Milyen szerepe van a helyi alapanyagoknak a vidéki vendéglátásban?
2023. augusztus 25. 15:39
A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számának egyik tanulmányában a rövid alapanyagellátási lánc fontosságát mutatta be a szerző a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.
Amint azt az ágazati felmérések igazolják, a fogyasztói kereslet folyamatosan növekszik a környezetbarát élelmiszerek iránt, mindez pedig számos változást hozott a vendéglátásmenedzsment területén is.

A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számában megjelent „Helyből jobb? – A rövid alapanyagellátási lánc szerepe a magyar vidéki vendéglátás rendszerében" című tanulmányban Csapody Bence a rövid ellátási láncok (REL) jelentőségét vizsgálta a vendéglátóhelyek szemszögéből.
A tanulmány rövid összefoglalója:
A tanulmányban először a szezonális és a helyi alapanyagok vendéglátási ökoszisztémában betöltött szerepe kerül elemzésre termelői és vendéglátóhelyi perspektívából az elmúlt években megjelent szakirodalom alapján. Ezután az alkalmazott mélyinterjús kutatási módszertan jellegzetességeit mutatja be a szerző.
A vidéki vendéglátóhelyek képviselőinek és a termelőknek a bevonásával készített primer kutatás eredményeinek ismertetésével arra a kutatási kérdésre kaphatunk választ, hogy milyen szerepet töltenek be a helyi alapanyagok ma a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.

A kutatás célja, hogy a helyi alapanyagok vendéglátóhelyi alkalmazásának előnyeit és hátrányait, valamint az esetleges korlátait azonosítsa, továbbá felvázolja ezeket a szakmai és tudományos közösség számára a rövid értékláncok hatékonyabb működtetése érdekében.
A kutatás eredményei a turisztikai (vendéglátóhelyi) szakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak. A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.
forrás: turizmus.com
Kapcsolódó cikkek
Forradalmi megoldás: nanobuborékkal kezelhető a salátagyökerek gombás fertőzése
2024. április 18. 14:14
Az eljárás a hozamot is növeli.
A Proefstation, vezető belga mezőgazdasági kutatóközpont munkatársai 2023-ban egy tanulmányt adtak közre a zöldségnövények gyökereit óriási mértékben károsító anaerób penészgomba (Phytophthora cryptogea) fertőzések visszaszorítási lehetőségeiről, és "Moleaer" néven kidolgoztak egy eljárást az ilyen fertőzések ellen.
Nestlé Purina: új igazgató irányítja a büki állateledel-gyárat
2023. június 22. 17:34
Új igazgató irányítja a Nestlé büki Purina állateledel gyárát - közölte a cég az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint Arthur van Raalte távozását követően Tanja Zigic, a szerbiai surcini gyár korábbi vezetője vette át a pozíciót, aki elismerően szólt a büki gyár elmúlt 25 évéről, amely alatt a régió legnagyobb és legmodernebb üzemévé fejlődött.