Mit tehet a főnök, ha figyelmeztetni akarja a dolgozót?

2018. április 03. 07:20
Milyen joggal élhet a munkáltató, ha kirúgni nem akarja alkalmazottját, de szeretné a tudtára adni, hogy nem elégedett a munkával - erről ír az adózóna.
A fegyelmi felelősség fogalmát a a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) nem használja, a vonatkozó szabályokat a "jogkövetkezmények a munkavállaló vétkes kötelezettségszegéséért” cím alatt szabályozza - írja az oldal.

A vétkes kötelezettségszegésbe beletartozik a munkavállalót terhelő valamennyi fő- és mellékkötelezettség, az általános magatartási szabályok (jóhiszemű, tisztességes eljárás, tájékoztatási kötelezettség stb.), "a munkaszerződés teljesítése" cím alatt található kötelezettségek (munkaidőre, pihenőidőre vonatkozó szabályok), illetve például a munkavédelmi törvény is tartalmaz előírásokat.

A fegyelmi büntetés kiszabásával a munkáltató célja a rosszallás kifejezése a munkavállalóval szemben. Erre olyan esetben kerül sor, amikor nem akkora a vétség, hogy rögtön elbocsátásra kerül sor. De erre csak akkor van lehetőség, ha azt a kollektív szerződés lehetővé teszi, vagy ha a munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben szabályozták ezen lehetőséget. 

Szankció csak megállapodás útján, közös akarattal kidolgozott és szigorúan törvényben rögzített feltételek mellett alkalmazható. 

hrportal.hu
 
 

Kapcsolódó cikkek

Már magyar dinnyét árulnak több áruházlánc üzleteiben

2016. július 25. 08:11
Már megjelent a magyar dinnye több áruházlánc üzleteiben, és a nyár más szezontermékeiből, így az ásványvízből, üdítőitalokból és jégkrémből is megnőtt a forgalom az élelmiszer-kiskereskedelemben - közölték az áruházláncok az MTI érdeklődésére. 

Pogácsa helyett gyümölcs a meetingen: a cégek nyitottak az egészséges munkahelyi táplálkozás iránt

2018. november 05. 08:54
Az étrendi kockázatok közül az elégtelen gyümölcsfogyasztást az olajos magvak és diófélék elégtelen fogyasztása követi, majd a magas só, a kevés zöldség- és rostbevitel következik. A munkahelyi egészségfejlesztő programok azonban csökkenthetik ezeket a kockázatokat. Az általunk megkérdezett gyümölcskiszállító és catering cégek közös tapasztalata az, hogy a vállalatok egyre nyitottabbak az egészséges táplálkozás iránt, és hajlandóak a dolgozóik egészsége és motiváltsága érdekében olyan szempontokra is forrást biztosítani, melyek korábban feleslegesnek tűntek.