Megújult Tatán a Kőfaragó-ház

2022. december 01. 10:14
A házban kiállításon mutatják be a tatai fazekasság hagyományait, valamint kézműves sörfőzdét és gyümölcsaszalót alakítottak ki. Helyet kapott még az épületben egy kávépörkölő- és egy fazekasműhely, valamint egy kisebb vendéglátóegység.
A város polgármestere, Michl József tájékoztatása szerint a ház felújítása egy nagyobb fejlesztés része, amelyre 518 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatást kapott az önkormányzat, ötven millió forintos önrész mellett.
Megújult Tatán a Kőfaragó-ház
Korábban az épület közelében a Kálvária-dombon játszó- és pihenőhelyet hoztak létre, restaurálták a Golgota-szoborcsoportot, és díszkivilágítást kapott az országban egyedülálló söréttorony, amelyet ólomsörét előállítására építettek 1939-ben.
 
A Kőfaragó-ház 1790-ben épült, a Fazekas utca 62. szám alatt található. Az épületben egykor az Esterházyak kőfaragói laktak, évtizedekig romos állapotban volt.
 
Jellegzetessége a tardosi vörös mészkőből készült lábazat, ablakkeretek és kőpárkányok.
 
Bővebb info:
 
 
Forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Ősember a Bükkben

2023. szeptember 25. 15:44
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) rajzpályázatot hirdet Miskolcon nyíló, legújabb látogatóközpontja, a Szeleta Park megnyitása alkalmából.

Volt szemét bőven a tűzijáték után

2023. augusztus 22. 17:15
A fővárosi tűzijáték után a BKM közel 100 dolgozója kézzel és 15 gépjárművel takarította fel a budai és pesti alsó rakpartot, a dunai hidakat és az ünnepségnek helyszínt adó fővárosi területeket, összegyűjtötték és elszállították a programok alatt a közterületeken képződött többlethulladékot - áll a Fővárosi Önkormányzat közleményében.