Módosultak a gyorsfagyasztott és a konzervipari termékek jó higiéniai gyakorlati útmutatói
Az FM és az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) 2006-ban kezdte el kidolgozni a jó higiéniai útmutatókat. Az együttműködés eredményeként akkor 22 szakágazati dokumentum készült el.
A Jó Higiéniai Gyakorlat útmutatók célja a kockázatokkal arányos, megvalósítható intézkedések összegyűjtése az ésszerűség és az ipari gyakorlat alapján. Az útmutatók segítik a vállalkozásokat a rendeletek értelmezésében, a konkrét tevékenységükre vonatkozó szabályzatok kidolgozásában, valamint vitás esetekben vonatkoztatási alapul is szolgálnak.
Az elmúlt évek változásai miatt indokolttá vált az útmutatók felülvizsgálata. A Higiéniai Munkacsoport elsőként az „Útmutató a gyorsfagyasztott termékek jó higiéniai gyakorlatához”, valamint az „Útmutató a konzervipar jó higiéniai gyakorlatához” dokumentumokat aktualizálta. A szakmai felülvizsgálatában az FM és a NÉBIH szakemberei mellett az iparágak szakértői vettek részt.
Mindkét útmutatóban aktualizálták a vonatkozó jogszabályok jegyzékét. Kiegészültek továbbá a NÉBIH havonta frissülő jogszabálygyűjteményének internetes elérhetőségével, amelynek segítségével az élelmiszerlánc szereplői folyamatosan nyomon tudják követni a jogszabályi változásokat.
A munkacsoport tagjai pontosították az élelmiszer-vállalkozók feladatait is. Emellett aktualizálták az általános higiénia követelményekre vonatkozó – az elvárásokon és a rendelet követelményein túlmutató – ajánlásokat, kiemelten az élelmiszer-előállító és -forgalmazó helyekkel szembeni általános követelményekre, az élelmiszerekkel érintkezésbe lépő berendezésekre, valamint a személyi higiéniára vonatkozó pontokat.
Az Útmutatók ingyenes letölthetők az FM weboldaláról.
http://elelmiszerlanc.kormany.hu/jo-higieniai-gyakorlat-utmutatok
kormany.hu