Miért jobb, ha helyi élelmiszereket vásárolunk?
2024. november 18. 18:11
Több előnye van, mint hinnéd.
A szállítással kapcsolatban általában az üvegházhatású gázok kibocsátását és más szennyezéseket szoktak említeni, és sokkal kevesebb szó esik például az invazív fajokról, pedig az idegenhonos, agresszíven terjedő fajok problémája a biodiverzitás-csökkenés egyik legfőbb közvetlen oka.

A kontinensek közötti szállítás és közlekedés megbontja azokat a természetes akadályokat, amelyek léte alapvető jelentőségű a Föld különböző részeinek sokfélesége szempontjából – írja a greendex.hu.
Bár az invazív fajok sokszor nem véletlenül, a szállítmányokkal jutnak el egyik helyről a másikra, hanem szándékos betelepítéssel vagy úgy, hogy fogságból szabadulnak ki, azonban szállítmányokkal történő érkezésük igen komoly következménye annak, hogy az élelmezésünk szempontjából alapvető termények érkeznek hazánkba.
Az utóbbi évtizedekben nagyon sok termék esetében nagymértékben eltávolodott egymástól a termelés és a fogyasztás helye. Mindezzel együtt jár az, hogy az emberek egyre távolabbi ökoszisztémáktól kezdtek el függeni, amivel megszűnt egy erős kapocs a helyi tájjal, továbbá a termelés eltávolodása gyengíthette a természetre utaltság érzését is.

A kistermelői, helyi eladásra termelt élelmiszerek rövid ellátási láncon keresztül történő eladása sokféle előnnyel jár – fotó: Shutterstock
A globális élelmiszerrendszerek rendkívül sok környezeti, társadalmi probléma súlyosbodásához járulnak hozzá: az ilyen termelésből származó terményeket rendszerint hatalmas anyag- és energiabefektetés árán sikerül megtermelni, a fenntarthatatlan termelési gyakorlatok miatt pedig megkérdőjelezhető, hogy meddig tarthatók ezek a hozamok a talajok kizsigerelése, a kémiai szennyezések fokozása és a mezőgazdasági szempontból is alapvető biológiai sokféleség pusztítása ellenére.
A kistermelői, helyi eladásra termelt élelmiszerek rövid ellátási láncon keresztül történő eladása sokféle előnnyel jár: segíti a helyiek megélhetését, működő közösségek kialakulását, a kulturális és a biológiai sokféleség megőrzését, helyreállítását, továbbá így általában környezetkímélőbb módszerekkel termelt élelmiszerekhez juthatunk hozzá. Ezáltal kapcsolódni tudunk a környezetünkben élő emberekhez és a tájhoz, ami a saját viszonyulásunkat is alakítja.
Ha helyi élelmiszereket választunk, annak lokálisan is jelentős hatása lehet – mind a természetközeli élőhelyekre, mind a helyi emberekre nézve. A helyi termelés hozzájárulhat olyan fenntarthatóbb rendszerek létrejöttéhez, amelyekben a helyiek megélhetését, boldogulását, élelmét a helyi létforrások és a helyi emberek biztosítják.
Indexkép: Shutterstock
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
A magyar élelmiszeripar az egészséges GMO-mentes növényekre épül
2024. május 06. 17:22
A mezőgazdasági termelés, az élelmiszeripar és a táplálkozástudomány kéz a kézben járnak, minden szegmens fejlesztései, kihívásai, elvárásai hatással vannak egymásra – jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Semmelweis Egyetemen megrendezett III. Táplálkozástudományi Szimpóziumon, Budapesten, szombaton, melynek központi témája a szárazhüvelyesek voltak.
Versenyben a minőségi magyar termék
2024. szeptember 10. 19:29
A Coop Rally nemcsak egy verseny, hanem egy hosszú távú kezdeményezés, amely a hazai termékek és termelők munkáját helyezi előtérbe, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy minőségi magyar termékek kerüljenek a lakosság asztalára- jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agárminisztérium államtitkára a 18. alkalommal megrendezésre kerülő megmérettetés sajtótájékoztatóján, Budapesten.