Miért jó nekünk a magas koleszterinszint?

2023. február 27. 10:51
A magas koleszterinszint még véletlenül sem azt jelzi, amire elsőként gondolnánk. Valójában nagyon is sok előnye van annak, ha kiderül, mert rávilágít arra, hogy mi is történik a szervezetünkben.
Szegény koleszterin egy égbekiáltóan nagy félreértés miatt hosszú évtizedek óta szidott és elmarasztalt. Pedig ha sejtenénk mennyire fontos számunkra, milyen rengeteg módon segíti az egészségünket és az életünket megóvni, hálával telt szívvel gondolnánk rá.
Miért jó nekünk a magas koleszterinszint?
Egészségtelen zsírszegénység
Hiába átkoztuk ki és menesztettük a koleszterint, nem lett jobb sem az életünk, sem az egészségünk. A koleszterinszegény étkezés hatására nem csökkent a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők száma, hanem inkább emelkedett. Nem segített hozzá, hogy jobb legyen az életminőségünk, sem ahhoz, hogy ideális legyen a testtömegünk.
 
Rettegünk a zsíroktól, a jóktól és kevésbé jóktól is. Rettegünk még a gondolatától is, hogy elfogyasszunk egy evőkanál értékes olajat, közben az élelmiszereinkbe beleoltott lehető legrosszabb fajtákat (transzzsírok, amelyekkel úgy is találkozhatunk a címkéken, hogy keményített vagy hidrogénezett növényi olajok, stb.) nyugodt lelkiismerettel lenyeljük.
 
A kártékonyak bandáját hizlalják az oxidált zsírok is, mivel szintén csak súlyosbítják a szervezetszintű gyulladást. Ezek az avas olajos magvakban, olajokban találhatók meg; valamint akkor keletkeznek, amikor hevítésre alkalmatlan növényi olajokban (pl.: napraforgó, repce, olíva, stb.) sütünk.
 
Miért jó nekünk a koleszterin?
Szükség van rá számos hormon és sejt előállításához, a sejtmembránok egészségesen tartásához, egyes vitaminok felszívódásához, az epesavak termeléséhez, és ahhoz, hogy az agysejtek tudjanak kommunikálni egymással.
 
A koleszterin annyira fontos, hogy a test minden sejtjében termelődik, de természetesen az oroszlánrészét a máj állítja elő. A szervezet tehát rengeteg koleszterint igényel, ezért elég sokat is termel. Ha koleszterinmentesen próbálunk élni, csak megnehezítjük a máj dolgát, mert akkor még többet kell előállítania.
Mit jelez, ha magas a koleszterinszintünk?
Először is legyünk hálásak érte, mert a szervezetünk éppen próbálja megmenteni az életünket. Bajkeverőnek tartják, pedig éppen az ellenkezőjéről van szó. Az érelmeszesedésért nem a koleszterin a felelős, hanem a sok finomított szénhidrát és a csapnivaló zsírok. Ezek okozzák a gyulladásokat, illetve az ér sérüléseit, amit a koleszterin igyekszik rendbe hozni. Tehát mindenekelőtt azért áramlik több koleszterin az ereinkben, mert a fent említett élelmek túlzásba vitt fogyasztása miatt megrongálódott ereinket próbálják befoltozni. Ha ez nem történne meg, akkor a sérült erekből kiszivárogna a vérünk, de a szervezet tudja, hogy ez nem igazán összeegyeztethető az élettel. Szóval ez egy kényszermegoldás, nem tökéletes, de mégis örülhetünk, hogy a testünk legalább feltalálja magát és cselekszik az érdekünkben.
 
A szervezetünk minden igyekezete ellenére képtelen annyi nem neki való élelmiszerrel elbírni, mint amennyit képesek vagyunk belépakolni, nem erre lett tervezve. A koleszterint pedig inkább hősként kellene ünnepelnünk, mert életveszélyes helyzeteket hárít el.
 
Rizikós gyógyszerek
 
Ezek után könnyen belátható, hogy ebben az esetben egyáltalán nem segíthetnek a koleszterincsökkentők, inkább minden szempontból ártanak. Egyrészt azzal, hogy hamis biztonságérzetbe kerülünk, mert azt gondoljuk, hogy eleget tettük a kötelességünknek. Pedig az egyetlen dolog, ami segíthet, ha megreformáljuk a táplálkozásunkat. Másrészt azért, mert elég sok gond van a koleszterincsökkentőkkel, mint gyógyszerekkel. Nézzük példának okáért a sztatinokat, amelyek a leggyakrabban felírt koleszterincsökkentők. Bebizonyosodott róluk, hogy számos mellékhatásuk mellett gyengítik az agyműködést, agyi rendellenességeket okozhatnak, illetve súlyosbíthatják azokat, fokozzák a demencia, a depresszió és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, megnövelik egyes rákos megbetegedések előfordulásának gyakoriságát, csökkentik a libidót és a teljesítőképességet. Sőt egy posztmenopauzás nőkkel folytatott kutatásból az is kiderült, hogy közel 50%- kal megnövelik a cukorbetegség kifejlődésének lehetőségét.
Amennyiben a probléma megoldására törekszünk, akkor fogyasszunk többet az egészséges zsírokból (omega-3), a gyulladáscsökkentő anyagokból és a bélflórát tápláló növényi rostokból. (Javíthat a helyzeten, ha abbahagyjuk a dohányzást, amennyiben élünk vele.) Ezzel párhuzamosan szigorúan csökkentsük a cukorban, finomított szénhidrátokban, ártalmas zsírokban dúskáló, gyárban feldolgozott ételek fogyasztását.
A magas koleszterinszint tehát krónikus gyulladásra utal, amit a rosszul megválogatott élelmek okoznak. Ennél fogva kizárólag az egészségesebb táplálkozással tudunk meggyógyítani.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Láttad mostanában a cukor árát? 30 százalékot drágult

2024. április 11. 16:05
A fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal magasabbak, mint egy éve.
 
2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, a telefon- és internetszolgáltatás 10,8 százalékkal drágult – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mi a különbség a pasztőrözött, az ESL és az UHT tej között?

2024. augusztus 21. 14:05
Mitől lesz tartós a tej?
 
Mitől lesz tartós a tej? Erre a fogyasztó által feltett kérdésre válaszolt a napokban Facebook-oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).