Megfordult a mérleg nyelve: sokszor olcsóbb az őstermelői portéka
2023. január 09. 14:10
A somogyi őstermelőkre mozgalmas idény vár 2023-ban, a költségek lefaragásán kívül újabb portékák piacra dobásával igyekeznek talpon maradni. A házi ízeknek nincs párjuk, a kolbász, a szalonna, a sajt és a lekvár mellett szörpöt is árulnak, s az ínycsiklandozó kínálat hamarosan bővülhet.
Zömbik Sándor látrányi őstermelő füstölt húsáru-értékesítéssel foglalkozik. A kolbászok, májasok és hurkákon kívül tepertőt és sertészsírt is eladnak helyben. A 49 éves férfi azt mondta: főleg helyi és környékbeli vásárlójuk van. Saját sertést dolgoznak fel, általában két hetente vágnak.
- A nyáron grillkolbászt is árulunk - mondta. - Ebből szeretnénk majd újabb fajtát készíteni.
Krista Zoltán ságvári őstermelő szerint amíg sok boltban, áruházban elszabadultak az élelmiszerárak, addig az őstermelők portékáinak jelentős része nem vagy minimális mértékben drágult. Így már nem csak a friss, hagyományos ízek szólnak gyakran a helyi áruk mellett, hanem az ár is.
- A mustban eltett termékeken kívül savanyúságot és zöldségkrémeket is készítünk - mondta az 53 éves gazdálkodó. - Kínálatunkban mustban eltett cékla, csalamádé továbbá bodzavirág, akác, citromfű és cseresznye szörp is található, s tárkonyos zöldségkrémet, illetve rozmaringos hagymakrémet is szállítunk piacra
Krista Zoltán 2013 óta őstermelő, s arra a felvetésre, hogy van-e ok az ünneplésre, azt mondta: volt egy szint, ahonnét elindult, s úgy érzi, hogy minden téren sikerült a fejlődés. Termékeire a legbüszkébb, s arra, hogy nem másokat másolnak, hanem igyekeztek innovatívak maradni. Azon túl, hogy megőrizték a nagyszülők ízvilágát, a saját termékeiket megpróbálják tovább fejleszteni.
- Olyan terméket igyekszünk előállítani, ami másnak nincs - mondta. - A piaci réseket igyekszünk megtalálni, nagy figyelmet fordítunk a vásárlók igényeire. Általában négy helyszínen áruljuk termékeinket: a zamárdi Patkó piacon, a siófoki Krúdy gasztró piacon, a bárdudvarnoki a Petörke-portékán és a vendégházunknál.
Krista Zoltán már a 2023-as szezonra készül, várhatóan egy újabb zöldségkrémmel és szörppel bővül a kínálatuk. A ságvári őstermelő szerint az infláció okozta általános áremelkedés nap mint nap érezhető. Ahhoz, hogy a piacra autóval eljusson, drága benzint vásárol, s a gépek üzemeltetése is egyre többe kerül. Így is megpróbál talpon maradni, fejlődni, ha egy árucikk vagy szolgáltatás 20 százalékkal drágul, akkor a termékei között megpróbálja szétszórni a növekedést vagyis bizonyos általa forgalmazott portékán nagyobb az árrés, a másikon kisebb.
Kiemelte: fő cél, hogy 2023-ban legalább azt a forgalmat elérjék, mint tavaly, s megmaradjanak a vásárlóik.
Bónai András simonfai méhész több mint öt éve őstermelő, jelenleg 120 méhcsaládja van. Hangsúlyozta: a 2022-es idény jó volt, alapvetően akác és hársmézet állított elő. Feleségével együtt a mézen kívül fagyasztott virágport is értékesítenek egy szövetkezetnek, s 2023-tól a vásárlóknak szárított virágport is el akarnak adni. S néhány éven belül a biominősítés megszerzése a céljuk, ezzel ugyanis tovább tudják fejleszteni a gazdaságukat.
A vásárlók értékelik a somogyi minőséget
Kecske, illetve tehéntej és sajtok: Király Katalin gálosfai őstermelő ezeket is árulja Télen többek közt az érlelt, és füstölt sajtokra van kereslet, s tejfölt, kefirt és joghurtot is eladnak. Újdonság, hogy az idén tejszínt és vajat is szeretnének készíteni.
- A somogyi őstermelők termékei népszerűek, sokan látogatnak el a helyi piacokra - hangsúlyozta Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi alelnöke. - A kolbásztól a szörpön át a lekvárig sok fajta finom terméket készítenek, s a kereslet bizonyítja: szükség van a helyi, hagyományos ízekre. A piac igényli az újdonságot, s az idén minden bizonnyal egyes termelők újabb terméket próbálnak árulni.
forrás: agrotrend.hu
Kapcsolódó cikkek
Gazda-molnár-pék adatbázis
2022. december 06. 16:38
A jó minőségű kovászos kenyér alapja a jó minőségű liszt. Egyszerűnek tűnik, de a megfelelő minőségű és mennyiségű liszt beszerzése mégsem az. Ezért is különösen fontos, hogy a kenyér termékpályájának különböző szereplői jobban megismerhessék egymást, megoszthassák tapasztalataikat és igényeiket, valamint eljuthassanak hozzájuk a legújabb kutatási eredmények is.
Ebből a célból indítottuk el a gazda-molnár-pék műhelymunkákat, valamint hoztuk létre és bővítjük folyamatosan a gazda-molnár-hántoló-pék térképünket. Reméljük, hogy ezek segítségével az ökológiai gazdálkodás iránt elkötelezett szereplők könnyebben egymásra találnak majd.
ASP-vakcina: ígéretes francia eredmények
2023. április 14. 13:00
Az ANSES francia kormányügynökség ígéretes laboratóriumi eredményekről számolt be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni vakcina kifejlesztésében.