Mi a különbség a pasztőrözött, az ESL és az UHT tej között?

2024. augusztus 21. 14:05
Mitől lesz tartós a tej?
 
Mitől lesz tartós a tej? Erre a fogyasztó által feltett kérdésre válaszolt a napokban Facebook-oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Mi a különbség a pasztőrözött, az ESL és az UHT tej között?
Azt írták, a tejhez nem adható élelmiszer-adalékanyag, így természetesen tartósítószer sem. A megfelelő eltarthatósági idő biztosítása kizárólag hőkezeléssel érhető el, amely során a tejben a mikroorganizmusok száma olyan szintre csökkent, hogy már nem jelent egészségügyi kockázatot, egyúttal a termék eltarthatóságát meghosszabbítja. A tartós tejnél még az aszeptikus csomagolási technika is hozzájárul a csíramentes állapot fenntartásához.
 
• A pasztőrözött tejet, más néven friss tejet 100 °C alatti hőmérsékleten rövid ideig kezelik, majd nagyon rövid időn belül legfeljebb 6 °C-ra hűtik. A terméket hűtőben kell tárolni, eltarthatósága néhány nap.
 
• Az ESL technológia során a tejet néhány másodpercig 100-130 °C-on kezelik, majd azonnal visszahűtik. Az ESL tejeket is hűtőben kell tárolni, eltarthatóságuk 3-4 hét.
 
• Az UHT tejet nagyon magas (ultra magas) hőmérsékleten, 136-142 °C körül rövid ideig hőkezelik, csomagolása aszeptikus zárt dobozban történik. Így minőségét hűtés nélkül akár hónapokig is megőrzi.
 
Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Méhek nélkül nincs élelmiszer

2023. november 17. 15:41
A boltban minden hatodik élelmiszer a méheknek köszönhető, ezért kijelenthető: ha nincs méh, akkor nincs élelmiszer, nincs gyümölcs sem - mondta az agrárminiszter az európai mézes reggeli kampány mai székesfehérvári programján.
 

Magyar felfedezés: csontpótló szer készül a tojáshéjból

2023. szeptember 01. 12:09
Az eljárást Koreában már szabadalmaztatták.
 
„Az egész falu azzal szórakozott, hogy tojáshéjat gyűjtött nekünk” – mondta Balázsi Katalin kutatónő a Deutsche Welle videójában, aki azzal került a kutatók élvonalába, hogy tojáshéjból csinál csontpótlót, illetve alkalmazza azt – írja a Telex.