Mindenkit lekörözött a biotermékekre alapozó bécsi iskolai menza
A Greenpeace felmérése szerint Ausztriában a bécsi óvodák és iskolák menzája kínálja a legegészségesebb és legkörnyezetbarátabb ételeket a gyerekeknek. A jó konyha ismérve: bio- és helyi alapanyagok, kevesebb, de jó minőségű hús – adta hírül az Eurocomm.
Nagyon örülök, hogy a tartományok közötti összehasonlításban is ilyen jól megmutatkozik Bécsnek az az évek óta tartó törekvése, hogy egészséges étel kerüljön a gyerekek elé a bécsi iskolákban és óvodákban
– mondta az osztrák főváros oktatásért felelős városi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky annak kapcsán, hogy a Greenpeace felmérése szerint a bécsi iskolások és óvodások ebédje a legegészségesebb, és ez terheli legkevésbé a környezetet.
Három fő szempont alapján értékeltek Fotó: PixabayA világszerte ismert környezetvédelmi szervezet három fő szempont mentén hasonlította össze az osztrák tartományok közétkeztetését: a biológiai, valamint helyi termelésből származó alapanyagok aránya és az alapján, hogy milyen gyakran fordulnak elő húsételek az étlapon. Az osztrák főváros a maximális 21 pontból 17-et ért el, amivel gyakorlatilag letarolta a mezőnyt. Felső-Ausztria ugyanis 9,5 ponttal szerezte meg a második helyet, míg Karintia és Alsó-Ausztria 8-8 ponttal végzett a harmadik helyen. A sort Tirol és Burgenland zárja 5-5 ponttal.
340 iskolában vezették be a bio-iskolagyümölcs programotBécs 2001 óta egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy minél nagyobb legyen a bio-ételek aránya az iskolai menzákon. Mára az óvódások elé kerülő ételek esetében több mint 50 százalékos a bio-arány, míg a tej és tejtermékeknél még ennél is magasabb, 90 százalék. Az általános iskolák menzáin kínált ebédek esetében a bio-arány 40 százalék. Ráadásul 2015 februárja óta Bécs 340 iskolájában vezették be a bio-iskolagyümölcs programot. A minősített bio-gazdálkodók hetente egyszer közvetlenül az iskolákba szállítják a friss almát, körtét, sárgarépát és narancsot a gyerekeknek.
Ezen kívül az iskolai konyhákon egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy lehetőleg helyi termelőktől vásároljanak és húsmentes ételeket is kínáljanak a diákoknak.
A Greenpeace szerint az ideális egyébként az lenne, ha a menzákon felhasznált élelmiszerek legalább fele biológiai gazdálkodásból és helyi termelőktől származna, hús pedig csak kétszer kerülne az asztalra az öt napból.
sokszinuvidek.hu