Méztől a paprikáig
2024. március 01. 13:57
Kiemelt fontosságú, hogy az érdeklődők, a termelők és a vásárlók is találjanak egy olyan fórumot, ahol megismerhetik egymást, ahol kapcsolatok születhetnek rövid-ellátási láncon keresztül - mondta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a III. Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc (REL) Expon és Konferencián , Jakabszálláson.
A helyettes államtitkár kiemelte, a rövidtávú élelmiszerlánc egy olyan téma, ami újra és újra előtérbe kerül. A rövid ellátási láncok lehetővé teszik a termékek gyors és hatékony szállítását a termelőtől a fogyasztóig. Emlékeztetett, a korábbi támogatási időszakban is volt erre program, és jelenleg is megvan ennek a kiemelt szerepe, mert egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság. A covid és háborús időszak elején ismét felértékelődött az önellátás, és az a tapasztalat,hogy egyre nagyobb az érdeklődés az előállításra is- tette hozzá.

Dr. Felkai Beáta Olga rávilágított, hogy az agrártárca jogszabályi oldalról a flexirendelet módosításával szeretné segíteni a termelőket, a rendeletben ugyanis megkönnyítik a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeit. Így már nem csak természetes személy végezhet kistermelői élelmiszer előállítást, hanem az őstermelők családi gazdaságai és a szociális farmok is. Ez a folyamat pedig ösztönzőleg hat a helyi gazdaságra, a magyar munkahelyek megőrzésére és a vidéki életforma fenntartására.

A rendezvény lehetőséget kínál a magyar gazdáknak, hogy az általuk előállított minőségi, hagyományos ízvilágú és innovatív termékeket bemutassák. A REL Expot 2021-ben rendezték meg először, 120 vendéggel és 25 kiállítóval, idén pedig több, mint 80 kiállító és 500 fő fölötti látogató vett részt az eseményen.
A megnyitó után pedig átadták „Az év hatósági szakembere” díjakat, amellyel olyan segítő szándékú hatósági vidéki szakemberek munkáját ismerik el, akik példaértékű hozzáállásukkal támogatják a termelőket és vállalkozókat. Az Agrárminisztérium nevében a díjat dr. Felkai Beáta Olga adta át.

forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
P-vitaminnak is nevezik, de nem vitamin: ám az érrendszer hálás érte...
2023. február 13. 12:25
P-vitaminnak is nevezik, de nem valódi vitamin. A rutin egy bioflavonoid anyag, amely a C-vitamin kísérőjeként fordul elő, megvédi a C-vitamint az oxidációtól és ezzel segítve annak felszívódását.
A rutin, vagy rutozid, (kvercetin-3-rutinozid, szoforin – van néhány neve...) egy flavonoid glikozid, amely megtalálható többek között a citrusfélék gyümölcseiben, a hajdinában, a rebarbara-fajokban, és a kerti ruta nevű gyógynövényben. Emellett találunk az almában és a paprikában is azaz a magas C vitamin tartalmú gyümölcsökben, zöldségekben általában rutin is van.
Óriási piaci lehetőség: a hazai igénynek csak a tizedrészét termeljük szelídgesztenyéből
2024. szeptember 30. 15:18
Többek között ezt is megtudhattuk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága által szervezett szelídgesztenye fajtaismereti és fajtahasználati bemutatónk, melyre nemrég került sor a Pölöskei Fajtakísérleti Állomáson. A nagyszámú érdeklődőt Szili Ferenc állomásvezető köszöntötte, aki a későbbiekben bemutatta a fajtagyűjteményt is, különös tekintettel a szelídgesztenyékre.

