Mi a különbség a pasztőrözött, az ESL és az UHT tej között?
2024. augusztus 21. 14:05
Mitől lesz tartós a tej?
Mitől lesz tartós a tej? Erre a fogyasztó által feltett kérdésre válaszolt a napokban Facebook-oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Azt írták, a tejhez nem adható élelmiszer-adalékanyag, így természetesen tartósítószer sem. A megfelelő eltarthatósági idő biztosítása kizárólag hőkezeléssel érhető el, amely során a tejben a mikroorganizmusok száma olyan szintre csökkent, hogy már nem jelent egészségügyi kockázatot, egyúttal a termék eltarthatóságát meghosszabbítja. A tartós tejnél még az aszeptikus csomagolási technika is hozzájárul a csíramentes állapot fenntartásához.
• A pasztőrözött tejet, más néven friss tejet 100 °C alatti hőmérsékleten rövid ideig kezelik, majd nagyon rövid időn belül legfeljebb 6 °C-ra hűtik. A terméket hűtőben kell tárolni, eltarthatósága néhány nap.
• Az ESL technológia során a tejet néhány másodpercig 100-130 °C-on kezelik, majd azonnal visszahűtik. Az ESL tejeket is hűtőben kell tárolni, eltarthatóságuk 3-4 hét.
• Az UHT tejet nagyon magas (ultra magas) hőmérsékleten, 136-142 °C körül rövid ideig hőkezelik, csomagolása aszeptikus zárt dobozban történik. Így minőségét hűtés nélkül akár hónapokig is megőrzi.
Forrás: sokszinuvidek.24.hu
Kapcsolódó cikkek
Spórolni kezdtünk az élelmiszeren
2023. január 09. 14:06
6,7 százalékkal csökkent a bolti fogyasztás volumene a KSH adatai szerint.
A kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,6 százalékkal haladta meg 2022 novemberében az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Lázár János: Fanta helyett csak Hanta!
2024. július 17. 12:58
A tárcavezető törvényt módosítana az élelmiszeriparban, ami a hazai Fanta narancstartalma miatt került most előtérbe.