Mi rejlik az E-számok mögött? Ismerd meg a lehetséges veszélyeket!
2024. május 07. 15:30
Amit tudni érdemes az emulgeálószerekről.
Mik azok az emulgeálószerek?

A különböző emulgeálószereket röviden csak E-ként szokás jelölni. Gyakran hivatkoznak rájuk állagjavítókként is, ugyanis olyan anyagok, amelyek segítségével két nem keveredő folyadék, például a víz és az olaj elegyedni tudnak egymással, aminek az eredménye egy homogén szerkezet lesz. Az E-k molekulái két részből állnak: egy hidrofil (vízoldható) és egy hidrofób (vízható) részből. Előbbi a vízzel, utóbbi pedig az olajjal kapcsolódik – írja a 24.hu.
Az emulgeálószerek széles körben használatosak az élelmiszeriparban, de kozmetikumokban és a gyógyszeriparban is alkalmaznak ilyeneket.
Sűrűn használt emulgeálószerek például a lecitin, a karboxi-metil-cellulóz, a mono- és digliceridek, a poliszorbátok és a különböző gumik. Természetes anyagoknak is van ugyan emulgeáló hatása (például a tojássárgájának a süteményekben), ezek az ipari feldolgozás során általában mesterségesek.

Az emulgeálószerek célja többek között az íz javítása, a hosszabb szavatosság, illetve a jobb állag. Egészségünkre gyakorolt hatásukról azonban gyakran szó esik, egyes tanulmányok ugyanis azt állítják, hogy bizonyos E-számok hozzájárulhatnak a bélgyulladáshoz és így a rák kialakulásához.
Az emulgeálószerek lehetséges egészségügyi kockázatai
Egy tanulmány több mint 95 ezer francia felnőttet és emulgeálószer-bevitelüket követte nyomon, hogy kiderítse, növeli-e ezek bevitele a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és arra jutott, hogy négy specifikus emulgeálószer bevitele összefüggésben lehet a szív- és érrendszeri betegségek megemelkedett kockázatával. Gunter Kuhnle, a Readingi Egyetem táplálkozás- és élelmiszertudományi professzora szerint azonban az eredményeket nem lehet csupán az emulgeálószereknek tulajdonítani.

Egy másik kutatás hét emulgeálószer, köztük a karragén és a gumiarábikum hatását vizsgálta a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával összefüggésben, és azt állapította meg, hogy az emulgeálószereknek lehet hatása a betegség kialakulására, azonban többen is hangsúlyozták, hogy a minta és az eredmények korlátozottak.
Egy francia-kanadai kutatócsoport pedig korábban arra jutott, hogy gluténérzékenységre hajlamosíthat egy számos élelmiszerben előforduló adalékanyag rendszeres fogyasztása, erről ebben a cikkünkben olvashatsz.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Magyar Paradicsom Napja Mórahalom, 2023. június 2.
2023. május 22. 13:54
Az idén is megrendezi hajtatott paradicsom szakmai napját a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A rendezvényen négy szekcióban tárgyalják az ágazatot érintő legfontosabb kérdéseket, mint a növényegészségügy, technológiai innovációk, energiaügy, beruházás és innovációk. Az érdeklődőket június 2-án várják a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházba (Röszkei út 1.)
Elindult a #vadateszem kampány
2024. november 25. 17:11
Új lendületet jelent a vadhús népszerűsítésében a #vadateszem kampány elindítása, amely az egészséges és változatos táplálkozásra is ráirányítja a figyelmet – mondta dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár pénteken, Budapesten, a kezdeményezés beharangozó sajtótájékoztatóján.