Mi rejlik az E-számok mögött? Ismerd meg a lehetséges veszélyeket!

2024. május 07. 15:30
Amit tudni érdemes az emulgeálószerekről.
 
Mik azok az emulgeálószerek?
Mi rejlik az E-számok mögött? Ismerd meg a lehetséges veszélyeket!
A különböző emulgeálószereket röviden csak E-ként szokás jelölni. Gyakran hivatkoznak rájuk állagjavítókként is, ugyanis olyan anyagok, amelyek segítségével két nem keveredő folyadék, például a víz és az olaj elegyedni tudnak egymással, aminek az eredménye egy homogén szerkezet lesz. Az E-k molekulái két részből állnak: egy hidrofil (vízoldható) és egy hidrofób (vízható) részből. Előbbi a vízzel, utóbbi pedig az olajjal kapcsolódik – írja a 24.hu.
 
Az emulgeálószerek széles körben használatosak az élelmiszeriparban, de kozmetikumokban és a gyógyszeriparban is alkalmaznak ilyeneket.
 
Sűrűn használt emulgeálószerek például a lecitin, a karboxi-metil-cellulóz, a mono- és digliceridek, a poliszorbátok és a különböző gumik. Természetes anyagoknak is van ugyan emulgeáló hatása (például a tojássárgájának a süteményekben), ezek az ipari feldolgozás során általában mesterségesek.
Adalékanyag? Na nee!
Az emulgeálószerek célja többek között az íz javítása, a hosszabb szavatosság, illetve a jobb állag. Egészségünkre gyakorolt hatásukról azonban gyakran szó esik, egyes tanulmányok ugyanis azt állítják, hogy bizonyos E-számok hozzájárulhatnak a bélgyulladáshoz és így a rák kialakulásához.
 
Az emulgeálószerek lehetséges egészségügyi kockázatai
Egy tanulmány több mint 95 ezer francia felnőttet és emulgeálószer-bevitelüket követte nyomon, hogy kiderítse, növeli-e ezek bevitele a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és arra jutott, hogy négy specifikus emulgeálószer bevitele összefüggésben lehet a szív- és érrendszeri betegségek megemelkedett kockázatával. Gunter Kuhnle, a Readingi Egyetem táplálkozás- és élelmiszertudományi professzora szerint azonban az eredményeket nem lehet csupán az emulgeálószereknek tulajdonítani.
Adalékanyagok: az E-számok a tévhitek „melegágya” - Agrofórum Online
Egy másik kutatás hét emulgeálószer, köztük a karragén és a gumiarábikum hatását vizsgálta a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával összefüggésben, és azt állapította meg, hogy az emulgeálószereknek lehet hatása a betegség kialakulására, azonban többen is hangsúlyozták, hogy a minta és az eredmények korlátozottak.
 
Egy francia-kanadai kutatócsoport pedig korábban arra jutott, hogy gluténérzékenységre hajlamosíthat egy számos élelmiszerben előforduló adalékanyag rendszeres fogyasztása, erről ebben a cikkünkben olvashatsz.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy bejelentést tett Szijjártó Péter: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

2023. február 22. 10:44
Aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében Budapestre költözik a Világélelmezési Program (WFP) globális pénzügyi központja, ezzel jelentősen nő Magyarország szerepe az éhezés elleni harcban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Rómában. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a WFP vezérigazgatójával, David Beasley-vel folytatott találkozója után arról számolt be, hogy több hónapos tárgyalássorozatot lezárva, aláírták a megegyezést, amelyet jövő héten benyújtanak az Országgyűlésnek ratifikációra.

Hálával és köszönettel tartozunk az új kenyérért

2024. augusztus 21. 13:21
A kenyér mindig az élet és a megmaradás üzenetét hordozza, éppen ezért hálával tartozunk a gazdáknak, akik munkájának és kitartásának köszönhetően augusztus 20-án megszeghetjük az új kenyeret – jelentette ki közösségi oldalán videóüzenetében Nagy István agrárminiszter