Mégse kell lemondanunk a csokoládéról?

2024. július 19. 15:39
Egy új felfedezés mentheti meg a csokoládégyártást.
 
A csokoládéfogyasztók millióit világszerte kétségbe ejtette a hír, miszerint a globális kakaótermés az utóbbi években drasztikusan zsugorodik, főleg a klímaváltozás, valamint a legnagyobb termőhelyeken gyorsan terjedő betegségek miatt.
Mégse kell lemondanunk a csokoládéról?
Az igazi kakaófát (Theobroma cacao) élőhelyének erőteljes beszűkülése fenyegeti, nemzetközi kutatók azonban a kakaó vadon növő közeli rokonai között felfedeztek három olyan növényt, amelyek képesek ellenállni a fokozódó szárazságnak és hőségnek, ugyanakkor – néhány Theobroma családon kívüli fajjal együtt – bevonhatók a csokoládékészítmények előállításába.
Kakaó, kakaófa, kakaógyümölcs és a kakaóbab - www.acsokolade
kakaófa
A többek között az írországi College Cork Egyetem és a Sao Paolói és a New Yorki Egyetem kutatóinak közreműködésével elért felfedezés utat nyithat a csokoládégyártás megújulásához, és milliók kedvelt édesipari termékét mentheti meg.
 
Az elméleti alapot már sikerült megteremteni, ezek a rokonnövények valóban bevonhatók a csokoládétermelésbe, ehhez azonban a kiválasztott fajok hosszadalmas tanulmányozására és tesztelésére, valamint új ültetvények létesítése van szükség, ami szintén több évet vesz igénybe.
Kakaó (növényfaj) – Wikipédia
A termés
 
Ezt követően több évig ápolni kell az ültetvényeket, míg azok termőre fordulnak. Jelenleg nincs biztosíték arra, hogy az új fákat nem támadják meg a rettegett betegségek. Ráadásul egy fiatal fa, az első években csupán 500 gramm csokoládé előállításához elegendő kakaót képes teremni.
 
Forrás: agroinform.hu/ucc.ie

Kapcsolódó cikkek

Áder János: a megtermelt élelmiszer egyharmadát nem fogyasztjuk el

2023. szeptember 06. 14:13
A pazarlásmentes missziót folytató Dalmadi Júlia élelmiszer-futurista vállalkozó mutatkozott be Áder János volt köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely a legnépszerűbb videómegosztó portálon is megtekinthető.
 

Pillanatok alatt kész és elképesztően finom a fügeszörp!

2024. augusztus 22. 18:09
Ha sok a füge, készíts belőle szörpöt! Nem csak különleges, de nagyon finom is!
 
Habár korábban igazi ritkaságnak számított, manapság a füge már egyáltalán nem az a magyar kertekben, és ehhez az időjárásunk változása is nagyban hozzájárul. A füge mindig is a bőség, a termékenység, a béke és a jólét szimbólumának számított, így hát nem csoda, hogy a görög mitológiában Zeusz is fügefává változott, és Buddha is egy fügefa alatt ülve találta meg a megvilágosodást.