Mennyire megbízhatóak a boltokban darabolt sajtok?

2024. november 20. 14:07
Tejtermékrészlegeket ellenőrzött a Nébih.
Mennyire megbízhatóak a boltokban darabolt sajtok?
Kereskedelmi egységek tejtermékrészlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrzés során lejárt minőségmegőrzési idejű terméket, valamint jelöletlen darabolt sajtokat is találtak, és a sajtdarabolási tevékenység sem minden esetben felelt meg az előírásoknak. A hatóság az érintett kereskedelmi egységeket pénzbírsággal szankcionálta – közölte a hivatal.
 
A hatósági felügyelők országszerte 30 boltban jártak, a teszt során öt üzlet érdemelte ki a kiválóan megfelelt minősítést.
 
A Nébih szakemberei a tej és tejtermékek számára fenntartott hűtőberendezések állapotát is ellenőrizték. Vizsgálták a bennük elhelyezett termékek lejárati idejét, csomagolásának épségét és nyomon követési dokumentumait. Több helyen hiányoztak a hőmérők vagy azok hitelesítési dokumentumai, továbbá probléma merült fel az áruátvétel során alkalmazott hőmérséklet-ellenőrzés gyakorlatával szemben is.
A hatósági felügyelők országszerte 30 boltban jártakA hatósági felügyelők országszerte 30 boltban jártak – Fotó: Shutterstock
 
Az érintett egységekben hatósági felszólításra a feltárt hibákat kijavították.
 
A kiválasztott üzletek közül 12 helyen sajtdarabolást is végeztek, így a felügyelők ennek körülményeit is vizsgálták. Az egyik boltban lejárt minőségmegőrzési idejű termékeket találtak, ugyanitt a helyben végzett sajtdarabolási tevékenység is kifogásolható volt: higiéniai, nyomon követési és dokumentációs hiányosságokat tártak fel a szakemberek. A felügyelők az adott üzletre 350 ezer forint bírságot szabtak ki.
 
A hatóság a boltok eladóterében lévő hűtők mellett a raktári berendezéseket is ellenőrizte. Egy kereskedelmi egység hűtőkamrájában csomagolt, jelöletlen, nem nyomon követhető darabolt sajtokat találtak. Az érintett üzlettel szemben 250 ezer forint bírságot szabtak ki.
 
A helyszíni ellenőrzés alkalmával a felügyelők az eladótérben, valamint a raktárban található hűtőberendezések oldalfaláról, polcáról és fogantyújáról a mikrobiológiai szennyezettség laboratóriumi vizsgálatához úgynevezett törletmintákat vettek. Az eredmények megnyugtatóak, ugyanis a minták egyikében sem volt jelen kórokozó mikroorganizmus – közölte a Nébih.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszeripar előtt álló legfontosabb kihívások a Kárpát-medencében – hatékonyság, versenyképesség, marketing

2023. július 25. 14:04
Melyek az élelmiszeripar előtt álló legfontosabb kihívások a Kárpát-medencében? Versenyképesség, hatékonyság, fenntarthatóság, marketing? Milyen támogatásokra számíthat az élelmiszeripar az új uniós fejlesztéspolitikai időszakban?

A nyár ízei palackba zárva

2023. augusztus 30. 12:06
A befőzés csodás dolog: megmenti a nyár ízeit, zamatait, tulajdonképpen palackba zárja őket. Lukacsics Mónika fogalmazott ekként, aki Pinky márkanév alatt forgalmazza a Veszprém vármegyei Hajmáskéren készített termékeit. A sokfajta gyümölcsre kiterjedő repertoárban lekvárok, szörpök, befőttek mellett fűszerolajok, és savanyúságok, sőt, még zakuszka is található.