Mi a különbség a pasztőrözött, az ESL és az UHT tej között?
2024. augusztus 21. 14:05
         
      
	Mitől lesz tartós a tej?
	Mitől lesz tartós a tej? Erre a fogyasztó által feltett kérdésre válaszolt a napokban Facebook-oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
         
	Azt írták, a tejhez nem adható élelmiszer-adalékanyag, így természetesen tartósítószer sem. A megfelelő eltarthatósági idő biztosítása kizárólag hőkezeléssel érhető el, amely során a tejben a mikroorganizmusok száma olyan szintre csökkent, hogy már nem jelent egészségügyi kockázatot, egyúttal a termék eltarthatóságát meghosszabbítja. A tartós tejnél még az aszeptikus csomagolási technika is hozzájárul a csíramentes állapot fenntartásához.
	• A pasztőrözött tejet, más néven friss tejet 100 °C alatti hőmérsékleten rövid ideig kezelik, majd nagyon rövid időn belül legfeljebb 6 °C-ra hűtik. A terméket hűtőben kell tárolni, eltarthatósága néhány nap.
	• Az ESL technológia során a tejet néhány másodpercig 100-130 °C-on kezelik, majd azonnal visszahűtik. Az ESL tejeket is hűtőben kell tárolni, eltarthatóságuk 3-4 hét.
	• Az UHT tejet nagyon magas (ultra magas) hőmérsékleten, 136-142 °C körül rövid ideig hőkezelik, csomagolása aszeptikus zárt dobozban történik. Így minőségét hűtés nélkül akár hónapokig is megőrzi.
	Forrás: sokszinuvidek.24.hu
Kapcsolódó cikkek
A zsírégető articsóka
2022. november 18. 11:05
            
         
	Sokan – főként a gyerekek – azt gondolják, hogy az articsóka valamilyen madár. Nos, egy olyan növényről van szó, amely az egyik legcsodálatosabb zsírégető és anyagcserejavító a szervezetünk számára. Az articsóka természetes, vagy porított változatban remekül hat a zsír megemésztésére, mivel az epetermelést, az epekiválasztást határozottan serkenti.
A műhús, vagy az igazi a környezetszennyezőbb? Meglepő eredmények születtek
2023. május 11. 15:34
            
         
	Egy kiló laborhús előállítása legalább négyszer, de akár huszonötször akkora szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint egy kilónyi marhahúsé.
	Egy friss kutatásból az derül ki, hogy mégsem a laborhús fogja megmenteni a Földet, ugyanis a Kaliforniai Egyetem kutatói meglepő eredményekre jutottak – írja a qubit.hu.
           
            
               