MNB előrejelzés: megmondták, melyik évszakban kezdődik az élelmiszerárak csökkenése

2023. február 09. 11:39
Már csak néhány hét és jön a fordulat?
 
Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa január végi ülésén az alapkamat 13 százalékon, valamint az egynapos betéti kamatszintet 18 százalékon tartásáról –  írja az MTI a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.
MNB előrejelzés: megmondták, melyik évszakban kezdődik az élelmiszerárak csökkenése
Hozzátették, hogy az inflációs kilátásokkal kapcsolatban egyetértés mutatkozott: a dezinflációs hatások a következő hónapokban erősödnek, a csökkenő világpiaci nyersanyag- és energiaárak, valamint a szűkülő belső kereslet árazásokat mérséklő hatásainak eredőjeként.
A jegybanki döntéshozók egybehangzóan úgy vélik, hogy az infláció csökkenése a második negyedévben felgyorsul és az év végére újra egyszámjegyű tartományba kerül, majd 2024-ben a jegybank 2-4 százalékos toleranciasávjába mérséklődik.
 
A jegybank a tavaszi hónapokban várja az élelmiszerárak csökkenését.
 
Több monetáris tanácstag is jelezte, hogy az elmúlt időszak javuló tendenciái ellenére a meghatározó jegybankok további szigorításának feltörekvő gazdaságokra gyakorolt hatása, az orosz-ukrán háború következményei, az EU-s megállapodás részleteivel kapcsolatos bizonytalanság, a folyó fizetési mérleg hiánya, valamint a változékony pénzpiaci környezet továbbra is kockázatot jelent.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Zuhanórepülés: évtizedes mélyponton a méz felvásárlási ára

2024. október 28. 13:28
Nem enyhül a kínai mézdömping árletörő hatása.
 
A hazai méhészetekben megkezdődött a teleltetési időszak, az ehhez szükséges élelmet már feletették a méhekkel, de kulcsfontosságúak az atka elleni védekezések is. A nyár nagyon megviselte a méheket, emiatt sok helyen kevesebb lehet a méhcsaládok száma.

Génsebészek a kukorica tökéletesítésén dolgoznak

2024. január 26. 13:08
Kínai tudósok magas vastartalmú kukoricafajtát állítanának elő.
 
A Kínai Mezőgazdasági Tudományos Akadémia kutatói, génsebészet alkalmazásával, magas vastartalmú kukoricafajta létrehozásán dolgoznak, amelynek a kilónkénti vastartalma (a hektáronkénti termés csökkenése nélkül) elérheti a 70,5 milligrammot, ami a termesztésben lévő fajtákhoz képest több kétszeres – írja a whychinese.co.za.