Miért jobb, ha helyi élelmiszereket vásárolunk?

2024. november 18. 18:11
Több előnye van, mint hinnéd.
 
A szállítással kapcsolatban általában az üvegházhatású gázok kibocsátását és más szennyezéseket szoktak említeni, és sokkal kevesebb szó esik például az invazív fajokról, pedig az idegenhonos, agresszíven terjedő fajok problémája a biodiverzitás-csökkenés egyik legfőbb közvetlen oka.
Miért jobb, ha helyi élelmiszereket vásárolunk?
A kontinensek közötti szállítás és közlekedés megbontja azokat a természetes akadályokat, amelyek léte alapvető jelentőségű a Föld különböző részeinek sokfélesége szempontjából – írja a greendex.hu.
 
Bár az invazív fajok sokszor nem véletlenül, a szállítmányokkal jutnak el egyik helyről a másikra, hanem szándékos betelepítéssel vagy úgy, hogy fogságból szabadulnak ki, azonban szállítmányokkal történő érkezésük igen komoly következménye annak, hogy az élelmezésünk szempontjából alapvető termények érkeznek hazánkba.
 
Az utóbbi évtizedekben nagyon sok termék esetében nagymértékben eltávolodott egymástól a termelés és a fogyasztás helye. Mindezzel együtt jár az, hogy az emberek egyre távolabbi ökoszisztémáktól kezdtek el függeni, amivel megszűnt egy erős kapocs a helyi tájjal, továbbá a termelés eltávolodása gyengíthette a természetre utaltság érzését is.
piac
A kistermelői, helyi eladásra termelt élelmiszerek rövid ellátási láncon keresztül történő eladása sokféle előnnyel jár – fotó: Shutterstock
 
A globális élelmiszerrendszerek rendkívül sok környezeti, társadalmi probléma súlyosbodásához járulnak hozzá: az ilyen termelésből származó terményeket rendszerint hatalmas anyag- és energiabefektetés árán sikerül megtermelni, a fenntarthatatlan termelési gyakorlatok miatt pedig megkérdőjelezhető, hogy meddig tarthatók ezek a hozamok a talajok kizsigerelése, a kémiai szennyezések fokozása és a mezőgazdasági szempontból is alapvető biológiai sokféleség pusztítása ellenére.
 
A kistermelői, helyi eladásra termelt élelmiszerek rövid ellátási láncon keresztül történő eladása sokféle előnnyel jár: segíti a helyiek megélhetését, működő közösségek kialakulását, a kulturális és a biológiai sokféleség megőrzését, helyreállítását, továbbá így általában környezetkímélőbb módszerekkel termelt élelmiszerekhez juthatunk hozzá. Ezáltal kapcsolódni tudunk a környezetünkben élő emberekhez és a tájhoz, ami a saját viszonyulásunkat is alakítja.
 
Ha helyi élelmiszereket választunk, annak lokálisan is jelentős hatása lehet – mind a természetközeli élőhelyekre, mind a helyi emberekre nézve. A helyi termelés hozzájárulhat olyan fenntarthatóbb rendszerek létrejöttéhez, amelyekben a helyiek megélhetését, boldogulását, élelmét a helyi létforrások és a helyi emberek biztosítják.
 
Indexkép: Shutterstock
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ismét megéri idehaza értékesíteni a sertéshúst

2024. szeptember 24. 14:28
Találós kérdés is lehetne, hogy mi köze van a sertéshúsnak az elektromos autóhoz? Első hallásra semmi, de abban az esetben, ha az európai sertéshús exportját valóban büntetővámmal sújtja majd Kína, akkor már látni az összefüggést a kettő között. Az elemzések ettől függetlenül azt mutatják, hogy ebben az évben stabilizálódott a hazai sertéspiac és ez így is marad az év további részében. Bár az utóbbi egy-két hétben volt némi árcsökkenés az értékesítésben, illetve a hízó és a malac ára is magas volt, de így is rendeződtek a gazdálkodás feltételei.   

Disznólkodás Abádszalókon

2023. március 28. 10:09
Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.