Mi a különbség a pasztőrözött, az ESL és az UHT tej között?

2024. augusztus 21. 14:05
Mitől lesz tartós a tej?
 
Mitől lesz tartós a tej? Erre a fogyasztó által feltett kérdésre válaszolt a napokban Facebook-oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Mi a különbség a pasztőrözött, az ESL és az UHT tej között?
Azt írták, a tejhez nem adható élelmiszer-adalékanyag, így természetesen tartósítószer sem. A megfelelő eltarthatósági idő biztosítása kizárólag hőkezeléssel érhető el, amely során a tejben a mikroorganizmusok száma olyan szintre csökkent, hogy már nem jelent egészségügyi kockázatot, egyúttal a termék eltarthatóságát meghosszabbítja. A tartós tejnél még az aszeptikus csomagolási technika is hozzájárul a csíramentes állapot fenntartásához.
 
• A pasztőrözött tejet, más néven friss tejet 100 °C alatti hőmérsékleten rövid ideig kezelik, majd nagyon rövid időn belül legfeljebb 6 °C-ra hűtik. A terméket hűtőben kell tárolni, eltarthatósága néhány nap.
 
• Az ESL technológia során a tejet néhány másodpercig 100-130 °C-on kezelik, majd azonnal visszahűtik. Az ESL tejeket is hűtőben kell tárolni, eltarthatóságuk 3-4 hét.
 
• Az UHT tejet nagyon magas (ultra magas) hőmérsékleten, 136-142 °C körül rövid ideig hőkezelik, csomagolása aszeptikus zárt dobozban történik. Így minőségét hűtés nélkül akár hónapokig is megőrzi.
 
Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Folytatódik a helyi termék rendezvénysorozat

2023. augusztus 21. 13:26
Újabb négy helyszín ad otthont és újra a helyi terméké lesz a főszerep a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat októberi rendezvényein.
 
A „Helyi termék” című rendezvénysorozat 2023. október 3. és 17. között folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közös szervezésében, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével – olvasható a NAK cikkében.

Megdöbbentő számok: 50-60 ezer tonna áru hiányzik évente a hazai hagymapiacról

2024. augusztus 13. 18:02
Tavaszi vetésű hagyma fajtabemutatót tartottak Kamuton, ahol a hagyma kereskedelméről is szó esett.
 
A FruitVeB és a Nemzeti Agrárkamara közös szervezésében nagy érdeklődés mellett, közel 100 gazdálkodó részvételével zajlott az idei év második hagyma rendezvénye, a tavaszi vetésű hagyma fajtabemutatója és növényvédelmi szakmai napja Kamuton, a Földesi család hagymatábláján – írja a nak.hu.