Mi kerüljön az ünnepi asztalra? Válogass magyar sertéshúsból!

2024. december 18. 20:50
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tanácsa: ha jó minőségű sertéshúst szeretnének vásárolni, keressük a magyar húsárut a boltokban.
 
Mi kerüljön az ünnepi asztalra? Válogass magyar sertéshúsból!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban, sertéshúsból például háromszor több fogy el decemberben, mint az év más hónapjaiban. Az áremelkedések hatására az év egészében csökkent a sertéshúsfogyasztás hazánkban, az év végi ünnepek közeledtével azonban a korábbiakhoz hasonlóan az idén is megnőtt a forgalom – írja a NAK közleménye.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint decemberben, főleg a hónap második felében háromszor annyi sertéshúst adnak el a hentesek, mint más hónapokban. Bár a karácsonyt sok esetben a halas ételekkel kapcsoljuk össze, számos család asztalára kerülnek ilyenkor a szezonra jellemző ételek, amelyek fontos alapanyaga a sertéshús.
hazai-sertes-nak
A kereskedők tapasztalata szerint decemberben megháromszorozódik a sertéshús forgalma – fotó: NAK
 
A feldolgozók tapasztalatai szerint idén az árstop hatására átrendeződött a piac, míg korábban a sertés minden részét el lehetett adni, a kereslet ma már főként a combra korlátozódik. Az ünnepek előtti hetekben azonban a kereslet is más képet mutat. Ebben az időszakban a karaj és a comb mellett a legkeresett termék a dagadó, a lapocka, a köröm, a fülek és a malachús.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt javasolja a fogyasztóknak, hogy ha jó minőségű sertéshúst szeretnének vásárolni, keressék a magyar húsárut a boltokban. Az import húsokkal ellentétben ugyanis a hazai sertéshúsok minőség, élelmiszerbiztonság és nyomonkövethetőség szempontjából is kifogástalanok. Ráadásul a hazai termék választásával nem csak minőségi árut kapnak a pénzükért a vásárlók, hanem hozzájárulnak a magyar sertéságazat és húsipar fennmaradásához, fejlődéséhez, ezáltal a jövőbeli élelmiszerellátás biztosításához is.
 
Indexkép: NAK
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Jön az európai húsadó?

2023. október 31. 13:34
Újra erőre kapott a húsellenesség Brüsszelben. Négy pontban összefoglaljuk, miért ne dőljünk be ennek a leegyszerűsítő narratívának.

Tovább kell csökkenteni az élelmiszer-pazarlás mértékét

2024. október 02. 12:59
Az élelmiszer-pazarlás az élelmiszerlánc első számú fenntarthatósági problémája, nem pedig a hagyományos állattartás, az öntözéses gazdálkodás, vagy a nagyüzemi élelmiszer-előállítás - mondta az agrárminiszter az élelmiszer-hulladék megelőzéséről szóló konferencián október 1-jén, Budapesten.