Nagy piac: óriási érdeklődés kísérte a batáta szakmai napot

2023. október 05. 13:46
Nagy mezőgazdasági kultúrák nagy cégeinek szakmai rendezvényein is irigylésre méltó számú gazda volt kíváncsi az ásotthalmi batáta szakmai napra szeptember végén. nem véletlenül: az édesburgonya-termesztés az egyik legígéretesebb szántóföldi zöldség: relatíve kis inputráfordítással még igen gyenge talajokon is komoly nyereséget termelhet stabil piacain.
Nagy piac: óriási érdeklődés kísérte a batáta szakmai napot
Termesztés, talajtakarás, növényvédelem
Az Ásotthalmi Bűbáj Élménybirtokon a Bivalyos Tanya vezetése által rendezett batáta szakmai napra 150 gazda ment el. Az édesburgonya eredményes termesztését érintően szó volt a vízgazdálkodásról, a növényvédelemről, a tápanyag-utánpótlásról, a talajtakarás fontosságáról, az édesburgonya felhasználásáról, a termeltetési és felvásárlási lehetőségekről.
 
Csókási Sándor, a Bivalyos Tanya gazdasági vezetője előadásában ismertette az öntözés lehetőségeit és fontosságát, hiszen az édesburgonya fő termesztési pontjainál ez alapozza meg a termesztés sikerességét.
 
A talajtakarásról tartott előadásában Kovács Zsuzsanna (Fólia Cargo) ismertette a talajtakarás előnyeit és a fóliás technológiák megválasztásának szakmai szempontjait. Az édesburgonyának szezon alatt nincs gyomirtó szere, ezért nagyon át kell gondolni a talajtakarás előnyét. Az idei csapadékos szezon is sok gondot jelentett a gyomosodás szempontjából a termelőknek.
Váraljai László
Váraljai László, a Bivalyos Tanya cégvezetője előadásában tíz termelő esettanulmányát
mutatta be. Az egy-két éve termelők tapasztalatait ugyanúgy felhasználták, mint a sokéves jártassággal bírókét, sok egyedi módszereit kísértek végig az ültetéstől a betakarításig; összehasonlították az időjárási, a talajminőségi különbségeket, az ültetési időből, a tápanyag-utánpótlásból, a talaj-előkészítésből, öntözésből származó különbségeket, előnyöket, hátrányokat, a vízgazdálkodás jelentőségét és a talajnedvesség mérését. A cégvezető egyben a térségi édesburgonya-termesztés egyik fő szervezője is, és az esettanulmányban résztvevő gazdákhoz a szezon alatt folyamatosan ellátogattak. Ezek alapján készített összefoglalást, elemzést a gazdák termesztési technológiájáról valamint a termelésük kielemzéséről. Emellett ismertette az értékesítési és termeltetési lehetőségeket annak érdekében, hogy az állandó piac és a teljes termés értékesítése lehetővé váljon.
 
Dr. Szarvas Adrienn, a Bivalyos Tanya növényorvosa a batátagumók védelméről beszélt. A kártevők, a pajor, a drótféreg, a lótücsök és más talajlakó kártevők elleni védekezési lehetőségei mellett fontos a rágcsálók (pocok, hörcsög, egér) kártételének megelőzése is.
 
Az előadások után kerekasztal-beszélgetésre került sor a gazdák, termelők, látogatók és előadók részvételével.
batata termeny gep
A rendezvény időtartama alatt megtekinthető volt a batátatermelésben használatos gépkiállítás, az általuk forgalmazott 11 fajta édesburgonya dugványból termelt és frissen betakarított batáták. Az Ásotthalmi önkormányzattal együttműködve, a saját standjukon bemutathatták a helyi üzemükben előállított batáta chips-et, a batátalekvárokat, és a batátalekváros fánkot meg is kóstolhattuk. Nagyon népszerűek voltak a lila batátás kenyérből készült szendvicsek.
 
Céljuk összefogni és összetartani a batátatermelők közösségét, fontos a termelőkkel való szakmai együttműködés.
 
forrás: agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszeripar előtt álló legfontosabb kihívások a Kárpát-medencében – hatékonyság, versenyképesség, marketing

2023. július 25. 14:04
Melyek az élelmiszeripar előtt álló legfontosabb kihívások a Kárpát-medencében? Versenyképesség, hatékonyság, fenntarthatóság, marketing? Milyen támogatásokra számíthat az élelmiszeripar az új uniós fejlesztéspolitikai időszakban?

Cukorgyári szappanopera Romániában

2023. október 27. 14:25
A cukorgyárak romániai helyzete híven tükrözi a mezőgazdaság és az élelmiszeripar helyzetét az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országokban.
 
A cukorgyárak romániai helyzete híven tükrözi a mezőgazdaság és az élelmiszeripar helyzetét az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országokban.