Minőségi és jelölési problémák egyaránt akadtak a Szupermenta kenhető sajtkészítmény tesztjén

2020. február 28. 08:33
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 31 kenhető sajtkészítményt vizsgált a legújabb Szupermenta terméktesztjén. A komplex ellenőrzésbe ezúttal is beletartoztak a laboratóriumi vizsgálatok és a termékek jelölésének vizsgálata is. A feltárt hiányosságok miatt összesen 20 esetben indult hatósági eljárás.

A Nébih Szupermenta termékteszt programja ezúttal a tégelyes, kenhető sajtkészítményeket helyezte középpontba. A 31 termék között sajtkrém, krémsajt, szendvicskrém és friss sajt megnevezésű készítmény egyaránt akadt, ezek közül 17 hazai, 14 pedig külföldi gyártású volt.

A laboratóriumi vizsgálatok középpontjában a biztonsági paraméterek ellenőrzése állt. Emellett a Nébih szakemberei hangsúlyosan vizsgálták a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak való megfelelést is, azaz az olyan minőségi kritériumok teljesülését, mint például a zsír-, szárazanyag-, vagy a sótartalom.

A zsírfokozati besorolásnak egy kivételével minden vizsgált termék megfelelt. Az érintett gyártó figyelmeztetésben részesült és a hiba javítására kötelezte a hatóság.

A laboratóriumban mért szárazanyagtartalom 4 esetben tért el az előírásoktól, 7-nél pedig a sótartalom nem a jogszabályokban előírtaknak megfelelően szerepelt a csomagoláson. Az érintett vállalkozások figyelmeztetésben részesültek.

A mikrobiológiai vizsgálatok élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató eredménnyel zárultak.

A „mentesként” jelölt termékeken a szakemberek ellenőrizték az állítások megalapozottságát is. 3 sajtkészítményen szerepelt a gluténmentes, míg egy terméken a laktózmentes felirat. A laboratóriumi eredmények e tekintetben igazolták az állításokat, mind a 4 termék megfelelőnek bizonyult.

Egy sajtkészítmény csomagolásán nem jelölték tartósítószer jelenlétét, a szorbinsav – jóval a megengedett határérték alatt, de – mégis kimutatható volt benne. E termékkörben megengedett a tartósítószer felhasználása, viszont alkalmazása esetén azt fel kell tüntetni az összetevők között. A Nébih a helytelen jelölés miatt hatósági intézkedés mellett kötelezte a felelős vállalkozót a hiba javítására.

5 termék esetében nem volt megfelelő a megnevezés, mert olyan összetevőket tartalmazott, amely a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó jogszabályainak nem feleltek meg. A hivatal büntetés kiszabása mellett kötelezte az előállítókat a hiba javítására.

31 termékből 20 esetben indult hatósági eljárás, melynél 15 esetben figyelmeztetést, valamint 5 esetben – a súlyosabb jelölési hibák miatt –bírságot szabtak ki a hivatal felügyelői, utóbbit több mint 1,5 millió Ft értékben. A hibák javítására az érintetteknek intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a Nébih-hez.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. A dobogó legfelső fokára a Président Trappista sajtkrém állhatott, második helyen a Milkeria Félzsíros sajtkrém végzett, míg a harmadik helyet az Arla Friss, zsírdús lágy krémsajt érdemelte ki.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/sajtkeszitmeny/

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
kenhető sajtkészítmény teszt - részletes eredmények (xls)

 

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

„Tanuljunk együtt!” – Új témakörrel bővülnek a tejipari programok

2019. augusztus 07. 08:42
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari igazgatósága a „Tanuljunk együtt!” programsorozat keretében tejipari gyakorlati napokat szervez tagjai számára a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél. A jelentkezők az őszi félévben három különböző témakörben szerezhetnek új ismereteket.

2020-ban ez lett Magyarország étele

2020. október 12. 08:16
A győztes csákberényi séfek remeke pompás ételköltemény.