Mi a különbség a pasztőrözött, az ESL és az UHT tej között?
2024. augusztus 21. 14:05
Mitől lesz tartós a tej?
Mitől lesz tartós a tej? Erre a fogyasztó által feltett kérdésre válaszolt a napokban Facebook-oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Azt írták, a tejhez nem adható élelmiszer-adalékanyag, így természetesen tartósítószer sem. A megfelelő eltarthatósági idő biztosítása kizárólag hőkezeléssel érhető el, amely során a tejben a mikroorganizmusok száma olyan szintre csökkent, hogy már nem jelent egészségügyi kockázatot, egyúttal a termék eltarthatóságát meghosszabbítja. A tartós tejnél még az aszeptikus csomagolási technika is hozzájárul a csíramentes állapot fenntartásához.
• A pasztőrözött tejet, más néven friss tejet 100 °C alatti hőmérsékleten rövid ideig kezelik, majd nagyon rövid időn belül legfeljebb 6 °C-ra hűtik. A terméket hűtőben kell tárolni, eltarthatósága néhány nap.
• Az ESL technológia során a tejet néhány másodpercig 100-130 °C-on kezelik, majd azonnal visszahűtik. Az ESL tejeket is hűtőben kell tárolni, eltarthatóságuk 3-4 hét.
• Az UHT tejet nagyon magas (ultra magas) hőmérsékleten, 136-142 °C körül rövid ideig hőkezelik, csomagolása aszeptikus zárt dobozban történik. Így minőségét hűtés nélkül akár hónapokig is megőrzi.
Forrás: sokszinuvidek.24.hu
Kapcsolódó cikkek
Egy májvédő gyógynövény, amit most kell szedni
2024. szeptember 30. 15:08
Évszázadok óta a májtisztítás egyik leghatásosabb gyógynövényeként tartják számon.
A máriatövis nagyon dekoratív növény, olyannyira, hogy akár a díszkertben is megállja a helyét. Szívós, ellenálló, nem éppen egyszerű leszedni, de megéri a fáradtságot, mert nemcsak önmagát tartja erőben, hanem nekünk is segít regenerálódni – írja az egy.hu.
A nyár ízei palackba zárva
2023. augusztus 30. 12:06
A befőzés csodás dolog: megmenti a nyár ízeit, zamatait, tulajdonképpen palackba zárja őket. Lukacsics Mónika fogalmazott ekként, aki Pinky márkanév alatt forgalmazza a Veszprém vármegyei Hajmáskéren készített termékeit. A sokfajta gyümölcsre kiterjedő repertoárban lekvárok, szörpök, befőttek mellett fűszerolajok, és savanyúságok, sőt, még zakuszka is található.