Méztől a paprikáig
2024. március 01. 13:57
         
      
	Kiemelt fontosságú, hogy az érdeklődők, a termelők és a vásárlók is találjanak egy olyan fórumot, ahol megismerhetik egymást, ahol kapcsolatok születhetnek rövid-ellátási láncon keresztül - mondta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a III. Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc (REL) Expon és Konferencián , Jakabszálláson.
               
         
	A helyettes államtitkár kiemelte, a rövidtávú élelmiszerlánc egy olyan téma, ami újra és újra előtérbe kerül.  A rövid ellátási láncok lehetővé teszik a termékek gyors és hatékony szállítását a termelőtől a fogyasztóig. Emlékeztetett, a korábbi támogatási időszakban is volt erre program, és jelenleg is megvan ennek a kiemelt szerepe, mert egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság. A covid és háborús időszak elején ismét felértékelődött az önellátás, és az a tapasztalat,hogy egyre nagyobb az érdeklődés az előállításra is- tette hozzá.

	Dr. Felkai Beáta Olga rávilágított, hogy az agrártárca jogszabályi oldalról a flexirendelet módosításával szeretné segíteni a termelőket, a rendeletben ugyanis megkönnyítik a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeit. Így már nem csak természetes személy végezhet kistermelői élelmiszer előállítást, hanem az őstermelők családi gazdaságai és a szociális farmok is.   Ez a folyamat pedig ösztönzőleg hat a helyi gazdaságra, a magyar munkahelyek megőrzésére és a vidéki életforma fenntartására.

	A  rendezvény lehetőséget kínál a magyar gazdáknak, hogy az  általuk előállított minőségi, hagyományos ízvilágú és innovatív termékeket bemutassák. A REL Expot 2021-ben rendezték meg először, 120 vendéggel és 25 kiállítóval, idén pedig több, mint 80 kiállító és 500 fő fölötti látogató vett részt az eseményen.  
	A megnyitó után pedig átadták „Az év hatósági szakembere” díjakat, amellyel olyan segítő szándékú hatósági vidéki szakemberek munkáját ismerik el, akik példaértékű hozzáállásukkal támogatják a termelőket és vállalkozókat. Az Agrárminisztérium nevében a díjat dr. Felkai Beáta Olga adta át.

	forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet
2023. február 23. 12:54
            
         
	Táplálkozáskutatók dolgoznak az egészségesebb kenyér és pékárú összetevőin. Máris találtak egy alapanyagot, ami sikeresnek bizonyult a vércukorszint normalizálásában.
	A hagyományos kenyér és pékáruk sok ember számára alapvető táplálékot jelentenek, de néha megfeledkezünk a szervezetünkre gyakorolt hatásukról.
	Az Amerikai Táplálkozási Társaság kutatást és kísérletet végzett a kenyerek összetevőinek változtatásra, és kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből, mint kifejtik, olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Ez pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásában nyilvánulhat meg.
Műanyag helyett ehető, növényi alapú csomagolás kerülhet a zöldségekre
2024. április 29. 15:38
            
         
	Az innovatív védőréteg növényi eredetű forrásokból készül, például repcéből és zabból.
	A műanyagba zárt zöldségek korát léphetjük át egy fenntartható svéd fejlesztésnek, a növényi alapú védőburoknak köszönhetően – írja a firstclass.hu.
           
            
               