Mennyire megbízhatóak a boltokban darabolt sajtok?
2024. november 20. 14:07
Tejtermékrészlegeket ellenőrzött a Nébih.

Kereskedelmi egységek tejtermékrészlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrzés során lejárt minőségmegőrzési idejű terméket, valamint jelöletlen darabolt sajtokat is találtak, és a sajtdarabolási tevékenység sem minden esetben felelt meg az előírásoknak. A hatóság az érintett kereskedelmi egységeket pénzbírsággal szankcionálta – közölte a hivatal.
A hatósági felügyelők országszerte 30 boltban jártak, a teszt során öt üzlet érdemelte ki a kiválóan megfelelt minősítést.
A Nébih szakemberei a tej és tejtermékek számára fenntartott hűtőberendezések állapotát is ellenőrizték. Vizsgálták a bennük elhelyezett termékek lejárati idejét, csomagolásának épségét és nyomon követési dokumentumait. Több helyen hiányoztak a hőmérők vagy azok hitelesítési dokumentumai, továbbá probléma merült fel az áruátvétel során alkalmazott hőmérséklet-ellenőrzés gyakorlatával szemben is.

Az érintett egységekben hatósági felszólításra a feltárt hibákat kijavították.
A kiválasztott üzletek közül 12 helyen sajtdarabolást is végeztek, így a felügyelők ennek körülményeit is vizsgálták. Az egyik boltban lejárt minőségmegőrzési idejű termékeket találtak, ugyanitt a helyben végzett sajtdarabolási tevékenység is kifogásolható volt: higiéniai, nyomon követési és dokumentációs hiányosságokat tártak fel a szakemberek. A felügyelők az adott üzletre 350 ezer forint bírságot szabtak ki.
A hatóság a boltok eladóterében lévő hűtők mellett a raktári berendezéseket is ellenőrizte. Egy kereskedelmi egység hűtőkamrájában csomagolt, jelöletlen, nem nyomon követhető darabolt sajtokat találtak. Az érintett üzlettel szemben 250 ezer forint bírságot szabtak ki.
A helyszíni ellenőrzés alkalmával a felügyelők az eladótérben, valamint a raktárban található hűtőberendezések oldalfaláról, polcáról és fogantyújáról a mikrobiológiai szennyezettség laboratóriumi vizsgálatához úgynevezett törletmintákat vettek. Az eredmények megnyugtatóak, ugyanis a minták egyikében sem volt jelen kórokozó mikroorganizmus – közölte a Nébih.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Ettél már fekete vagy fehér epret? Ezért ne hagyd ki!
2024. május 28. 15:39
Az eperfa nem csak dísze a kertnek, de igazán finom a gyümölcse is. Adj neki teret!
Párszáz évvel ezelőtt az utakat szinte mindenhol eperfa szegélyezte, így jelenlétük hozzátartozott a mindennapi látványhoz. A gyümölcse mellett a fáját is nagyra becsülték, a bognárok és a kádárok is gyakran hasznosították. A legfinomabb eperpálinkák eperfából készült hordókba kerültek, hiszen az eperfa jó alapanyagot szolgáltatott a pálinkafőzéshez, leveleivel pedig a selyemhernyókat táplálták.
Biodiverzitás egy tanyán
2023. szeptember 04. 16:01
A sokféleség szépségét nyitott szemmel járva tudjuk megpillantani. Ezért meglátogattam egy tanyát Jászboldogházán, ahol Hegyesi József és felesége, Sipos Erika él a kislányukkal, Lucával.
Nemcsak egy egyszerű tanyát kell elképzelni, hanem egy olyan paradicsomot, amit a biodiverzitásra alapozva őshonos növény- és állatfajokkal népesítettek be.