Mi kerüljön az ünnepi asztalra? Válogass magyar sertéshúsból!
2024. december 18. 20:50
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tanácsa: ha jó minőségű sertéshúst szeretnének vásárolni, keressük a magyar húsárut a boltokban.

Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban, sertéshúsból például háromszor több fogy el decemberben, mint az év más hónapjaiban. Az áremelkedések hatására az év egészében csökkent a sertéshúsfogyasztás hazánkban, az év végi ünnepek közeledtével azonban a korábbiakhoz hasonlóan az idén is megnőtt a forgalom – írja a NAK közleménye.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint decemberben, főleg a hónap második felében háromszor annyi sertéshúst adnak el a hentesek, mint más hónapokban. Bár a karácsonyt sok esetben a halas ételekkel kapcsoljuk össze, számos család asztalára kerülnek ilyenkor a szezonra jellemző ételek, amelyek fontos alapanyaga a sertéshús.

A kereskedők tapasztalata szerint decemberben megháromszorozódik a sertéshús forgalma – fotó: NAK
A feldolgozók tapasztalatai szerint idén az árstop hatására átrendeződött a piac, míg korábban a sertés minden részét el lehetett adni, a kereslet ma már főként a combra korlátozódik. Az ünnepek előtti hetekben azonban a kereslet is más képet mutat. Ebben az időszakban a karaj és a comb mellett a legkeresett termék a dagadó, a lapocka, a köröm, a fülek és a malachús.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt javasolja a fogyasztóknak, hogy ha jó minőségű sertéshúst szeretnének vásárolni, keressék a magyar húsárut a boltokban. Az import húsokkal ellentétben ugyanis a hazai sertéshúsok minőség, élelmiszerbiztonság és nyomonkövethetőség szempontjából is kifogástalanok. Ráadásul a hazai termék választásával nem csak minőségi árut kapnak a pénzükért a vásárlók, hanem hozzájárulnak a magyar sertéságazat és húsipar fennmaradásához, fejlődéséhez, ezáltal a jövőbeli élelmiszerellátás biztosításához is.
Indexkép: NAK
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Ötödével lett magasabb a fokhagyma termelői ára, mint tavaly
2024. október 30. 18:48
Az Eurostat adatai szerint a fokhagyma termése 5,2–7,1 ezer tonna között alakult az elmúlt öt évben, 2023-ban 710 hektárról 5,26 ezer tonna fokhagymát takarítottak be, ez 4 százalékkal volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi.
Ha eddig nem figyelted az élelmiszer csomagolásán, hogy tartalmaz-e E551-et, akkor jobb, ha ezután megteszed
2024. március 04. 17:43
A szilícium-dioxid elősegítheti a cöliákia kialakulását azoknál az embereknél, akiknek genetikai hajlamuk van a betegségre.
Egy francia-kanadai kutatócsoport felfedezése alapján gluténérzékenységre hajlamosíthat egy számos élelmiszerben előforduló adalékanyag rendszeres fogyasztása – írja a hazipatika.com.