Te is inkább ásványvizet iszol csapvíz helyett? Akkor van egy rossz hírünk

2024. október 22. 21:11
A palackozott vizek mintáinak több mint 99 százalékában megtalálhatók az örök vegyi anyagok.
Te is inkább ásványvizet iszol csapvíz helyett? Akkor van egy rossz hírünk
Egy friss kutatás 4 kontinens 15 országának vizeit vizsgálta – a palackozott mellett a csapvizeket is –, és kiderült: az örök vegyi anyagok már mindenhol jelen vannak, a kérdés csak az, hogy milyen mértékben.
 
Az örök vegyi anyagokként (PFA) is emlegetett vegyszerek, melyek egyre több helyen bukkannak fel a csapvízben és a palackozott vizekben is, súlyos terhet jelentenek a környezet számára, valamint komoly fenyegetést az egészségre.
 
Most az derült ki, hogy a palackozott vizek mintáinak több mint 99 százalékában megtalálható a perfluoroktánsav (PFOA) és a perfluor-oktánszulfonsav (PFOS). Mindkettő örök vegyi anyagnak minősül.
 
A kutatás vizsgálta a csapvizeket is, melyekben szintén találtak PFA-kat a szakemberek, de változó mértékben. A brit mintákban kisebb volt a koncentráció belőlük, mint a Kínában vett vízmintákban. A szakemberek szerint forralással vagy szűréssel ezek 50–90 százaléka eltávolítható.
 
A publikációból az is kiderül, hogy a természetes ásványvizek már magasabb koncentrációban tartalmaznak PFA-kat, mint a tisztítottak, aminek az lehet az oka, hogy a PFA-k már szétszóródtak a környezetben. Szerencsére azonban ezek is az egészségügyi határérték alatt voltak.
 
A szakemberek szerint fontos a fogyasztói tudatosság, és a különböző vízszűrési megoldások alkalmazása is sokat segíthet.
 
Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Észak-Rajna Vesztfáliában is visszaesőben a szamócatermesztés

2023. július 26. 16:23
A 2020-as évhez képest 26,6%-kal esett vissza a tartományban termelt szamóca volumene, idén elsősorban a fedett termesztés hozamainak visszaesése miatt.
 
 

Miért van ukrán és brazil csirke a pultokban?

2023. február 02. 14:15
A jelek szerint korántsem vagyunk a hazai madárinfluenza-járvány végén, idén már négy kitörést jegyzett fel a hatóság. A kór egész Európában pusztít, a termeléscsökkenést pedig ukrán és brazil importtal pótolják.
 
Súlyos a helyzet: Európában milliószám kell leölni a szárnyasokat.
 
A jelek szerint korántsem vagyunk a hazai madárinfluenza-járvány végén, idén már négy kitörést jegyzett fel a hatóság. A kór egész Európában pusztít, a termeléscsökkenést pedig ukrán és brazil importtal pótolják - írja a vg.hu