Mi kerüljön az ünnepi asztalra? Válogass magyar sertéshúsból!

2024. december 18. 20:50
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tanácsa: ha jó minőségű sertéshúst szeretnének vásárolni, keressük a magyar húsárut a boltokban.
 
Mi kerüljön az ünnepi asztalra? Válogass magyar sertéshúsból!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban, sertéshúsból például háromszor több fogy el decemberben, mint az év más hónapjaiban. Az áremelkedések hatására az év egészében csökkent a sertéshúsfogyasztás hazánkban, az év végi ünnepek közeledtével azonban a korábbiakhoz hasonlóan az idén is megnőtt a forgalom – írja a NAK közleménye.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint decemberben, főleg a hónap második felében háromszor annyi sertéshúst adnak el a hentesek, mint más hónapokban. Bár a karácsonyt sok esetben a halas ételekkel kapcsoljuk össze, számos család asztalára kerülnek ilyenkor a szezonra jellemző ételek, amelyek fontos alapanyaga a sertéshús.
hazai-sertes-nak
A kereskedők tapasztalata szerint decemberben megháromszorozódik a sertéshús forgalma – fotó: NAK
 
A feldolgozók tapasztalatai szerint idén az árstop hatására átrendeződött a piac, míg korábban a sertés minden részét el lehetett adni, a kereslet ma már főként a combra korlátozódik. Az ünnepek előtti hetekben azonban a kereslet is más képet mutat. Ebben az időszakban a karaj és a comb mellett a legkeresett termék a dagadó, a lapocka, a köröm, a fülek és a malachús.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt javasolja a fogyasztóknak, hogy ha jó minőségű sertéshúst szeretnének vásárolni, keressék a magyar húsárut a boltokban. Az import húsokkal ellentétben ugyanis a hazai sertéshúsok minőség, élelmiszerbiztonság és nyomonkövethetőség szempontjából is kifogástalanok. Ráadásul a hazai termék választásával nem csak minőségi árut kapnak a pénzükért a vásárlók, hanem hozzájárulnak a magyar sertéságazat és húsipar fennmaradásához, fejlődéséhez, ezáltal a jövőbeli élelmiszerellátás biztosításához is.
 
Indexkép: NAK
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Disznólkodás Abádszalókon

2023. március 28. 10:09
Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.
 

Kávéáradat Európába

2024. május 23. 15:27
Az importőrök próbálnak felkészülni az uniós szabályok szigorítására.
A kávéimportőrök fokozták a szállítások ütemét az utóbbi időben, hogy elkerüljék a december utáni problémákat, amikor az Európai Unió erdőirtásmentes termékekről szóló rendelete hatályba lép – közölte a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) május 22.-én, szerdán.