Miért jobb, ha helyi élelmiszereket vásárolunk?
2024. november 18. 18:11
Több előnye van, mint hinnéd.
A szállítással kapcsolatban általában az üvegházhatású gázok kibocsátását és más szennyezéseket szoktak említeni, és sokkal kevesebb szó esik például az invazív fajokról, pedig az idegenhonos, agresszíven terjedő fajok problémája a biodiverzitás-csökkenés egyik legfőbb közvetlen oka.
A kontinensek közötti szállítás és közlekedés megbontja azokat a természetes akadályokat, amelyek léte alapvető jelentőségű a Föld különböző részeinek sokfélesége szempontjából – írja a greendex.hu.
Bár az invazív fajok sokszor nem véletlenül, a szállítmányokkal jutnak el egyik helyről a másikra, hanem szándékos betelepítéssel vagy úgy, hogy fogságból szabadulnak ki, azonban szállítmányokkal történő érkezésük igen komoly következménye annak, hogy az élelmezésünk szempontjából alapvető termények érkeznek hazánkba.
Az utóbbi évtizedekben nagyon sok termék esetében nagymértékben eltávolodott egymástól a termelés és a fogyasztás helye. Mindezzel együtt jár az, hogy az emberek egyre távolabbi ökoszisztémáktól kezdtek el függeni, amivel megszűnt egy erős kapocs a helyi tájjal, továbbá a termelés eltávolodása gyengíthette a természetre utaltság érzését is.
A kistermelői, helyi eladásra termelt élelmiszerek rövid ellátási láncon keresztül történő eladása sokféle előnnyel jár – fotó: Shutterstock
A globális élelmiszerrendszerek rendkívül sok környezeti, társadalmi probléma súlyosbodásához járulnak hozzá: az ilyen termelésből származó terményeket rendszerint hatalmas anyag- és energiabefektetés árán sikerül megtermelni, a fenntarthatatlan termelési gyakorlatok miatt pedig megkérdőjelezhető, hogy meddig tarthatók ezek a hozamok a talajok kizsigerelése, a kémiai szennyezések fokozása és a mezőgazdasági szempontból is alapvető biológiai sokféleség pusztítása ellenére.
A kistermelői, helyi eladásra termelt élelmiszerek rövid ellátási láncon keresztül történő eladása sokféle előnnyel jár: segíti a helyiek megélhetését, működő közösségek kialakulását, a kulturális és a biológiai sokféleség megőrzését, helyreállítását, továbbá így általában környezetkímélőbb módszerekkel termelt élelmiszerekhez juthatunk hozzá. Ezáltal kapcsolódni tudunk a környezetünkben élő emberekhez és a tájhoz, ami a saját viszonyulásunkat is alakítja.
Ha helyi élelmiszereket választunk, annak lokálisan is jelentős hatása lehet – mind a természetközeli élőhelyekre, mind a helyi emberekre nézve. A helyi termelés hozzájárulhat olyan fenntarthatóbb rendszerek létrejöttéhez, amelyekben a helyiek megélhetését, boldogulását, élelmét a helyi létforrások és a helyi emberek biztosítják.
Indexkép: Shutterstock
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Nagy István: a magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban
2024. június 27. 20:30
A magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban, Európában és világszerte ismertek, elismertek - hangsúlyozta az agrárminiszter a 43. Országos Borverseny (OBV) mai budapesti ünnepélyes eredményhirdetésén.
Jelentősen nőtt hazánk agrár-külkereskedelme tavaly
2024. március 07. 17:03
Tavaly az agrárexport értéke elérte a 13,4 milliárd eurót, ezzel 3,5 milliárd euróval többet értékesített hazánk a külpiacokon, mint amennyit importált. Az agrárium adta a teljes nemzetgazdaság külkereskedelmi többlet 38 százalékát. A hazai agrárszektor túlmutat az alapanyaggyártáson, az export 74 százaléka feldolgozott termékekből állt az elmúlt évben.