Mégse kell lemondanunk a csokoládéról?
2024. július 19. 15:39
Egy új felfedezés mentheti meg a csokoládégyártást.
A csokoládéfogyasztók millióit világszerte kétségbe ejtette a hír, miszerint a globális kakaótermés az utóbbi években drasztikusan zsugorodik, főleg a klímaváltozás, valamint a legnagyobb termőhelyeken gyorsan terjedő betegségek miatt.

Az igazi kakaófát (Theobroma cacao) élőhelyének erőteljes beszűkülése fenyegeti, nemzetközi kutatók azonban a kakaó vadon növő közeli rokonai között felfedeztek három olyan növényt, amelyek képesek ellenállni a fokozódó szárazságnak és hőségnek, ugyanakkor – néhány Theobroma családon kívüli fajjal együtt – bevonhatók a csokoládékészítmények előállításába.

kakaófa
A többek között az írországi College Cork Egyetem és a Sao Paolói és a New Yorki Egyetem kutatóinak közreműködésével elért felfedezés utat nyithat a csokoládégyártás megújulásához, és milliók kedvelt édesipari termékét mentheti meg.
Az elméleti alapot már sikerült megteremteni, ezek a rokonnövények valóban bevonhatók a csokoládétermelésbe, ehhez azonban a kiválasztott fajok hosszadalmas tanulmányozására és tesztelésére, valamint új ültetvények létesítése van szükség, ami szintén több évet vesz igénybe.

A termés
Ezt követően több évig ápolni kell az ültetvényeket, míg azok termőre fordulnak. Jelenleg nincs biztosíték arra, hogy az új fákat nem támadják meg a rettegett betegségek. Ráadásul egy fiatal fa, az első években csupán 500 gramm csokoládé előállításához elegendő kakaót képes teremni.
Forrás: agroinform.hu/ucc.ie
Kapcsolódó cikkek
Te is inkább ásványvizet iszol csapvíz helyett? Akkor van egy rossz hírünk
2024. október 22. 21:11
A palackozott vizek mintáinak több mint 99 százalékában megtalálhatók az örök vegyi anyagok.
Kereskedelmi raktáráruházat adtak át Veszprémben
2023. szeptember 15. 13:05
Átadták a Coop bolthálózat részeként működő Mecsek Füszért több mint 3,5 milliárd forint beruházásával épült raktáráruházát Veszprémben – írta a kormany.hu cikkében.