Minőségi és jelölési problémák egyaránt akadtak a Szupermenta kenhető sajtkészítmény tesztjén

2020. február 28. 08:33
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 31 kenhető sajtkészítményt vizsgált a legújabb Szupermenta terméktesztjén. A komplex ellenőrzésbe ezúttal is beletartoztak a laboratóriumi vizsgálatok és a termékek jelölésének vizsgálata is. A feltárt hiányosságok miatt összesen 20 esetben indult hatósági eljárás.

A Nébih Szupermenta termékteszt programja ezúttal a tégelyes, kenhető sajtkészítményeket helyezte középpontba. A 31 termék között sajtkrém, krémsajt, szendvicskrém és friss sajt megnevezésű készítmény egyaránt akadt, ezek közül 17 hazai, 14 pedig külföldi gyártású volt.

A laboratóriumi vizsgálatok középpontjában a biztonsági paraméterek ellenőrzése állt. Emellett a Nébih szakemberei hangsúlyosan vizsgálták a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak való megfelelést is, azaz az olyan minőségi kritériumok teljesülését, mint például a zsír-, szárazanyag-, vagy a sótartalom.

A zsírfokozati besorolásnak egy kivételével minden vizsgált termék megfelelt. Az érintett gyártó figyelmeztetésben részesült és a hiba javítására kötelezte a hatóság.

A laboratóriumban mért szárazanyagtartalom 4 esetben tért el az előírásoktól, 7-nél pedig a sótartalom nem a jogszabályokban előírtaknak megfelelően szerepelt a csomagoláson. Az érintett vállalkozások figyelmeztetésben részesültek.

A mikrobiológiai vizsgálatok élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató eredménnyel zárultak.

A „mentesként” jelölt termékeken a szakemberek ellenőrizték az állítások megalapozottságát is. 3 sajtkészítményen szerepelt a gluténmentes, míg egy terméken a laktózmentes felirat. A laboratóriumi eredmények e tekintetben igazolták az állításokat, mind a 4 termék megfelelőnek bizonyult.

Egy sajtkészítmény csomagolásán nem jelölték tartósítószer jelenlétét, a szorbinsav – jóval a megengedett határérték alatt, de – mégis kimutatható volt benne. E termékkörben megengedett a tartósítószer felhasználása, viszont alkalmazása esetén azt fel kell tüntetni az összetevők között. A Nébih a helytelen jelölés miatt hatósági intézkedés mellett kötelezte a felelős vállalkozót a hiba javítására.

5 termék esetében nem volt megfelelő a megnevezés, mert olyan összetevőket tartalmazott, amely a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó jogszabályainak nem feleltek meg. A hivatal büntetés kiszabása mellett kötelezte az előállítókat a hiba javítására.

31 termékből 20 esetben indult hatósági eljárás, melynél 15 esetben figyelmeztetést, valamint 5 esetben – a súlyosabb jelölési hibák miatt –bírságot szabtak ki a hivatal felügyelői, utóbbit több mint 1,5 millió Ft értékben. A hibák javítására az érintetteknek intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a Nébih-hez.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. A dobogó legfelső fokára a Président Trappista sajtkrém állhatott, második helyen a Milkeria Félzsíros sajtkrém végzett, míg a harmadik helyet az Arla Friss, zsírdús lágy krémsajt érdemelte ki.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/sajtkeszitmeny/

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
kenhető sajtkészítmény teszt - részletes eredmények (xls)

 

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Kiderült, mit rejtenek a kapszulák: két tucat kapszulás kávét tesztelt a Nébih

2019. november 29. 08:45
A népszerű kapszulás kávék „eszpresszó” típusainak átfogó vizsgálatára került sor a legújabb Szupermenta teszten. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei összesen 24 terméket vizsgáltak, ebből 16 koffeintartalmú, míg 8 koffeinmentes változat volt. Jelölési hibák miatt összesen 6 esetben indult hatósági eljárás, amelyből háromnál megtévesztő jelölés miatt bírságot is kiszabtak a hivatal felügyelői. A komplex ellenőrzés alapján azonban elmondható, hogy a kapszulás kávék biztonsággal fogyaszthatók.

Visszatérítés jár az az iskolagyümölcs-és iskolatej programban károsult beszállítóknak

2020. április 07. 08:16
A 2019/2020-as tanévben EU szinten közel 20 millió iskolás ellátását biztosítja az iskolagyümölcs-és iskolatej program. A kialakult vészhelyzetben azonban az iskolákat szinte minden tagállam bezárta, így a termék-beszállításokra sem mutatkozik jelenleg igény. A tagállamok kérdésére most az Európai Bizottság tisztázta, hogy a koronavírus által okozott jelenlegi válság „vis maior”-nak tekinthető, lehetővé téve az ezt elfogadó tagállamok számára, hogy beszállítóiknak megtérítsék a romlandó áruk – gyümölcs, zöldség és tejtermékek – forgalmazását, a részt vevő iskolák számára.