Módosultak a gyorsfagyasztott és a konzervipari termékek jó higiéniai gyakorlati útmutatói

2017. március 30. 08:43
Már elérhetők a Földművelésügyi Minisztérium (FM) honlapján a gyorsfagyasztott és konzervipari termékek frissített jó higiéniai gyakorlati útmutatói. Az élelmiszeripari szektorok számára kulcsfontosságú dokumentumok aktualizálásában az FM és a NÉBIH munkatársai mellett az iparágak képviselői vettek részt.

Az FM és az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) 2006-ban kezdte el kidolgozni a jó higiéniai útmutatókat. Az együttműködés eredményeként akkor 22 szakágazati dokumentum készült el. 

A Jó Higiéniai Gyakorlat útmutatók célja a kockázatokkal arányos, megvalósítható intézkedések összegyűjtése az ésszerűség és az ipari gyakorlat alapján. Az útmutatók segítik a vállalkozásokat a rendeletek értelmezésében, a konkrét tevékenységükre vonatkozó szabályzatok kidolgozásában, valamint vitás esetekben vonatkoztatási alapul is szolgálnak.

Az elmúlt évek változásai miatt indokolttá vált az útmutatók felülvizsgálata. A Higiéniai Munkacsoport elsőként az „Útmutató a gyorsfagyasztott termékek jó higiéniai gyakorlatához”, valamint az „Útmutató a konzervipar jó higiéniai gyakorlatához” dokumentumokat aktualizálta. A szakmai felülvizsgálatában az FM és a NÉBIH szakemberei mellett az iparágak szakértői vettek részt.

Mindkét útmutatóban aktualizálták a vonatkozó jogszabályok jegyzékét. Kiegészültek továbbá a NÉBIH havonta frissülő jogszabálygyűjteményének internetes elérhetőségével, amelynek segítségével az élelmiszerlánc szereplői folyamatosan nyomon tudják követni a jogszabályi változásokat.

A munkacsoport tagjai pontosították az élelmiszer-vállalkozók feladatait is. Emellett aktualizálták az általános higiénia követelményekre vonatkozó – az elvárásokon és a rendelet követelményein túlmutató – ajánlásokat, kiemelten az élelmiszer-előállító és -forgalmazó helyekkel szembeni általános követelményekre, az élelmiszerekkel érintkezésbe lépő berendezésekre, valamint a személyi higiéniára vonatkozó pontokat.


Az Útmutatók ingyenes letölthetők az FM weboldaláról.

http://elelmiszerlanc.kormany.hu/jo-higieniai-gyakorlat-utmutatok

 

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Terméktanács: trendforduló a tejágazatban

2016. szeptember 05. 08:23
Trendforduló következett be a tejágazatban, az utóbbi időben a felvásárlási árak korábbi csökkenő tendenciája megállt és árnövekedés kezdődött a piacon - mondta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke Budapesten sajtótájékoztatón. 

Agrárkamara: túlkínálat van görögdinnyéből Európában

2016. augusztus 08. 08:14
Nem csak Magyarországon, de egész Európában alacsonyak a görögdinnye felvásárlási árak és túlkínálat van a gyümölcsből a piacokon - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti osztályának vezetője az M1 aktuális csatornán.