Mi rejlik az E-számok mögött? Ismerd meg a lehetséges veszélyeket!

2024. május 07. 15:30
Amit tudni érdemes az emulgeálószerekről.
 
Mik azok az emulgeálószerek?
Mi rejlik az E-számok mögött? Ismerd meg a lehetséges veszélyeket!
A különböző emulgeálószereket röviden csak E-ként szokás jelölni. Gyakran hivatkoznak rájuk állagjavítókként is, ugyanis olyan anyagok, amelyek segítségével két nem keveredő folyadék, például a víz és az olaj elegyedni tudnak egymással, aminek az eredménye egy homogén szerkezet lesz. Az E-k molekulái két részből állnak: egy hidrofil (vízoldható) és egy hidrofób (vízható) részből. Előbbi a vízzel, utóbbi pedig az olajjal kapcsolódik – írja a 24.hu.
 
Az emulgeálószerek széles körben használatosak az élelmiszeriparban, de kozmetikumokban és a gyógyszeriparban is alkalmaznak ilyeneket.
 
Sűrűn használt emulgeálószerek például a lecitin, a karboxi-metil-cellulóz, a mono- és digliceridek, a poliszorbátok és a különböző gumik. Természetes anyagoknak is van ugyan emulgeáló hatása (például a tojássárgájának a süteményekben), ezek az ipari feldolgozás során általában mesterségesek.
Adalékanyag? Na nee!
Az emulgeálószerek célja többek között az íz javítása, a hosszabb szavatosság, illetve a jobb állag. Egészségünkre gyakorolt hatásukról azonban gyakran szó esik, egyes tanulmányok ugyanis azt állítják, hogy bizonyos E-számok hozzájárulhatnak a bélgyulladáshoz és így a rák kialakulásához.
 
Az emulgeálószerek lehetséges egészségügyi kockázatai
Egy tanulmány több mint 95 ezer francia felnőttet és emulgeálószer-bevitelüket követte nyomon, hogy kiderítse, növeli-e ezek bevitele a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és arra jutott, hogy négy specifikus emulgeálószer bevitele összefüggésben lehet a szív- és érrendszeri betegségek megemelkedett kockázatával. Gunter Kuhnle, a Readingi Egyetem táplálkozás- és élelmiszertudományi professzora szerint azonban az eredményeket nem lehet csupán az emulgeálószereknek tulajdonítani.
Adalékanyagok: az E-számok a tévhitek „melegágya” - Agrofórum Online
Egy másik kutatás hét emulgeálószer, köztük a karragén és a gumiarábikum hatását vizsgálta a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával összefüggésben, és azt állapította meg, hogy az emulgeálószereknek lehet hatása a betegség kialakulására, azonban többen is hangsúlyozták, hogy a minta és az eredmények korlátozottak.
 
Egy francia-kanadai kutatócsoport pedig korábban arra jutott, hogy gluténérzékenységre hajlamosíthat egy számos élelmiszerben előforduló adalékanyag rendszeres fogyasztása, erről ebben a cikkünkben olvashatsz.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Drágulhat a liszt, áremelést fontolgatnak a malmok

2024. január 12. 12:48
A cégek előreláthatóan januárban, illetve februárban emelik az átadási áraikat.
 
"Több hónapos árcsökkenési trend törik meg idén év elején: hiába alacsony a búza ára, a malmok a költségnövekedéseiket érvényesíteni fogják. Még így is alacsonyabb marad az ár, mint az orosz–ukrán háború előtt volt. Beszorult a búza Magyarországra, és veszteséges a termelése, ami alapvető döntéseket fog kikényszeríteni "– nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke a vg.hu-nak.

Ízületi fájdalmaid vannak? Akkor ebből fogyassz sokat!

2024. július 17. 12:05
A bazsalikom figyel rá, hogy finomak legyenek az ételeid, és jó legyen az egészséged.
 
A bazsalikom nem véletlenül kapta a királyian illatozó nevet. Nem is lehetne jobban leírni, mi is jut eszünkbe először, amikor találkozunk a bazsalikommal, ezzel a finom és egészséges fűszer- és gyógynövénnyel. A bazsalikomot sok néven nevezhetjük. Lehet bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű vagy német bors.