Mi a különbség a pasztőrözött, az ESL és az UHT tej között?

2024. augusztus 21. 14:05
Mitől lesz tartós a tej?
 
Mitől lesz tartós a tej? Erre a fogyasztó által feltett kérdésre válaszolt a napokban Facebook-oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Mi a különbség a pasztőrözött, az ESL és az UHT tej között?
Azt írták, a tejhez nem adható élelmiszer-adalékanyag, így természetesen tartósítószer sem. A megfelelő eltarthatósági idő biztosítása kizárólag hőkezeléssel érhető el, amely során a tejben a mikroorganizmusok száma olyan szintre csökkent, hogy már nem jelent egészségügyi kockázatot, egyúttal a termék eltarthatóságát meghosszabbítja. A tartós tejnél még az aszeptikus csomagolási technika is hozzájárul a csíramentes állapot fenntartásához.
 
• A pasztőrözött tejet, más néven friss tejet 100 °C alatti hőmérsékleten rövid ideig kezelik, majd nagyon rövid időn belül legfeljebb 6 °C-ra hűtik. A terméket hűtőben kell tárolni, eltarthatósága néhány nap.
 
• Az ESL technológia során a tejet néhány másodpercig 100-130 °C-on kezelik, majd azonnal visszahűtik. Az ESL tejeket is hűtőben kell tárolni, eltarthatóságuk 3-4 hét.
 
• Az UHT tejet nagyon magas (ultra magas) hőmérsékleten, 136-142 °C körül rövid ideig hőkezelik, csomagolása aszeptikus zárt dobozban történik. Így minőségét hűtés nélkül akár hónapokig is megőrzi.
 
Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Ma van a tea világnapja – Főzz egyet te is!

2024. május 21. 15:55
Mielőtt az ünnepek rászoktatnak a kávéra és Coca Colára, egy pillanatra fordítsuk a figyelmünket a világ legnépszerűbb italára, a teára – hiszen ma van a világnapja!

Tovább kell csökkenteni az élelmiszer-pazarlás mértékét

2024. október 02. 12:59
Az élelmiszer-pazarlás az élelmiszerlánc első számú fenntarthatósági problémája, nem pedig a hagyományos állattartás, az öntözéses gazdálkodás, vagy a nagyüzemi élelmiszer-előállítás - mondta az agrárminiszter az élelmiszer-hulladék megelőzéséről szóló konferencián október 1-jén, Budapesten.