékeivel főleg a délkelet-ázsiai, észak-afrikai és a közel-keleti országok piacait megcélozva.
Miért nem isznak tejet a vegánok, mi a baj a tejiparral?
A fejlődést elsősorban az egy tehénre jutó tejhozam több mint kétszeresére emelésével sikerült elérni, amely azonban még mindig sokkal alacsonyabb a legnagyobb tejtermelő országok átlagánál.
 
Az ország az idén leállította a tejexport-statisztikák közzétételét, de az kimutatható, hogy 2023-ban megduplázta a tejsavóexportot és 4,7-szeresére növelte a tejpor kínálatát.
 
Az orosz tejtermékek legnagyobb vásárlói eddig az egykori szovjet köztársaságok voltak, ahol ezek (főleg a sajt és a túró) a mai napig népszerűek. Mára viszont ezekhez csatlakoztak az arab országok, ahová a kiszállítás elsősorban tejpor formájában történik. Az utóbbiak közül a legjelentősebb Algéria, amely jelenleg a világ második legnagyobb tejtermék importőre.
 
Forrás: agroinform.hu/thedairysite.com

Kapcsolódó cikkek

Csúcsra ért az élelmiszer-infláció?

2023. március 01. 11:16
Fokozatosan csökkenhetnek az árak, bár a drága energia és az ársapka gátló hatással van a folyamatra.
 
A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke az InfoRádió kérdéseire válaszolva azt mondta,  hogy már túl jár a csúcson az élelmiszer-infláció, aminek egyik összetevője az emberek takarékoskodása miatti forgalomcsökkenés. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint közben a nagy beszállítóktól kedvezményt kaptak a kereskedők.
 

Répa, retek... Ezzel az 5 zöldséggel indítsd a vetési szezont!

2024. február 12. 13:13
A sárgarépa, a retek, a fejes saláta, a zöldborsó és a petrezselyem is vethető hamarosan! Vess hát pár pillantást rájuk cikkünkben.
 
Répa, retek, mogyoró... Ismerjük a régi mondókából. A répa és a retek pedig igazán aktuális most is, hiszen amint elmúlnak a talaj menti fagyok, már kerülhetnek is a vetőmagok a talajba. De nem csak a sárgarépát és a retket lehet már ilyen korán elvetni. Minden olyan magot bátran elvethetünk, amelyik alacsony hőmérsékleten is képes csírázni, és az átmeneti fagyok sem tesznek benne kárt. Így hát hamarosan eljön az ideje a sárgarépa, a hónapos retek, a petrezselyem, a fejes saláta és a borsó vetésének is.