Mégse kell lemondanunk a csokoládéról?

2024. július 19. 15:39
Egy új felfedezés mentheti meg a csokoládégyártást.
 
A csokoládéfogyasztók millióit világszerte kétségbe ejtette a hír, miszerint a globális kakaótermés az utóbbi években drasztikusan zsugorodik, főleg a klímaváltozás, valamint a legnagyobb termőhelyeken gyorsan terjedő betegségek miatt.
Mégse kell lemondanunk a csokoládéról?
Az igazi kakaófát (Theobroma cacao) élőhelyének erőteljes beszűkülése fenyegeti, nemzetközi kutatók azonban a kakaó vadon növő közeli rokonai között felfedeztek három olyan növényt, amelyek képesek ellenállni a fokozódó szárazságnak és hőségnek, ugyanakkor – néhány Theobroma családon kívüli fajjal együtt – bevonhatók a csokoládékészítmények előállításába.
Kakaó, kakaófa, kakaógyümölcs és a kakaóbab - www.acsokolade
kakaófa
A többek között az írországi College Cork Egyetem és a Sao Paolói és a New Yorki Egyetem kutatóinak közreműködésével elért felfedezés utat nyithat a csokoládégyártás megújulásához, és milliók kedvelt édesipari termékét mentheti meg.
 
Az elméleti alapot már sikerült megteremteni, ezek a rokonnövények valóban bevonhatók a csokoládétermelésbe, ehhez azonban a kiválasztott fajok hosszadalmas tanulmányozására és tesztelésére, valamint új ültetvények létesítése van szükség, ami szintén több évet vesz igénybe.
Kakaó (növényfaj) – Wikipédia
A termés
 
Ezt követően több évig ápolni kell az ültetvényeket, míg azok termőre fordulnak. Jelenleg nincs biztosíték arra, hogy az új fákat nem támadják meg a rettegett betegségek. Ráadásul egy fiatal fa, az első években csupán 500 gramm csokoládé előállításához elegendő kakaót képes teremni.
 
Forrás: agroinform.hu/ucc.ie

Kapcsolódó cikkek

Generációkat összekötő mozgalom

2023. június 30. 13:07
Sári Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei programsorozat ötletgazdája 2012-ben azért indította útjára a kezdeményezést, hogy a kertművelők értékteremtő munkája méltó elismerésben részesüljön. Azóta a program országos szintre emelkedett, és a mai napig nagy népszerűségnek örvend.
Sári Kovács Szilviával a Kistermelők Lapja főszerkesztője, Halmos B. Ágnes az MMG Direkt legutóbbi adásában kertművelési trendekről, közösségi kertekről és a természethez, kerthez kapcsolódó szemléletmód-változásról beszélgetett.

Térképre került, hol vásárolhatók az országban ősgabona termékek

2024. június 26. 17:16
Direktben vásárolhatnak a fogyasztók.
 
Csaknem hatvan helyszín került fel arra a térképre, amely a vásárlók számára mutatja, hogy hol találhatóak meg Magyarország szerte azok a pékségek, malmok vagy éppen gazdaságok, ahonnan kiváló minőségű ősgabona lisztet, kenyeret vagy tésztát vásárolhatnak az elkötelezett fogyasztók.