Mégse kell lemondanunk a csokoládéról?

2024. július 19. 15:39
Egy új felfedezés mentheti meg a csokoládégyártást.
 
A csokoládéfogyasztók millióit világszerte kétségbe ejtette a hír, miszerint a globális kakaótermés az utóbbi években drasztikusan zsugorodik, főleg a klímaváltozás, valamint a legnagyobb termőhelyeken gyorsan terjedő betegségek miatt.
Mégse kell lemondanunk a csokoládéról?
Az igazi kakaófát (Theobroma cacao) élőhelyének erőteljes beszűkülése fenyegeti, nemzetközi kutatók azonban a kakaó vadon növő közeli rokonai között felfedeztek három olyan növényt, amelyek képesek ellenállni a fokozódó szárazságnak és hőségnek, ugyanakkor – néhány Theobroma családon kívüli fajjal együtt – bevonhatók a csokoládékészítmények előállításába.
Kakaó, kakaófa, kakaógyümölcs és a kakaóbab - www.acsokolade
kakaófa
A többek között az írországi College Cork Egyetem és a Sao Paolói és a New Yorki Egyetem kutatóinak közreműködésével elért felfedezés utat nyithat a csokoládégyártás megújulásához, és milliók kedvelt édesipari termékét mentheti meg.
 
Az elméleti alapot már sikerült megteremteni, ezek a rokonnövények valóban bevonhatók a csokoládétermelésbe, ehhez azonban a kiválasztott fajok hosszadalmas tanulmányozására és tesztelésére, valamint új ültetvények létesítése van szükség, ami szintén több évet vesz igénybe.
Kakaó (növényfaj) – Wikipédia
A termés
 
Ezt követően több évig ápolni kell az ültetvényeket, míg azok termőre fordulnak. Jelenleg nincs biztosíték arra, hogy az új fákat nem támadják meg a rettegett betegségek. Ráadásul egy fiatal fa, az első években csupán 500 gramm csokoládé előállításához elegendő kakaót képes teremni.
 
Forrás: agroinform.hu/ucc.ie

Kapcsolódó cikkek

A magyar élelmiszeripar stratégiai ágazat

2024. március 06. 13:18
A VI. SIRHA Budapest Expo remek lehetőséget teremt arra, hogy a magyar élelmiszeripar szereplői bemutassák a fejlesztéseiket, és a legmodernebb technológiák alkalmazását - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium államtitkára a nemzetközi kiállításon, kedden, az Agrárminisztérium standjának megnyitóján.

Az olasz miniszter ellenzi a laboratóriumban előállított élelmiszereket

2023. május 12. 13:43
A laboratóriumban előállított élelmiszerek potenciálisan veszélyesek az egészségre, ráadásul ezeknek soha nem lesz olyan íze, mint a természetes húsnak vagy a halnak – mondta az olasz mezőgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek.
 
Márciusban az olasz jobboldali kormány törvényjavaslatot terjesztett elő az Európai Unióban még nem elérhető élelmiszerek és takarmányok előállításának és behozatalának betiltására.