Mi kerüljön az ünnepi asztalra? Válogass magyar sertéshúsból!
2024. december 18. 20:50
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tanácsa: ha jó minőségű sertéshúst szeretnének vásárolni, keressük a magyar húsárut a boltokban.
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban, sertéshúsból például háromszor több fogy el decemberben, mint az év más hónapjaiban. Az áremelkedések hatására az év egészében csökkent a sertéshúsfogyasztás hazánkban, az év végi ünnepek közeledtével azonban a korábbiakhoz hasonlóan az idén is megnőtt a forgalom – írja a NAK közleménye.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint decemberben, főleg a hónap második felében háromszor annyi sertéshúst adnak el a hentesek, mint más hónapokban. Bár a karácsonyt sok esetben a halas ételekkel kapcsoljuk össze, számos család asztalára kerülnek ilyenkor a szezonra jellemző ételek, amelyek fontos alapanyaga a sertéshús.
A kereskedők tapasztalata szerint decemberben megháromszorozódik a sertéshús forgalma – fotó: NAK
A feldolgozók tapasztalatai szerint idén az árstop hatására átrendeződött a piac, míg korábban a sertés minden részét el lehetett adni, a kereslet ma már főként a combra korlátozódik. Az ünnepek előtti hetekben azonban a kereslet is más képet mutat. Ebben az időszakban a karaj és a comb mellett a legkeresett termék a dagadó, a lapocka, a köröm, a fülek és a malachús.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt javasolja a fogyasztóknak, hogy ha jó minőségű sertéshúst szeretnének vásárolni, keressék a magyar húsárut a boltokban. Az import húsokkal ellentétben ugyanis a hazai sertéshúsok minőség, élelmiszerbiztonság és nyomonkövethetőség szempontjából is kifogástalanok. Ráadásul a hazai termék választásával nem csak minőségi árut kapnak a pénzükért a vásárlók, hanem hozzájárulnak a magyar sertéságazat és húsipar fennmaradásához, fejlődéséhez, ezáltal a jövőbeli élelmiszerellátás biztosításához is.
Indexkép: NAK
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Kisléptékű biointenzív kertészetről szóló műhelymunka
2024. április 17. 15:18
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) 2024. május 6-7-én biointenzív kertészeti gazdálkodás témában gyakorlat alapú műhelymunkát tart, amelyre várja az érdeklődő gazdálkodók jelentkezését. A másfél napos eseménynek Nógrád vármegye, Terény ad otthont.
Finom, egészséges, különleges, itthon is kapható, mégsem esszük
2024. január 26. 13:14
A fürjhúsnak és a fürjtojásnak számos jótékony hatása van, mindkettő értékes, finom étel és igazi gourmet termék.
A fürjhús fogyasztása számos előnnyel jár és pozitív hatást gyakorol az egészségre, hiszen rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és fehérjékben.