MNB előrejelzés: megmondták, melyik évszakban kezdődik az élelmiszerárak csökkenése
2023. február 09. 11:39
         
      
	Már csak néhány hét és jön a fordulat?
	Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa január végi ülésén az alapkamat 13 százalékon, valamint az egynapos betéti kamatszintet 18 százalékon tartásáról –  írja az MTI a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.
 
         
	Hozzátették, hogy az inflációs kilátásokkal kapcsolatban egyetértés mutatkozott: a dezinflációs hatások a következő hónapokban erősödnek, a csökkenő világpiaci nyersanyag- és energiaárak, valamint a szűkülő belső kereslet árazásokat mérséklő hatásainak eredőjeként.
	A jegybanki döntéshozók egybehangzóan úgy vélik, hogy az infláció csökkenése a második negyedévben felgyorsul és az év végére újra egyszámjegyű tartományba kerül, majd 2024-ben a jegybank 2-4 százalékos toleranciasávjába mérséklődik.
	A jegybank a tavaszi hónapokban várja az élelmiszerárak csökkenését.
	Több monetáris tanácstag is jelezte, hogy az elmúlt időszak javuló tendenciái ellenére a meghatározó jegybankok további szigorításának feltörekvő gazdaságokra gyakorolt hatása, az orosz-ukrán háború következményei, az EU-s megállapodás részleteivel kapcsolatos bizonytalanság, a folyó fizetési mérleg hiánya, valamint a változékony pénzpiaci környezet továbbra is kockázatot jelent.
	forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Zuhanórepülés: évtizedes mélyponton a méz felvásárlási ára
2024. október 28. 13:28
            
         
	Nem enyhül a kínai mézdömping árletörő hatása.
	A hazai méhészetekben megkezdődött a teleltetési időszak, az ehhez szükséges élelmet már feletették a méhekkel, de kulcsfontosságúak az atka elleni védekezések is. A nyár nagyon megviselte a méheket, emiatt sok helyen kevesebb lehet a méhcsaládok száma.
Génsebészek a kukorica tökéletesítésén dolgoznak
2024. január 26. 13:08
            
         
	Kínai tudósok magas vastartalmú kukoricafajtát állítanának elő.
	A Kínai Mezőgazdasági Tudományos Akadémia kutatói, génsebészet alkalmazásával, magas vastartalmú kukoricafajta létrehozásán dolgoznak, amelynek a kilónkénti vastartalma (a hektáronkénti termés csökkenése nélkül) elérheti a 70,5 milligrammot, ami a termesztésben lévő fajtákhoz képest több kétszeres – írja a whychinese.co.za.
 
            
            
 
               