Merész lépés a tejválság kellős közepén

2016. június 15. 09:40
A lengyel Polmlek cég egy új savóporító üzemet épített.

A Polmlek lengyel tejipari csoport ebben az évben egy új savóporító üzemet épített a Mazuri-tavak térségében található Lidzbark Warminskiben – olvashatjuk a Portal Spotywczy lengyel hírportálon.

 

 
 
 

 

A 250 millió zloty (cca 17,8 millárd forint) értékű beruházással – a tejválság közepette – felépült új létesítmény nagyon is merész vállalkozásnak tűnik, de aki mer, az könnyen nyerő is lehet, mert az előállítandó savófehérje-koncentrátum, mint a gyermektápszerek és a dietetikus tejtermékek fontos alapanyaga, világszerte keresett termék.

Az új üzem napi 6 millió liter savót képes feldolgozni. Emellett az Európában egyedül itt alkalmazott korszerű technológia alacsony ráfordítással teszi lehetővé a savóból a tejfehérje-koncentrátumok kinyerését. Az üzem a savópor mellett tejpor és szárított laktóz előállítására is alkalmas.

tejpor

Tejport, savóport és szárított laktózt is előállít az üzem – fotó: Shutterstock

Magyarországon többszöri próbálkozás után sem sikerült nagyobb volumenben porított tejtermékek gyártására berendezkedni. Ennek oka, hogy a porítás rendkívül energiaigényes művelet, így csak korszerű technológia alkalmazásával és nagy volumenű gyártás mellett lehet jövedelmező. Nálunk nagyon nehéz lenne napi 6 millió liternyi savót alapanyagul előteremteni (Lengyelország éves tejkibocsátása több mint hatszorosa a magyarországinak).

Emellett a magyar tejfeldolgozó vállalatok jelenleg nemigen tudnák a beruházáshoz szükséges tőkét előteremteni. Annyi azonban biztos, hogy Új-Zéland évente mintegy 4 milliárd dollár exportbevételre tesz szert a porított termékekből.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Minőségi hibákat tárt fel a gyorsfagyasztott hasábburgonyák terméktesztje

2017. február 08. 07:30
A Szupermenta sültkrumpli termékteszt folytatásaként ezúttal 16 gyorsfagyasztott hasábburgonya komplex vizsgálatát végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság laboratóriumaiban a termékeket élelmiszerbiztonsági és minőségi paraméterek alapján egyaránt vizsgálták. Jelölési hiba minden terméknél akadt, három sültburgonya forgalmazójával szemben pedig – minőségi problémák miatt – élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hatóság.

Stressz, a néma gyilkos

2018. augusztus 22. 08:32
Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO a stresszt a 21. század legnagyobb, egészséget veszélyeztető tényezőjének nyilvánította. Az utóbbi időben a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi tanácsadó szolgáltatásához is több, pszichoszociális kockázatok körébe tartozó megkeresés érkezett.