Mindent tudni fog a hatóság a földterületekről – területi monitoring rendszer (TMR) a gyakorlatban

2023. április 04. 14:25
Nézd meg, hogyan fogja a műholdas rendszer felismerni, hogy a táblán repce van vagy valami egészen más.
 
Gulyás Levente, a Magyar Államkincstár Közvetlen Támogatások Főosztályának főosztályvezetője a PREGA-n részletesen bemutatta, hogy a gyakorlatban hogyan fog működni a területi monitoring rendszer (TMR). Mint mondta, a földterület használatáról fontos megtudni azt, ami a támogatások odaítéléshez szükséges. A következő időszakban ez az ellenőrzési rendszer kiegészül egy területi monitoring rendszer bevezetésével. Az összes olyan mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatás ellenőrzésére kiterjed majd a vizsgálat, amely a területhasználattal kapcsolatos, a parcellák állapotán múlik, hogy kifizetünk-e bizonyos támogatásokat.
Mindent tudni fog a hatóság a földterületekről – területi monitoring rendszer (TMR) a gyakorlatban
A műholdas ellenőrzés a Copernicus program keretében működő Sentinel műholdcsaládra alapoz, a mezőgazdaság szempontjából releváns műholdak 5-6 napos visszatéréssel dolgoznak.
 
A legfontosabb változás, ami minden gazdát érint:
 
eddig szúrópróbaszerű ellenőrzések kapcsolódtak a területalapú támogatás igénybevételének vizsgálatához, 2023-tól viszont az ellenőrzés 100%-os lesz.
 
A szankciós rendszer is megváltozik, a teljes körű ellenőrzéshez ugyanis javítási lehetőség is fog társulni egészen szeptember 30-ig. Az egységes kérelem felületen kifejezetten erre a célra létrehoznak egy olyan lehetőséget, ami a pontosítás rögzítésére szolgál.
 
A térinformatikai szakrendszerben továbbra is megtalálható az ortofotó-állomány, amely támogatja a kérelembenyújtást és az ellenőrzéseket, de a folyamatos nyomonkövetés alapvetően a műholdas rendszerre fog tudni támaszkodni.
 
Három szakaszát tudjuk elkülöníteni ennek a monitoringrendszerben kezelt folyamatnak, amelyek egymásra épülnek. A gazdálkodók szempontjából a harmadik a legfontosabb, amikor eldől, hogy mi lesz a támogatás sorsa.
 
Mit vizsgálnak majd?
 
  • nem támogatható terület jelenlétét
  • felszínborítási inhomogenitást
  • beazonosítják a növényi hasznosítást
A táblák azonosítását mesterséges intelligencia felhasználásával, gépi tanulással fogja végezni a rendszer. Viszont fontos, hogy ott, ahol valamilyen problémát észlelnek, mindenképpen egy kincstári ügyintéző fogja újraértékelni az adatokat, tehát attól nem kell tartani, hogy a mesterséges intelligencia dönt a fejünk felett.
 
További részletekért érdemes megnézni a PREGA-n készült előadásvideót:
 
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezeket kell termelni: jelentősen emelkedik a támogatás mértéke

2023. március 10. 10:04
Ígéretes az ipari zöldségágazat jövője.
 
A csemegekukoricához és zöldborsóhoz kapcsolódó termeléshez kötött támogatás éves forráskerete jelentősen emelkedik, 11,1 millió euróról 15,6 millió euróra nő, így a hektáronkénti többlettámogatás elérheti a 326 eurót – jelentette ki Feldman Zsolt a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai konferenciáján.
 

A jó pálinkához elhivatottság kell

2023. június 30. 13:13
Évek óta egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a pálinkák esetében is növekszik a minőség, ami számunkra nagyon fontos visszajelzés - jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára a 2023. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny ünnepélyes díjátadóján, csütörtökön, Budapesten.