Megugrott az agrárhitelezés a földhitelprogram miatt

2017. április 26. 07:51
Míg az egyéni gazdaságok körében jelentősen emelkedett, a társas vállalkozások esetében tovább csökkent az agrárhitel-állomány tavaly az utolsó negyedévben.

Jelentősen, 256,7 milliárd forintra emelkedett 2016 negyedik negyedévében a mezőgazdasági és élelmiszeripari egyéni gazdaságok hitelállománya, ami 58,8 százalékkal meghaladja az előző negyedévit. A teljes állományból 98,6 százalékot a mezőgazdasági, 1,4 százalékot az élelmiszeripari szakágazatok képviseltek az aktuális negyedévben – mutatta ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI).

Figyelemre méltó, hogy a mezőgazdaság egyéni gazdaságainak hitelállománya erőteljesen, 94,5 milliárd forinttal nőtt az előző negyedévhez képest, ami elsősorban az MFB-NHP Földhitel hitelprogramhoz kapcsolódó hitelfelvételeknek tulajdonítható 2016 negyedik negyedévében. Az élelmiszeripar egyéni gazdaságainál ugyanakkor a hitelállomány értéke az előző negyedévit több mint 500 millióval meghaladva, 3,6 milliárd forint felett alakult. A mezőgazdaság egyéni gazdaságainál a hitelállomány bővülésében az említett földhitelprogramon kívül ösztönzőleg hatott az alacsony vállalati kamatláb is. A hitelállomány növekedésének közel harmadát a piaci hitelek adták.

A mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállománya mindeközben 9,3 százalékkal, az élelmiszeripari társas vállalkozásoké pedig 3,4 százalékkal csökkent 2015 negyedik negyedévéhez képest. A közel hatezermilliárdos nemzetgazdasági hitelállományból a mezőgazdasági társas vállalkozások 332 milliárd forintot, az élelmiszeripari társas vállalkozások 376,4 milliárd forintot tudhattak magukénak, azaz 5,6 és 6,4 százalékban részesedtek. Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági ágazat részaránya kissé visszaesett, az élelmiszeriparral együttesen a teljes hitelállomány 12 százalékát – 708,3 milliárd forintot – tették ki.

 

 

 
Fotó: MW

A mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállományán belül a forinthitel részaránya továbbra is 90 százalék körül volt a devizahitelekkel szemben 2016 végén. A forinthitelek értéke jelentősen, 13,7 százalékkal 287,8 milliárd forintra csökkent. A devizahitelek összege ugyanakkor 35,4 százalékkal 44,2 milliárd forintra nőtt, ami az AKI szerint nagyobb kockázatot jelent a rendszerben.

A mezőgazdasági társas vállalkozásoknak újonnan folyósított hitelállomány 35,3 milliárd forint volt tavaly az utolsó negyedévben, ami több mint 16 százalékkal maradt el az előző negyedévben folyósított hitelértéktől. Az élelmiszeripari cégek hitelállománya 376,4 milliárd forint volt, ami 3,4 százalékos csökkenést jelent az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva.

www.vg.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Veszélyben dolgoznak a magyar munkavállalók

2018. augusztus 16. 12:09
Négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát, ás folyamatosan nő a munkahelyi balesetek száma is.

Meghosszabították a türelmi időt

2016. június 06. 08:58
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) meghosszabbította a türelmi időt, azaz az ügyfeleknek 2016. december 31-ig van lehetőségük a növényvédelmi szolgáltatással kapcsolatos adatszolgáltatásra.